Prvý spoločný projekt tejto úžasnej autorskej dvojice vyšiel ešte v roku 1989 (dodnes nechápem akým zázrakom). To znamená, že táto partia ľudí naplno spolupracuje už neuveriteľných sedemnásť rokov, hoci nejaké jednorázové projekty mali už aj pred spustím svojich vlastných autorských albumov.

Prvý spoločný projekt tejto úžasnej autorskej dvojice vyšiel ešte v roku 1989 (dodnes nechápem akým zázrakom). To znamená, že táto partia ľudí naplno spolupracuje už neuveriteľných sedemnásť rokov, hoci nejaké jednorázové projekty mali už aj pred spustím svojich vlastných autorských albumov.

Na svojom konte majú v súčasnosti už piaty spoločný album. Mohlo by sa zdať, že za tie roky nutne musí prísť moment, keď sa táto dvojica bude zdať opotrebovaná. Miestami budete mať tieto pocity aj pri počúvaní Strážce plamene , ale stále je to na vysokej a najmä znesiteľnej úrovni.

Exceluje najmä Michal Horáček ako textár, ktorého „básne“ sú nekorunovanými dielami pop kultúry už nespočetné množstvo rokov. Slovné hračky, laškovanie so slovíčkami, z ktorého nakoniec vzíde text, nad ktorým ostáva visieť sánka. Mimoriadne baladické a mimoriadne náročné, pesničky na rozmýšľanie. To je to, čo robí tieto projekty najdráždivejšími a Michalovi Horáčkovi sa mimoriadne darí dať do tých slov absolútne všetko a jeho texty by si proste zaslúžili nejakú literárnu cenu.

Petr Hapka je opäť asistentom, bez ktorého by tento projekt bol iba polovičný. Samozrejme, v Hapkovom prípade už musí ísť o akúsi opotrebovanosť, ktorá, ako som už spomínal, je v tej najznesiteľnejšej miere. A to i napriek tomu, že titulnú pesničku si hravo zameníte za niekdajší Hapkov hit Dívám se dívám a to i bez toho, aby sa do neho nejako špeciálne započúval. Ďalšou vecou, ktorá je jednoducho nezameniteľná, je fakt, že tento raz Hapka v maximálnej možnej miere vsadil na pomalé pesničky. To však ani zďaleka neznamená, že by bol tento projekt úžasný. Hudobne Hapka exceluje v dvoch skladbách, ale na to ešte príde rad.

A možno už o chvíľu. Pretože rad prišiel na spevákov, ktorí sa tohto projektu zúčastnili. Už tradičným hosťom tejto dvojice je Hana Hegerová, ktorej dvojica svojho času pripravila kompletne celý album. K pani Hegerovej snáď netreba dodávať absolútne nič. Novým spevákom nie je ani Daniel Landa, ktorý však do svojho prejavu ako zvyčajne už nepriniesol nič nové a v podstate viac recituje, ako spieva. Aj s Janou Kirschner už dvojica spolupracovala a dokonca na veľmi úspešnom duete Bude mi lehká zem. Na tomto projekte má Kirschnerová ďalší duet, ktorý sa opäť stal singlom. Roztomilá skladba První noc v novém bytě je na prvé počutie hitom. Najzaujímavejší na tejto skladbe je však Janin spevácky partner, ktorým sa stal po prvý raz v histórii týchto skladačiek Jaromír Nohavica. Okrem tejto skladby sa jeho hlas vyníma ešte v ďalšej skladbe. Na platni možno ďalej počuť Báru Basikovú, či Františka Sagrada.

Absolútnou špičkou ľadovca je však skladba Na hotelu v Olomouci, ktorú bravúrne naspievala Slovenka Szidi Tobias a Petr Hapka sa stal jej vokálnou súčasťou. Toto je jediná pesnička na platni, v ktorej sa hudobný skladateľ mierne rozohnil a v spojení s netuctovým a originálnym hlasom Szidi Tobias sa tento „pohrebný pochod“ jednoznačne mení na klenot projektu. Szidi Tobias v konečnom dôsledku pre túto platňu objavil práve Michal Horáček, ktorý s ňou spolupracoval už na predchádzajúcom svojom sólovom premiére.

Druhým vrcholom ľadovca je Hapkova skladba Nemúžeš usnout, pričom skladby, ktoré Hapka spieva, ani nemusia mať hitové ambície, no svojim „krčmovým“ spevom z nich robí niečo, čo sa jednoducho nedá prirovnať k ničomu a je to skvelé.

Sklamaním je snáď iba booklet, ktorí je síce obsahovo hodnotný, no nikde sa nedočítate, ktorý spevák spieva ktorú skladbu a tak to ostáva iba na tipovaní. Možno to bol zámer  v konečnom dôsledku to aj tak neprekáža, pretože dôležitý je hudobný obsah a ten je unikátny.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2006
Celkový čas: 43:01
Linky: www.universalmusic.sk, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. První noc v novém bytě
02. Otevřete okno, aby duše mohla ven
03. Kdo by se díval nazpátek
04. Strážce plamene
05. Vidoucí, ale neviděná
06. Neodolatelná
07. Na hotelu v Olomouci
08. Díkuvzdání
09. Sněžná sova
10. Nemúžeš usnout III.
11. Hlava kance

Zdroj: TS MusicServer