Spomínate si? Vyše tridsať tisícové zastúpenie fanúšikov Depeche Mode na bratislavskom štadióne, zimomriavky na tele, skvelá atmosféra. Neubehlo veľa času a po krátkej dobe sme sa dočkali aspoň časti z tejto formácie a to v podaní Andyho Fletchera.

Slovenskému publiku sa však nepredstavil ako klávesista, ale ako dídžej. Namiesto zdokumentovaného večera s názvom Andy Fletcher: Noc vo Varšave, sme tak mohli zažiť "Noc v Bratislave".

Plánovaným miestom podujatia bola spočiatku Incheba, avšak koncert bolo nutné presunúť do neďalekého Parku kultúry a oddychu. Ja osobne som sa zmenu priestoru dozvedela až na poslednú chvíľu. Určite by pomohla väčšia medializácia, najmä prelepenie reklamných plagátov správnou informáciou, čo sa však bohužiaľ príliš často nerobí.

Krátko po ôsmej hodine sa už z haly PKO ozývali známe piesne od Depeche mode (ďalej už len DM). Priznám sa, že pri počutí hlasu Dave-a Gahana (spevák), či chytľavej 'Behind the wheel' som nachvíľu spanikárila a radikálnejšie zrýchlila krok s myšlienkou "čo ak prišli DM podporiť svojho člena menším vystúpením". Po príchode ma však čakala "krutá realita" a to v podobe troch hosťujúcich dídžejov, ktorí mixovali živé vystúpenia DM, ponechané aj s "povzbudzovacími taktikami" Gahana mierenými na publikum. Ako som sa presvedčila na vlastnej koži, zvuku nebolo čo vyčítať.

Už zo začiatku bolo v sále pomerne veľa zabávajúcich sa ľudí, avšak stále čakajúcich na hviezdu večera - Andyho. Krátko po pol dvanástej hodine večernej sme sa konečne dočkali. Andy, privítaný obrovským potleskom, tak mohol začať. Pre mnohých však prišlo nie až tak milé prekvapenie. Hudba nápadne pripomínala techno a od depešáckych klasík to malo teda poriadne ďaleko. Sám Andy o svojom sete prezrádza: "Preberám medzi hudbou, ktorú mám rád - elektro z dôb minulých i to súčasné, ktoré mixujem s hudbou DM a technom." Prekvapiť vás teda mohla zremixovaná Madonna, či rockovo znejúca Nirvana, ktorú by som si až doteraz naozaj nevedela predstaviť v spojení s dídžejingom.

Už po prvých piesňach sa však na ľuďoch odzrkadlilo sklamanie a veľká časť sa pobrala domov. Nikto netajil názor, že očakával niečo iné. V sále tak bolo čoraz menej a menej ľudí. Ako pokus o možnú záchranu začal dav skandovať ono známe slovné spojenie Depeche Mode, avšak Andy odmietavo kýval hlavou. Ľuďom, ktorí prišli hlavne za zábavou to však nevadilo a v tancovaní sa pokračovalo ďalej. Problém robili iba občasné chybné dídžejské mixy (prepojenia piesní) pri prechodoch na iný rytmus.

A kto si myslel, že to bolo všetko, čo mohol od Andyho počuť, na konci čakalo veľké prekvapenie. Posledné skladby patrili práve dlho očakávanému DM. Vo výbornej nálade spokojných depešákov sa s nami Andy rozlúčil okolo druhej hodiny rannej, avšak zábava pokračovala ďalej. Pripravená bola afterpárty do skorých ranných hodín zostavená čisto z piesní DM.

Akciu hodnotím ako veľmi vydarené stretnutie depešákov i nedepešákov. Je však pravda, že ak by Andy zmenil minimálne poradie svojich mixov a striedal Depeche Mode s ostatnými piesňami, neodišla by početná časť fanúšikov. Na obranu Andyho Fletchera však podotýkam, že do Bratislavy prišiel ako dídžej, nie ako samostatná jednotka hrajúca piesne Depeche Mode. Tak isto ako sem prednedávnom prišiel predstaviť Dave Gahan svoj sólový album koncertom. Tento odkaz posielam hlavne nahnevanému fanúšikovi, ktorý odchádzal zo sály s pokrikom: "Fuj, choďte všetci domov, hanba Depeche Mode".

Andy nakoniec potešil publikum a prítomní si prišli na svoje. A tým, ktorí nevydržali až do konca, oznamujem, že prišli o veľkú depešácku zábavu.

Viac fotografií z podujatia nájdete vo fotoreporte.

Text: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová