MS Dynamite – Judgement DaysDruhý album tejto úžasnej speváčky vychádza po trojročnej prestávke. MS Dynamite vtedy nahrala svoj úspešný debut A Little Deeper, užila si slávu a zmizla.

MS Dynamite – Judgement Days

Druhý album tejto úžasnej speváčky vychádza po trojročnej prestávke. MS Dynamite vtedy nahrala svoj úspešný debut A Little Deeper, užila si slávu a zmizla. Nikto nevedel kam. Až neskôr sa prevalilo, že sa stala matkou a venovala sa materským povinnostiam. Vrátila sa až v lete minulého roku, prostredníctvom akcie, ktorá stmelila hudobný svet – Live 8, kde dala všetkým na známosť, že ešte nekončí a mieni sa vrátiť. Sľub dodržala a vo veľkom štýle prichádza s výborným albumom.
Na albume spolupracovala Niomi McLean Daley, čo je skutočné meno MS Dynamite s Chink Santanom, ktorý sa podieľal i na albumoch takých veličín ako Ashanti, či Sean Paul. Samotná speváčka k albumu uviedla, že ani pri jeho nahrávaní netušila o čom to nakoniec bude, keďže na ňu vplývalo množstvo hudobných žánrov, ktoré sa na ňu odvšadiaľ valia. A tak sa rozhodla, že sa nebude škatuľkovať. Na albume preto možno zachytiť prvky soulu (to jednoznačne najviac), ale tiež reggae, či rockovú hudbu 60–tych rokov minulého storočia. Zmes hudobných žánrov však svedčí o jednom. MS Dynamite vydala album ako svoju vizitku a poslucháčom ponúka presne to, čo v danom momente cíti. A vydarilo sa jej to skutočne bravúrne.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2005

Linky: www.msdynamite.co.uk



Texas – Red Book
Veľké speváčky sú mnohokrát i vodcovskými postavami hudobných skupín. Ale keďže skupinu vnímame ako celok, ostáva speváčka ako taká až druhoradá. V poslednom období vyšli albumy dvom skvelým skupinám, ktorým dominujú ženy s veľkým hlasom.
Vznikli v roku 1986 a názov si dali podľa obľúbeného filmu Paríž, Texas. Na post frontmana postavili speváčku s charizmatickým hlasom Sharleen Spiteri a vydali sa brázdiť kalné vody hudobného biznisu.
Album akoby naväzoval na jedno z najlepších a najuznávanejších diel tejto formácie, platňu White On Blondie, ktorej sa celosvetovo predalo päť miliónov kusov. Prevažujú tklivé balady, v ktorých vyznieva úžasný hlas speváčky. Napriek tomu, že ide o unikátne a pocitovo veľmi silné dielo, samotná speváčka sa vyjadrila, že ide o absolútne bezprostredný album, ktorý vznikol z ich momentálnej nálady a cítenia.

Predchádzajúci a pomerne úspešný album Careful What You Want vydali Texas na sklonku roku 2003. S novým materiálom sa vracajú práve teraz a jeho propagáciu odštartovali mimoriadne vydareným singlom Getaway. Na albume je tiež duet s Paulom Buchananom, spevákom skupiny Blue Nile
Booklet je ladený do čiernej a krvavo červenej farby, pričom fotografie v ňom vyzerajú akoby vznikali v tmavej komore. Na tak veľké dielo je booklet pomerne skromný. Texty bohužiaľ chýbajú, nechýbajú však všetky základné informácie o projekte a autoroch skladieb. Texty sa dajú stiahnuť z internetu. A ešte jedna zaujímavosť, album vychádza v troch verziách. Okrem klasickej vychádza u nás i v regionálnej verzii (jednoduchý booklet = menej peňazí) a tiež v rozšírenej verzii s DVD. Príjemné počúvanie.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2005

Linky: www.mercuryrecords.com



The Cardigans – Super Extra Gravity

Siedmy štúdiový album tvorcov hitu Lovefool, nástupca albumu Long Gone Before Daylight z mája 2004, je ďalšou porciou jednoduchých, melodicky naplnených piesní, servírovaných prostredníctvom netuctovej Niny Person a jej kolegov širokej poslucháčskej verejnosti. O ich kvalitách po dosiahnutých úspechoch sa netreba hádam príliš veľa rozpisovať.
Prvým singlom, ktorý uviedol tento projekt na svetlo sveta bola skladba I Need Some Fine Wine And You, You Need To Be Nicer (vtipne poňatý dlhý názov – Dala by som si dobré víno a ty, ty by si mal byť lepší), tým ďalším by mohla byť skladba Godspeli.
Veľmi príjemný, zvučný a najmä hitový album vyšiel dokonca vo forme 2 CD, pričom klasický album album dopĺňa DVD, na ktorom je dokument o nakrúcaní platne, ktorý nakrútili samotní členovia formácie.
The Cardigans sú ideálnym vzorom rockovej formácie zo Švédska. Skupiny z tejto krajiny zakaždým prekvapia svojou melodickosťou a hudobným talentom, vďaka čomu sa im darí i vo svetovom merítku. Novým albumom sa The Cardigans vracajú do najlepších rokov rockovej muziky. Obsiahly extravagantný booklet je ďalším plusom tohto projektu.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2005

Linky: www.cardigans.com  

Zdroj: TS MusicServer