Ďalšie tri večery strávené v spoločnosti kapiel The Swan Bride a Billy Barman ma presvedčili o tom, že nie je pre hudobníka nič dôležitejšie ako neustále hrať. Ich vystúpenia v Bratislave (12.3.), Trenčíne (13.3.) a Prievidzi (14.3.) boli z koncertu na koncert spontánnejšie, chalani na pódiu uvoľnenejší a reakcie publika sa stali dôveryhodným dôkazom toho, že sa bavia skutočne všetci.

S podporou špeciálnych hostí – prvými víťazmi Coca-Cola PopStar v ČR – 100°C dokázali pravdivosť toho, čo sa pred začiatkom Cirque De Ville objavilo na stránkach jedného mienkotvorného týždenníka: "Tri hlučné a zábavné kapely vyrážajú na turné". Haleluja.

Koncerty v Bratislave majú svoje silné plusy aj mínusy. Veľkou výhodou na rozdiel od menších miest je tzv. "koncertová kultúra" vyvinutá na vyššej úrovni, čo v preklade znamená, že návštevnosť nie je takým problémom ako inde. S tým však môžeme spojiť aj problém č. 1 a tým je nepochopiteľná rivalita medzi klubmi, ktoré si očividne nestrážia dramaturgiu svojich konkurentov a na rovnaký termín nasadia žáner s takmer totožnou cieľovou skupinou. Napriek tomu Randal navštívilo cca. 400 ľudí a štvrtková noc, ktorá sa v podobe odviazanej afterparty pretiahla až do rána, bola dôkazom toho, že koncerty v Bratislave stoja za to.

Mix elektroniky, rocku a reggae s názvom 100°C určite nepritiahol toľko fanúšikov, ako sú "kluci z Mariánskych lázní" zvyknutí na vystúpeniach v pražskej Lucerne či Akropole, ale tí, ktorí do klubu prišli medzi 8 a 9 hodinou večernou, vytvorili hosťom výbornú atmosféru. "Líbí se mi jak je to tu spontánní, lidi se bavej. Je to pro nás zážitek úplne odlišný od toho, co zažíváme běžne doma," pochvaľoval si DJ a manažér formácie, Karel.

Do zafajčeného priestoru plného spotených tiel sa rozpŕchla aj počiatočná neistota "Labutej nevesty" a to hneď v momente, keď ju začali fanúšikovia výkrikmi volať na pódium. Hoci na rozdiel od starších singlov (najmä 'Alternate Ego'), nemalo publikum možnosť dostať sa do kontaktu s novým materiálom, songy ako 'Lullaby', 'Death Astaire', či 'Cabaret of Fallen Stars' rozprúdili klasickú dynamickú a silnú šou, ktorú dnes na Slovensku môžeme odvážne charakterizovať iba dvoma slovami: Swan Bride.

Ak 100°C požičali 30% zo svojej energie a Swan Bride dovarili publikum na zvyšných 70%, čakal Billyho Barmana kompletný vriaci ošiaľ. Hlas tajuplného manažéra privítal všetkých zúčastnených a už prvá vec – chronicky chytľavý 'Stano' – dokázala, že aj keď je kapela relatívne nová a nezabehnutá, bude sa so Swan Bride deliť o popularitu fifty-fifty. Vtipné texty a zapamätateľné melódie sú silným prvkom celej ich hudby doplnenej výraznou osobnosťou Millyho a Vanillyho (to, že nápadne pripomínajú Juraja z Cliché a Jozefa z Vetroplachu záujem fanyniek len umocňuje) a vôbec - ich šou má niečo do seba a ich koncerty sú príjemným odľahčeným rock'n'rollom, ktorý NÁS BAVÍ.

S rovnakým harmonogramom i repertoárom zavítala trojica kapiel aj do trenčianskeho Piano Clubu do Diwadla v Prievidzi. Hrať za sebou tri dni, ktoré sa automaticky viažu s mnohokrát namáhavou spoločenskou komunikáciou po koncertoch, zábavou atď. bolo pre všetkých únavné. "Je to ťažké takto za sebou a toľko ľudí, ale všetci sa učíme a je to supeerrr!!" prízvukoval Maťo zo Swan Bride.

Takže nám neostáva nič iné len tešiť sa do Nitry (Naozzay, 19.3.), Ružomberka (Relax, 20.3.) a Banskej Bystrice (Klub 77, 21.3.).

Foto z Trenčína (© Matej Kukučka):



Text: Katarína Šamajová
Foto: Matej Kukučka

Súvisiaci interpreti: 100°C, Billy Barman, The Swan Bride