Narodila sa na chodníku, vyrastala v nevestinci, zarábala si pouličným spevom. Napriek všetkému sa z nej stala celosvetovo uznávaná hviezda najväčšej veľkosti.

Narodila sa na chodníku, vyrastala v nevestinci, zarábala si pouličným spevom. Napriek všetkému sa z nej stala celosvetovo uznávaná hviezda najväčšej veľkosti. Edith Piaf. Vlastným menom Edith Giovanna Gassion. Jej život bol bojom o hudbu, prežitie a lásku. Jej magický hlas, vášeň a priateľstvá s hviezdami svojej doby (Marlene Dietrich, Jean Cocteau, Yves Montand) ju od detstva v chudobe priviedli k obdivu na celom svete. Žila vždy naplno a „ničoho neľutovala“.

Vďaka svojej neuveriteľne silnej vôli a neobyčajnému nadaniu sa vysporiadala s tragickým osudom a jej sen z detstva sa stal skutočnosťou. Snívala o tom, že raz bude bohatá a peniaze bude môcť rozhadzovať. Verila, že sa raz bude voziť v bielom aute s čiernym šoférom. Splnilo sa je to do bodky.
Tvrdila, že veľkí umelci nepatria iba jedinej generácii, že tu ostávajú natrvalo. Nedala svetu šancu na seba zabudnúť a absolútne sa jej to podarilo. Od detstva, po roky slávy, od víťazstva k zúfalstvu, z Belleville do New Yorku. Neobyčajný a skutočný príbeh šansoniérky Edith Piaf  ponúka pohľad do duše speváčky a srdca ženy. Prišiel do našich kín a spolu s ním aj unikátny soundtrack.

Ten zostavoval z bohatej tvorby speváčky samotný režisér filmu Oliver Dahan. Priznal, že pri výbere skladieb dal na inštinkt a zmysly. Niektoré sa samozrejme do filmu i na soundtrack pýtali automaticky. Režisér však chcel do filmu zaradiť i niekoľko anglicky naspievaných skladieb, aby tak rozmazal jej obraz ako vyložene francúzskej ikony. Jedna z takých skladieb celý album otvára.

Soundtrack je to bravúrny. Čo napokon možno povedať o platni zostavenej z hudobnej klasiky. Snáď len toľko, že ju tvorcovia v konečnom dôsledku rozdelili na tri časti, do ktorých sa im podarilo nasúkať neuveriteľných dvadsať sedem skladieb.
A záverečné zúčtovanie? Nemusíte byť nutne vysadení na francúzsku klasiku, nemusíte milovať Hanu Hegerovú a jej podobnú krvnú skupinu. Dovolím si tvrdiť, že ste v živote nemuseli počuť jediný šansón (aj keď Talianka In-Grid ich v tanečnej a zároveň katastrofálnej verzii vpustila do hitparád niekoľko) a tento album si jednoducho zamilujete.

Edith Piah bola, je a naveky bude prvou dámou šansónu. Stačí povedať Milord, ktorého nájdete hneď na počiatku albumu a budete doma. Toto je bezpochyby skladba, ktorá vás nabudí a budete chcieť dôjsť až do konca. Čaká vás naplno nadupané CD plné bravúrnej muziky a famóznych speváckych výkonov. Nemusíte vidieť film (aj keď sa to bezpochyby oplatí), aby ste sa nedokázali zblázniť do tohto CD. Pri príležitosti premiéry filmu vznikol dokonalý soundtrack, ktorý možno hravo označiť za Best Of a to od začiatku až do konca. Neoľutujete ani jedinú minútu.

Vydavateľstvo: EMI / Monitor, 2007
Celkový čas: 72:42

Linky: www.piaf-lavieenrose.com, www.emimusic.cz, www.anarchy.sk


Zoznam skladieb:
01 HEAVEN HAVE A MERCY
02 MILORD
03 RIEN DE RIEN
04 LA FOULE
05 CRI DU C?UR
06 LA VIE EN ROSE (English version)
07 PADAM PADAM
08 MON DIEU
09 LHYMNE A LAMOUR
10 MON MANEGE A MOI
11 NON, JE NE REGRETTE RIEN
Part 2 : original soundtrack
12 LEVEIL
13 MON LEGIONNAIRE (piano solo)
14 LISIEUX
15 LA MORT DE LEPLEE ("Mon Légionnaire")
16 APPARITION
17 LABC
18 LARRESTATION ("Mon Légionnaire")
19 LIDYLLE
20 DERNIERE NUIT
Part 3 : additional tracks
21 MON HOMME (interpreted by Jil AIGROT)
22 LES MOMES DE LA CLOCHE (int.by Jil AIGROT)
23 LES HIBOUX (int. By Jil AIGROT)
24 FASCINATION (int. By Maya BARSONI)
25 IL MA VU NUE (int. by MISTINGUETT)
26 LA POUPEE
27 LA VIE EN ROSE (accordéon)

Zdroj: TS MusicServer