História projektu Home Made Mutant, ktorého zakladateľom a dušou je spevák a skladateľ Maroš Hečko, sa datuje od roku 2003, kedy vznikol prvý album v rámci trilógie o láske a spolunažívaní 'High Voltage Resistance'. O dva roky neskôr ho nasledoval 'Pitbull Report' (na rozdiel od slovensko-anglického debutu naspievaný len v slovenčine resp. češtine) Albumovú trilógiu minulý rok uzavrel čisto anglický 'Made Home'.

Doterajšia tvorba Home Made Mutant sa tento rok predstavila na koncertnej „výberovke“ 'Koncert pre pozostalých', aj keď viac ako o výberovke možno hovoriť o kompilácii skladieb, ktorým pristane skromný hudobný šat.

Na rozdiel od rádových albumov sa tentokrát v štúdiách Slovenského rozhlasu nezišla široká plejáda hostí, ale len komorná trojica Maroš Hečko (Fender piano,spev) – Roman Harvan (violončelo) – Martin Hasák (gitara). Skladby podomácky vyrobeného mutanta nepôsobia v tejto inštrumentálne skromnej polohe diametrálne odlišne od svojich pôvodných verzií, rozdiel je iba v tom, že pri okresaných aranžmánoch sa viacej obnažujú melódie, nálady, texty pesničiek a Marošov spev. Marošova angličtina neznie tak autenticky a uveriteľne ako jeho slovenský a český prejav, ktorý posmutnelým a melancholickým melódiám pridáva veľký kus nádeje a optimizmu. No vonkoncom nemožno zatracovať anglické skladby, častokrát v sebe ukrývajúce výrazný ambientný a éterický feeling ('Beauty', 'Rainbow', 'Way').

Je príjemné sa započúvať, ako sa toto silne cítiace a na jednej vlne naladené trio dokáže vyhrať s náladami pesničiek. Aranžérsky minimalizmus striedajú emotívnejšie pasáže v citlivo dávkovaných intervaloch ('Home Made Mutant Made Home', 'Kousek štěstí', 'Home Made Mutant'). Nástupy Harvanovho kontrabasu plné drajvu tak prinášajú do skladieb dramatičnosť a energiu, pričom Hasákova gitara sa vezie viacej na emotívnej vlne za pomoci hry s echami a dozvukmi ('Beauty', 'Chcem sa hrať', 'Gangsterwaltz').

Charakteristickou črtou Home made mutanta bol vždy zvuk Fender piana, ktorý svojim teplým analógovým soundom prináša do vymrznutej miestnosti smutných skladieb teplo rozpáleného kozuba. Pri troche fantázie naďabíte aj na prvky starých dobrých Free Faces, balady 'Rainbow' a 'Way' svojou melodikou voľne nadväzujú na niekdajšie pochmúrne krásne 'Midnight in Europe' či 'Paranoid nets'.

'Koncert pre pozostalých' je nevýstredným ohliadnutím za doterajšou tvorbou Home Made Mutanta, je to album, ktorý nehľadí na pesničky s pýchou, ale pokorou. A pokora je v umení jednou z najdôležitejších cností.


Home Made Mutant – Koncert pre pozostalých
(Azyl & Slovenský rozhlas, 2009)


01. Beauty
02. Home Made Mutant Made Home
03. If a Man is Like a Child
04. Chcem sa hrať
05. Kousek štěstí
06. Gangsterwaltz
07. Obsypaní
08. Rainbow
09. Home Made Mutant
10. Paint the Angel Black
11. Almost 5 Minutes of Heatlhy Dreaming
12. Way

--
Autor: Juraj Cagáň

Súvisiaci interpreti: Home Made Mutant