Po roku sa v Prešove na Štefana opäť zišli priaznivci všetkých možných alternatívnych žánrov, aké si len viete predstaviť, aby si vychutnali 8. ročník Festivalu zlej hudby. V piatok 26. decembra 2008 vo Véčku vystúpila celá plejáda umelcov, ktorí majú utajené korene v kapele Chiki Liki Tu-a. A portál Hudba.sk bol samozrejme pri tom!

Celý tento sviatočný večer bol venovaný tým fanúšikom hudby, ktorí život neberú príliš vážne. Títo stáli pred Véčkom už pol druha hodiny pred koncertom s obavami, aby zohnali lístky. Ich obavy boli opodstatnené, kapacita Véčka sa v tento piatok naplnila a boli aj takí, ktorí sa dnu z kapacitných dôvodov vôbec nedostali. Zdá sa, že hudobníci pridružení ku kapele Chiki Liki Tu-a , majú vo svojom meste veľmi silné zázemie.

Minifestival doslova a do písmena odpálil zhruba minútový death-metalový nárez projektu Medibagrement. Po ňom prišli prudko chytľavé skladby v štýle východniarskeho reggae so silným sociálno-výchovným akcentom – miláčikovia publika Dzigi Džabur & Black Revolution Band. O tom, že 'Láska moja de si' nie je jedinou trampskou perlou, ktorá vznikla v útrobách avantgardného prešovského country podhubia, presvedčili Hudci prérie so svojím country blokom (aj keď 'one man show' Ľuba Petrušku – 'Láska moja de si', spôsobila v dave predsa len najväčšie ovácie).

Po vystúpení vskutku kvalitnej a prepracovanej elektroniky s náročnou tanečnou choreografiou Kondenzator nikto nepochyboval, že Kraftwerk, Depeche mode a iné podobné bezvýznamné elektronické kapely, boli a sú len lacnými kópiami prešovského Kondenzatora. Podobnou syntipopovou lahôdkou boli hostia večera Križiaky, ktorých vystúpenie neznížili ani hviezdne maniere v podobe playback-u a vyzeralo to ako za starých dobrých čias, keď repráky magnetofónov značky Internacional trhali nemeckí fešáci Milli Vanilli.

Pri počúvaní bigbeatového projektu Hi-Fi (feat. Jirka) bolo hneď každému jasné, aký materiál kopírovali Olympic pri svojom vzniku. Takisto sa musel Frank Sinatra v hrobe červenať, keď T & M & S & O & T & L & R & R & R orchestra rozbalili repertoár, ktorý pred rokmi udával tempo v disciplíne menom swing. Napriek tomu, že 'Anarchy in the UK' sa nepodarila ani na druhý pokus, dokázali Wajgles, že punk nie je mŕtvy (teda minimálne nie ten prešovský).

Hviezdny záver patril čistokrvným metalistom v dave aj na javisku – megahit 'Poďme všetci' odspievala s kapelkou Antracit, celá sála a reproduktory sršili silné decibely, ktoré už ku koncu nezvládala strebať ani kamera reportérov Hudba.sk.(viď posledné video)






























Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a