Tretí album stále populárneho predstaviteľa popového rocku so spevákom Pavlom Haberom. Team nikdy nebúral hranice a nevyšľapával nové cestičky, ale priniesol množstvo stále populárnych vkusných a nápaditých pesničiek.

Tretí album stále populárneho predstaviteľa popového rocku so spevákom Pavlom Haberom. Team nikdy nebúral hranice a nevyšľapával nové cestičky, ale priniesol množstvo stále populárnych vkusných a nápaditých pesničiek.

Technické problémy spôsobili, že tento album vychádza s týždenným oneskorením a je to predposledný projekt edície Slovenské legendárne albumy, ktorá mapuje slovenské hudobné albumy, ktoré sa nejakým spôsobom zapísali do nesmrteľnej histórie slovenskej populárnej hudby.

Tretí album skupiny Team vyšiel v roku 1990, bol to ich prvý porevolučný album, ktorému predchádzal debut s úspešnými hitmi ako Nároční, či Reklama na ticho a z martinskej skupiny Team bola razom hviezda. Nasledovala dvojka, ktorá priniesla nevýrazný materiál a veľmi zlý zvuk, takže od trojky sa čakalo akési pomyselné ustálenie i potvrdenie hviezdneho statusu skupiny Team.
A treba povedať, že sa to podarilo. Album Team 3 priniesol so sebou jedenásť pesničiek, ktoré v konečnom dôsledku pôsobili veľmi vyvážene, album teda priniesol ucelený hudobný materiál, veľmi dobre naspievaný. Zmena textára (Petra Uličného vystriedal Daniel Hevier) priniesla so sebou okrem klasických komerčných (hitových) textov i klasické básnické texty, ktoré po zhudobnení zneli veľmi lahodne a príjemne Dano Hevier i dnes priznáva, že Tam bol prvou výnimkou v jeho básnickej kariére, kedy písal texty na už hotovú muziku a musel sa tak popasovať s neľahkou úlohou. Ono totiž trafiť sa do vopred pripravenej skladby a zaobaliť ju do zmysluplného textu je väčšinou veľmi ťažké. Hevierovi sa to pred tými sedemnástimi rokmi podarilo naozaj bravúrne.
Samozrejme, legendárnymi hitmi z tohto albumu sa stali pesničky Držím ti miesto a Romantická Severanka. Team však dodnes hrá na koncertoch i skladbu Óda (... na tie cesty po tele), za pozornosť však bezpochyby stoja skladby Starý zákon, či Čo nás čaká.
Hudobne sa na albume podieľali až štyri osobnosti, samozrejme Pavol Habera, Milan Dočekal, Dušan Antalík, čo by osobnosti z dvora samotnej kapely, ale i Julo Kinček, ktorý je okrem iného autorom najväčšieho hitu albumu Držím ti miesto. Napriek veľkému množstvu hudobných autorov však album pôsobí neuveriteľne kompaktne.
Trojka skupiny Team bola vo svojom čase bezpochyby dôkazom toho, že Team má na hudobnej scéne svoje miesto a je tomu tak dodnes, kedy pripravujú nový album i veľké turné. Ak sa nemýlim, tak trojka skupiny Team bola prvým albumom skupiny, ktorý rovno vyšiel aj na CD a jeho znovu-uvedenie na tomto nosiči je veľkou a dobrou príležitosťou doplniť si zbierku.

Vydavateľstvo: Opus, 2007

Linky: www.albumy.sme.sk, www.opus.sk, www.forzashop.sk, www.team-online.sk


Zoznam skladieb:
01. Nebuď pes
02. Zlí chlapci
03. Starý zákon
04. Na Marse to neberú
05. Ženy a kvety sa nekradnú
06. Óda (...na tie cesty po tele)
07. Vitajte do zlých čias
08. Čo nás čaká
09. Ženy v bielom
10. Severanka
11. Držím ti miesto

Info o albume:
Hudba: D. Antalík (4, 6, 9), M. Dočekal (2, 3), P. Habera (1, 8, 10), J. Kinček (5, 7, 11)
Texty: D. Hevier
Team:
D. Antalík – elektrická a akustická gitara, vokály
M. Dočekal – klávesové nástroje, vokály
P. Habera – sólový spev, akustické gitary, vokály
B. Kantor – klávesové nástroje, vokály
E. Siegel – bicie nástroje
I. Válek – basová gitara, vokály
Producent: J. Kinček

1990 Opus

 

Zdroj: TS MusicServer