Nitrianska formácia Desmod patrí v posledných rokoch medzi špičku slovenského "stredného prúdu". Celoročne hrávajú množstvo koncertov, zbierajú jedno ocenenie za druhým a tešia sa obľúbenosti u svojich fanúšikov. Tí sa už od júla môžu tešiť z nového, v poradí siedmeho štúdiového albumu Vitajte na konci sveta.

Prináša to, na čo sme pri Desmode zvyknutí – výrazné gitarové linky a dynamické údery bicích nástrojov podfarbené hlbokými basovými tónmi. V prevažnej väčšine skladieb sa teda kapela naďalej prezentuje ako rocková smršť. To už sa však nedá povedať o textoch.

Tie vznikali priamo v štúdiu na už hotové hudobné podklady. Podpísal sa pod ne Kuly spolu s gitaristom Rišom Synčákom. Texty hovoria o vzťahoch, o živote. Sú to témy neustále opakované, no na druhej strane nevyčerpateľné. Niekedy sa podaria viac, niekedy menej. V prípade nového albumu sa prikláňam skôr k druhej možnosti.

Desmod vsadil na piesne smutné, melancholické, čo je fajn, presne takéto typy skladieb sa tešia veľkej obľube. Práve melancholický text dokáže zanechať v poslucháčovi silnú emóciu. Lenže po vypočutí novinky vo mne žiadna takáto emócia nebola. Netrúfam si tvrdiť, že sú jednotlivé texty neúprimné, no nemôžem si pomôcť, pôsobia tak na mňa. Ako zlepence slov vypustené z továrne na hity.

A keď sa k tomu pridá ešte Kulyho plačlivý spev, tak je celý dojem úplne pokazený. Kam sa podela sila jeho hlasu, tie dych vyrážajúce hĺbky, ktoré boli pre jeho spev charakteristické, a ktorými si získal neuveriteľné množstvo fanúšikov? Netvrdím, že tam vôbec nie sú. Sú ale poprepletané akýmsi plačlivým zúfalstvom. (pozn. šéfredaktora: Možno sa Kuly vždy pred nahrávaním albumu "prežral"...)

Po všetkých týchto mínusoch som však na albume našla aj skladbu, ktorá sa tomuto vymyká. Hovorím o piesni Pandorina skrinka, ktorej text má zaujímavú myšlienku, Kuly má silu v hlase a hudba je typicky desmoďácka. Oplatí sa započúvať sa do nej. K tým chytľavejším skladbám snáď ešte patrí aktuálny singel Vojna slov či pieseň Za tebou.

Nepochybujem však o tom, že album ponúkne hneď niekoľko obrovských hitov, ktoré budú neustále znieť z každého rádia, a tak sa nakoniec chtiac či nechtiac dostanú do hlavy každému. Je obrovským úspechom chrliť jeden hit za druhým, no či ide aj o kvalitu, nech posúdi každý sám. Ako je už na Slovensku zvykom, väčšina rádií to za nás robiť nebude.

Desmod – Vitajte na konci sveta
(Universal Music, 2010)

01. Intro
02. Vitajte na konci sveta
03. Hviezda padá
04. Vojna slov
05. Varovný výstrel
06. Srdce vo formaldehyde
07. Za tebou
08. Nemusíš sa báť
09. Strom
10. Pandorina skrinka
11. Nové časy
12. Kráľovstvo nebeské
Bonus: Posledná minúta

--
Autorka: Miroslava Kuracinová

Súvisiaci interpreti: Desmod