Veľkého hudobného ošiaľu v podaní formácie Desmod a jej hostí sa dočkala aj Bratislava a to v utorok 15. apríla. Už nejaký ten týždeň pred bratislavským koncertom bola športová hala Pasienky beznádejne vypredaná, čo len potvrdzuje vzrastajúci záujem ľudí o hudbu z česko-slovenskej scény. Na Kyvadlo tour 2008 si popri Desmode zahrali aj rockoví Metropolis, či českí Chinaski.

Hoci sa začiatok koncertu písal o 18:30, tak ako vo všetkých mestách, ktorými turné prešlo, či ešte len prejde, davy ľudí zapĺňali priestory pred Pasienkami už oveľa skôr. A kým sa niekoľko metrov dlhý rad plný ľudí (mimochodom, viedol až k najbližšej zastávke MHD) čakajúcich pri vstupe krátil, ostatku takmer preplnenej haly sa už predstavovala prvá kapela hudobného večera.

Predkapelu tvorila slovenská rocková formácia Metropolis, za ktorej vznikom stojí talentovaný gitarista a skladateľ Jimi Cimbala. Okrem neho sa predstavili i spevák Rado Cimbala, gitarista Noro Pavlis, basák Láďo Ďurica či bubeník Marek Šušla.

Zo svojho prvého debutového albumu Radioactivity či z minuloročného Voodoo zahrali divákom najviac známu pieseň Mlyny, ktorú Rado Cimbala odspieval za pomoci publika, kým v originálnom znení je to práve duet s Kulym z Desmodu. Je teda trocha na škodu, že pieseň nezaspievali obaja. Z ďalších piesní kapely Metropolis zaujali aj Fly, Ruka do ohňa, či skôr recesívna Mojamamasamafasa. A hoci ich vystúpenie trvalo naozaj len krátko, rozhodne pripravilo publikum na ďalšiu, tento krát českú formáciu.

Kapela Chinaski je už slovenskému publiku pomerne dosť známa. Na konte má bohatú diskografiu plnú piesní často hrávaných aj v našich rádiách. Ich najväčší úspech v slovenskom rádiovom éteri zaznamenal singel Tabáček, ktorý predstavil Chinaski úplne každému. Tento hit teda nemohol chýbať, spolu s kapelou ho vyspievalo celé bratislavské publikum. Okrem tohto hitu zazneli i piesne Zadarmo, Vedoucí či Stejně jako já, ktorým energiu dodával hlavne líder kapely Michal Malátný. Spolupráca s publikom dosiahla, že jeho kladné reakcie boli o čosi väčšie než pri Metropolise.

Po niekoľkých piesňach a zhruba hodinovom koncerte prisľúbili ešte jednu, poslednú pieseň, ktorú frontman označil ako jednu z najnovších. A aký by to bol koniec bez prekvapenia či možnosti zaspievania si s publikom? Z "najnovšej" piesne sa prekvapivo nakoniec vykľula Klára, za ktorú sa publikum poďakovalo veľkým potleskom.

Atmosféra hustla, čakalo sa na Desmod, keď už onedlho zazneli prvé tóny piesne z najnovšieho albumu Kyvadlo, Zachráň sa kto môžeš. Kým na pódiu stála už celá kapela, Kulyho nikde. Ten sa objavil až po chvíli, keď so spevom vyšiel spoza pódia. Už od prvej chvíle až po poslednú bolo vidieť nadšenie publika, ktoré o dušu spievalo a zabávalo sa.

Keďže na turné chceli Desmod predstaviť svoj ostatný album, ktorý však evidentne nebol divákom neznámy, nevynechali piesne ako Symfónia prázdna, Čierna diera, Lavíny, Kamenné ruže, Kyvadlo či Zober ma domov. Stavili však aj na zaručené staršie "klasiky" ako Zhorí všetko čo mám, Aby bolo jasné, 100 rokov samoty, Niekto ti to povie skôr než ja či To nie je možné.

A ak ste si mysleli, že počas koncertu si vypočujete len piesne Desmodu, ste na omyle. Zazneli napríklad aj Eurythmics, Team či v ten večer prevažujúci Michael Jackson. Ten v jednu chvíľu pobehoval na pódiu aj „osobne“, no po krátkom čase sa imitátora podarilo vyhnať.

Pokus o vytvorenie veľkej šou, ktorá by nemala na slovenskej scéne obdoby naozaj vyšiel. Koncert prebiehal za pomoci kvalitnej zvukovej i svetelnej aparatúry obohatenej videoprojekciou. Hlasovej "podpory" sa dočkal i Mário "Kuly" Kollár, ktorý si na celé turné prizval i vokalistky Natáliu Hatalovú, Katku Smolinskú a Luciu Novákovú. Každá z nich si aj samostatne zaspievala pieseň podľa vlastného výberu, čo síce na chvíľu publikum utlmilo, no to nakoniec aj ich obdarilo potleskom.

Po vyše poldruha hodinovom koncerte sa Bratislava dočkala desmodovských prídavkov, medzi ktorými nemohli chýbať obľúbené Pár dní (kde Zuzku Smatanovú zaskakovala jedna z vokalistiek) a V dolinách, ktorými sa s Bratislavou aspoň na krátky čas rozlúčili. Kyvadlo tour 2008 pokračuje už dnes v Banskej Bystrici a svoju poslednú zastávku má naplánovanú v bratislavskej Sibamac Aréne, kde sa bude 1. mája nakrúcať i videozáznam na koncertné DVD.

Exkluzívnu sériu fotografií z koncertu nájdete TU.

Text: Eva Brezovská
Foto: Igor Daniš

Páčil sa ti článok? Tak klikni a podpor ho na pošli na vybrali.sme.sk