Je neuveriteľné ako ten čas letí. Legenda českej populárnej hudby Waldemar Matuška oslavuje 75. narodeniny a to je poriadny dôvod na darček nielen pre samotného speváka, ale a pre jeho fanúšikov, na ktorých nezabudol ani napriek tomu, že už dlhé roky žije na Floride.

Je neuveriteľné ako ten čas letí. Legenda českej populárnej hudby Waldemar Matuška oslavuje 75. narodeniny a to je poriadny dôvod na darček nielen pre samotného speváka, ale a pre jeho fanúšikov, na ktorých nezabudol ani napriek tomu, že už dlhé roky žije na Floride. Aj teraz sa vrátil späť do Čiech, aby tu oslávil svoje výročie a nielen v kruhu svojich priateľov, ale aj so svojimi priaznivcami, pre ktorých pripravil niekoľko koncertov, dokonca aj na Slovensku.

Waldemar Matuška sa síce potýka s nemalými zdravotnými problémami, ktoré mu z času na čas urobia škrt cez rozpočet, ale ani to mu nebráni v tom, aby bol stále umelecky aktívny a prichádzal s novými projektmi. No, s novými. Nespomínam si síce, kedy Matuška vydal nový album, avšak archív jeho nahrávok je natoľko bohatý, že je z čoho čerpať. A pri príležitosti jeho polo výročia prichádza vydavateľstvo Supraphon s dvojalbumom jeho päťdesiatich najväčších hitov, ktorý nakoniec vychádza i v podobe DVD, na ktorom si fanúšikovia tejto legendy môžu Matušku užiť aj s obrazom.

Album Slavík z madridu ponúka poslucháčovi prechádzku Matuškovým repertoárom od čias divadla Semafor, až po pesničky predchádzajúce dobu, v ktorej zistil, že za „veľkou mlákou“ sa mu oveľa lepšie dýcha. Teraz sa však vrátil v plnej paráde domov a pripravil turné, pretože ako každého správneho kovboja, aj Matušku to ťahá domov.
Výborný spevák mal pravidelne šťastie pri výbere autorov svojich pesničiek. Páni Suchý, Šlitr, Mareš, Fischer, Schneider či Borovec tak pomohli Matuškovi vytvoriť umeleckú postavu ako svojprávnu osobnosť, pretavujúcu skladby do mikropríbehov muža s absolútnou dôverou jeho poslucháčov.
Ani jeho kolegovia v slávnych duetoch neboli obyčajní. Pri mikrofóne sa s „Waldom“ vystriedali také mená ako Eva Pilarová, Helena Vondráčková, Ljuba Hermanová, Karel Gott, Karel Štědrý, ale i herec Jaroslav Marvan a v neposlednom rade i spevákova manželka Olga. Názvy pesničiek sú už potom legendou samou o sebe: Tereza, Santiago, Tam za vodou v rákosí, Tisíc mil, Vzpomínka na San Francisco, Pojď se mnou, lásko má, Sedm dostavníků, Divoký koně, Ráno, Ach, ta láska nebeská, Hříšník a fláma, To všechno odnes čas, Když máš v chalupě orchestrion, Marnivá sestřenice, Granada, Tuhle rundu platím já, Sbohem lásko, Růže z Texasu, Písnička pro Zuzanu…

Nespočetné množstvo hitov, ktoré sa stali legendárnymi a nezabudnuteľnými. Rovnú päťdesiatku ich prináša tento dvojalbum, pri ktorom pookrejú srdcia nejednej generácie. Súčasťou projektu je obsiahly a hodnotný booklet so všetkými základnými informáciami o jednotlivých skladbách, ale aj s dobovými fotografiami, ktoré podkresľujú umelecký život jednej nesmrteľnej legendy.


Vydavateľstvo: Supraphon, 2007
Celkový čas: CD1: 77:01, CD2: 76:19

Linky: www.supraphon.sk, www.forzashop.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
CD1:
01. Tereza
02. Nebeskej kovboj
03. Až se má loď zpátky vrátí (When The Ship Comes In)
04. Takový je život /Potkal potkan potkana/ (Don´t You Rock Me Daddy-O!)
05. Santiano (Belle de Santiago)
06. Tam za vodou v rákosí
07. Volám déšť
08. Vzpomínka na San Francisco (I Left My Heart In San Francisco)
09. Tisíc mil (Five Hundred Miles)
10. Pojď se mnou, lásko má
11. Jeho koníček /instrumental/
12. S čertem si hrát (Old Devil Moon)
13. Sedm dostavníků
14. Co se to tam blýská
15. Pred naší je zahrádečka
16. Divoký koně
17. Když jsem sám
18. Píseň Ofelie
19. Krysař (Le Joueur de Pipeau)
20. Ráno (La lontananza)
21. My jsme ti kluci akorát (Pass Me By)
22. Hříšník a fláma
23. Uragán
24. Ach, ta láska nebeská
25. To všechno odnes čas (In The Jailhouse Now)
CD 2:
01. Když máš v chalupě orchestrion
02. Ty a já (You Make Me Feel Brand New)
03. Silvestrovská opera - směs (Silvestr ´74)
04. Měla pár letních opánků
05. Příliv (Hasta luego)
06. Árie měsíce
07. Blues o stabilitě
08. Marnivá sestřenice
09. Jezabel (Jezebel)
10. Ďáblovo stádo (Starý honec krav) (Riders In The Sky)
11. Jen se hádej (It´s a Heartache)
12. Granada
13. Buď pořád se mnou (High Noon)
14. Tuhle rundu platím já
15. Holky já mám všechny rád (Snowbird)
16. Sbohem, lásko (Laisse moi petite fille)
17. Suvenýr (Souvenirs, Souvenirs)
18. Půlměsíc (Don´t Throw It All Away)
19. Říkám to na rovinu
20. Kousek lásky zůstal ve strunách
21. Tak abyste to věděla
22. Písnička pro Zuzanu
23. To se nikdo nedoví
24. Růže z Texasu (The Yellow Rose Of Texas)
25. Slavíci z Madridu (Rossignol Anglais)

Zdroj: TS MusicServer