Vidieť na jednom mieste spoločensky odetých ľudí a punkerov s čírom na hlave zároveň, sa nestáva často. V priestoroch bratislavského Parku kultúry a oddychu totiž oddeľovala dve úplne odlišné podujatia labilná stena. Popri univerzitnej beánii študentov sa tu odohrával jednodňový festival Topfest 2009 presents, na ktorý sa prirodzene zameriame.

V znamení zlého zvuku

Predkapelou samotného festivalu sa stali Bank of Joe, ktorých hard-rockové skladby obsahujú i prvky punku. Hoci kapela vznikla len začiatkom roka 2008 a na konte má jediný album 'Dnes som aký som', ich oficiálna webstránka hlási viac než desiatku plánovaných koncertov po celom Slovensku.

Je všeobecne známe, že predkapely majú na koncertoch horší zvuk, aby mohli vyniknúť kvality headlinerov. Tento fakt sa bohužiaľ potvrdil aj v tomto prípade, spevákovi nebolo vôbec rozumieť, piskot mikrofónov doslova vyhnal niekoľko ľudí zo sály.

Inak na tom neboli ani samotní Konflikt, ktorí sa ani po niekoľkonásobnom žiadaní zvukára nedočkali o nič lepšieho zvuku. Odohrať deväťstoprvý živý koncert ich hudobnej kariéry im to však nezabránilo. Punkrockeri, ktorí prostredníctvom svojich piesní vyjadrujú svoje názory na problémy spoločnosti už osemnásť rokov, neobišli ani tému prezidentských volieb v USA. (Anti)politické smerovanie ďalších piesní naznačil i líder a spevák Jury, ktorý označil víťazstvo demokrata Baracka Obamu ako za výhru menšieho zla.

Pódiovou novinkou bol nový basgitarista Viktor (bývalý člen žilinskej punkovej skupiny Disident), tou audiovizuálnou zase príprava DVD KONFLIKTOLOGY 1990-2008, ktoré by malo byť v predaji už od decembra.

Prišli aj Judas Priest

Krátko po deviatej hodine večernej sa sálou PKO ozvalo hlasné "Zdraví vás kapela Judas Priest!". Nie, žiadny neočakávaný hudobný hosť sa na pódiu neobjavil. Išlo len o typický humor lídra skupiny Horkýže slíže, Petra "Kuka" Hrivňáka. Ten sa mimochodom spoločne s kapelou rozhodol vydať knihu s názvom Smaragdové oči alebo Čo sa nezmestilo do filmu, ktorá by mala byť oficiálne vydaná 10. decembra 2008.

Úvodnou skladbou koncertu sa stala 'A ja sprostá', pri nasledujúcej 'Líza a Wendy' sa na pódiu objavili i dve postavy v kostýmoch lonových vší, ktoré môžeme vidieť v oficiálnom videoklipe k tejto skladbe. Zaznela i pieseň 'Bernardín', za ktorú kapela prednedávnom dostala cenu za najlepší zahraničný videoklip v susedných Čechách. S posolstvom "pozerajte viacej televíziu, veľa čítate" sa Horkýže slíže rozlúčili s bratislavským publikom.

Zábava zo SlovenSKA

Posledným zoskupením večera bola partia nadšencov ska - Polemic. Dobrá nálada a množstvo tancujúcich ľudí sú typickým znakom jednotlivých koncertných vystúpení skupiny. Tá si k skladbe 'Slnko v sieti' prizvala na pódium i Kuka z Horkýže slíže. Výnimočnou bola i prvá 'Vianočná pesnička' v histórii kapely, počas ktorej sa Braňo "Bejzo" Bajza ukázal v červeno-bielom mikulášskom kostýme. Okrem vlastných piesní zazneli napríklad i tie od Aerosmith (skladba 'Crying'), či Mariky Gombitovej ('Šaty'). Hoci sa celý festival niesol v znamení zlého ozvučenia, posledné tóny Polemicu zazneli v skorých ranných hodinách.

Nebyť miernych organizačných nedostatkov týkajúcich sa absencie možnosti uloženia si svojich osobných vecí do šatní (ktoré neskôr fungovali v štýle - odlož si svoje veci do šatne sám a pri odchode si pokojne zober iné), či spomínaných zvukových problémov, sa festival mohol vydariť. Úplnému fiasku teda zabránili len zábavychtiví ľudia, ktorí hudobníkov podržali.

Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Bank of Joe, Horkýže Slíže, Konflikt, Polemic