V košickom divadle Thália sa vo štvrtok 19. februára 2009 diali veci nevídané. Svoj koncert tu odohralo maďarské K.L.B. Trio a ponúklo publiku hudbu s veľkým H. Na tomto podujatí preto zákonite nemohli chýbať reportéri portálu Hudba.sk.

K.L.B. Trio sa sformovalo v roku 2008 z hudobníkov s bohatou hudobnou minulosťou, ktorí svojou hrou a hudobným zmýšľaním prekračujú hranice jazzu. Tvoria ho Zsolt Kaltenecker (klávesy, syntezátor), Péter Lukács (el. gitara) a bubeník Gergo Borlai. Kompozície tohto tria by sa dali zaškatuľkovať ako progresívny jazz alebo fusion, aj keď títo umelci sa vo svojej hudbe žánrovo nijako neobmedzujú.

K.L.B. Trio sa zastavilo v Košiciach v rámci svojho malého slovenského turné (16.2. Hlava XXII Bratislava, 17.2. DK Pezinok, 18.2. Klub Orava Lučenec), ktoré zavŕši dnešným koncertom v martinskom klube Bar Museum.

Koncert K.L.B. Tria mal grády porovnateľné s hard-rockovým koncertom, preto sa mohlo aj stať, že priaznivec klasického akustického jazzu mohol ostať sklamaný. Lenže tí ľudia, ktorí vyhľadávajú nezabudnuteľné zážitky, neskrývali pri viac než dvojhodinovom koncerte svoje nadšenie.

Len málokedy možno vidieť takú brilantná súhru, náhle a nečakané zmeny tempa a prelínanie sa medzi hudobnými motívmi s maximálnou pohodou a ľahkosťou. Zsolt Kaltenecker stíhal popri hre na klávesy "kŕmiť" aj basovú linku, hrať sa so zvukmi, efektami a samplermi, pričom veľmi zábavné a originálne boli jeho elektronické "sóla" zložené z ľudských hlasov.

Péter Lukács svojou hrou na 7-strunové elektrické gitary bezpochyby konkuruje takým vychyteným inštrumentalistom ako sú Joe Satriani, Steve Vai alebo Joe Petrucci. Jeho dokonalá technická hra je navyše okorenená o vtip a nespočetnú škálu miestami až psychedelických efektov. Je obdivuhodné, že tento človek ročne odohrá viac než 150 koncertov a popri tom sa ešte stíha podieľať na nahrávaní mnohých albumov.

Rytmická podpora v podobe bubeníka Gergo Borlaia, držiteľa viacerých hudobných ocenení, je presná a energická, pričom je úžasné sledovať, že stačí len jeden krátky pohľad medzi hudobníkmi na to, aby nastala komplikovaná rytmická a melodická zmena.

Počas tohto emóciami nabitého koncertu odzneli prevažne pôvodné kompozície K.L.B. Tria, v ktorých o nekonečnú improvizáciu nebola núdza. Diváci ocenili ale aj nadupané coververzie slávnych rockových hitov – 'Money' (Pink Floyd) a prídavok 'Personal Jesus' (Depeche Mode), ktorý zároveň ukončil tento skvelý večer.



--








--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová