Z katalógu spoločnosti Universal Music sme vybrali do vašej pozornosti ďalšie tri zaujímavé hudobné projekty, ktoré sa v poslednom čase objavili na hudobnom trhu.

Z katalógu spoločnosti Universal Music sme vybrali do vašej pozornosti ďalšie tri zaujímavé hudobné projekty, ktoré sa v poslednom čase objavili na hudobnom trhu.

Loreena McKennitt – An Ancient Muse
Loreena McKennitt sa narodila v Kanade, ale jej rodina pochádza z okolia Škótska a Írska. Ten fakt vysvetľuje neobyčajný záujem o keltskú kultúru a hudbu, o ktorú sa speváčka zaujímala už od ranného detstva. O niekoľko rokov neskôr Loreena, už ako speváčka a multiinštrumentalistka založila vlastné vydavateľstvo, aby mohla vydávať svoje albumy a prezentovať keltskú kultúru, umenie i hudbu na celom svete.
Vydávané albumy s jej menom priniesli záujem a zároveň úspech na celom svete. Vedľa vlastných hudobných nápadov Loreena nahráva tiež tradičné keltské pesničky a tiež melódie skladateľov dávnej minulosti.
Jej nový album s názvom An Ancient Muse je ďalšou výpravou do rozprávkového sveta keltských mýtov a bájí. Na albume spolupracovala s hudobníkmi z Grécka i z Los Angeles. Najmä krv tých prvých sa odrazila na zvuku celej platne. Speváčka sa vyjadrila, že je so svojim produktom maximálne spokojná.
A môže byť. V žiadnom prípade síce nejde o komerčný projekt, ale o dielo, ktoré bezpochyby zaujme každého, kto si hudbu rád užíva.
Celkový čas: 54:26
Linky: www.quinlanroad.com 


Sting – Songs From The Labyrinth
Sting je veľký umelec. A umelec jeho veľkosti si zaslúži náležitú pozornosť a úctu. A práve preto nemožno prehliadnuť projekt, na ktorom sa Sting predstavuje v nezvyčajnej úlohe ako ten, ktorý hrá pesničky dávnych umelcov v nádeji, že súčasní fanúšikovia rocku a popu budú vzhliadať k tejto hudbe. Projekt je o toľko vážnejší, že si ho pod patronát vzalo svetové vydavateľstvo, ktoré vydáva albumy najlepším autorom a dirigentom vážnej muziky z celého sveta.
Problém je jedine v tom, že napriek danému repertoáru bude väčšina ľudí vnímať Stinga ako rockového speváka a tak na tejto platni nájde množstvo chýb, ktoré by sa nevyskytli, keby sa Sting odjakživa venoval takémuto žánru. Sting na platni neprirodzene modifikuje hlas, má problémy s dlhším udržaním čistého zvuku, nadsadene afektuje frázy, čo znamená, že nie ani sám sebou, no ani pesničkárom z alžbetinskej epochy.
Na druhej strane však ide o tvorbu, ktorá bola spevákovi vždy blízka a chcel si to vyskúšať. Aspoň za tú odvahu mu patrí veľké plus, hoci mnohí z nás si pobrukujú jeho skladby popod nos a nikto ich nejde nahrávať do štúdia.
V každom prípade však ide o veľmi zaujímavý projekt, ktorý sa dá raz vypočuť až do konca, hoci po tých päťdesiatich minútach máte pocit, že stačilo. Na pokojný večer pri sviečkach je to však ideálne. Hoci sa neubránim názoru, že sa viac teším na nový rockový album tohto umelca. Album vychádza i v špeciálnej edícii s priloženým DVD.
Celkový čas: 48:37
Linky: www.sting.com 

Yusuf – An Other Cup
Tento hudobník sa od istého času predstavuje ako Yusuf Islam, hoci v skutočnosti sa volá Steven Demetre Georgiu a celý svet ho pozná pod pseudonymom Cat Stevens.
Zmenilo sa jeho meno, vzhľad i životný štýl. Na druhej strane však nahráva pesničky ako kedysi predtým. Lahodné, akustické, stále rovnako dobré. Syn Švédky a Gréka, ktorý sa v časoch najväčšej svojej slávy v sedemdesiatych rokoch rozhodol, že končí so šoubiznisom.
Takmer po troch desaťročiach je späť a jeho návrat bezpochyby stojí za to. Ide o porciu pokojných pesničiek, ktoré vznikli hlavne kvôli jeho hlasu a pre akustickú gitaru, hoci súčasné aranžmány si k telu pripúšťajú i iné hudobné nástroje. Náladové a veľmi príjemné melódie určite potešia fanúšikov príjemného popu, fanúšikovia alternatívnej hudby budú príjemne prekvapení, ale aj fanúšikovia rocku si na tejto platni určite nájdu niečo pre seba. Veľmi dobrý album.
Celkový čas: 41:20

Linky: www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk

Zdroj: TS MusicServer