Je takmer nemožné popísať slovami taký intenzívny zážitok, aký mohli prežiť návštevníci koncertu Dana Bártu & Illustratosphere 20. apríla 2009 v zaplnenom košickom klube Jumbo. Napriek tomu sa o to pokúsi nasledujúca reportáž.

Zahrievaciu jazdu pred koncertom zvládol Marián Čekovský Band, ktorý dokázal publikum pomocou svojich spontánnych kompozícií, na záver doplnených aj o cigánsky spev, pripraviť na hlavnú hviezdu tejto pondelňajšej noci.

Dan Bárta si na slovenské turné prizval svoju tradičnú sprievodnú kapelu Illustratosphere, s ktorou to spoločne ťahajú už desať rokov.

Illustratosphere je skupina kvalitných a všestranných hudobníkov na čele s kontrabasistom Robertom Balzarom – klavirista Stanislav Mácha, klávesák Filip Jelínek, gitarista Jaroslav Friedl a bubeník Jiří Slavíček.

Už po prvých odspievaných tónoch nenecháva Dan Bárta, známy aj ako náruživý fotograf lietajúceho hmyzu, nikoho na vážkach, či sa počas koncertu dočkáme výnimočného zážitku. Jeho spev je široko-ďaleko nenapodobiteľný, z jeho úst vychádzajú pestrofarebné slová, ktoré sa pohupávajú na miestami kľudnom, miestami rozbúrenom mori zvanom "hudba" ako lodičky z orechových škrupín.

Dan, po celý čas očividne uvoľnený, exceloval vo všetkých polohách – veľmi silné a autentické boli jeho balady ako napríklad 'Stmívání', 'Dech', východoslovenským folklórom inšpirovaný 'Vlčák' či prvý prídavok 'Živý'; plné energie boli skladby v štýle funky 'Wo-ba-si-u' či predposledná 'I Feel Good' (James Brown), zaujala aj jemne latinom šmrcnutá 'Městem' a svojho nespútaného rockového ducha Dan odhalil v 'Jesus Online' a záverečnej skladbe večera 'Higher Ground', zapožičanej od Stevieho Wondera.

Neexistovala žiadna hmatateľná ani duševná bariéra medzi pódiom a divákmi, publikum splynulo s kapelou, jeho potlesk bol navyše neraz plnohodnotnou náhradou rytmov perkusií - príkladom môžu byť pesničky 'Dech' a 'Nejen Ian'. Dan Bárta zaujal aj ako skvelý glosátor, ktorý sa medzi skladbami zábavne hral so slovenčinou, ako napríklad pred spomínanou 'Nejen Ian', ktorú uviedol krátkym príbehom anonymného štyridsiatnika, ktorý sa stále len hľadá a "všetky zväzky už spretrhal". Tieto slovenské predslovy zanechávali v ľuďoch miestami takú istú silnú odozvu ako hudba samotná.

Vrcholom koncertu bol tentokrát celý koncert samotný, nebolo náznaku slabšieho miesta, aj keď si možno trúfalo zatipovať, že najväčšie zimomriavky v ľuďoch zanechala 'Geist Arbeitet' z aktuálneho albumu 'Animage', ktorej pestrá štruktúra, melancholický spev a text, hravá a veselá "pískajúca" melódia a v drajvoch vybičovaný záver vytvoril zážitok, na aký sa dlho nezabúda. A práve kvôli takýmto momentom sa oplatí chodiť na koncerty.

Toto pondelňajšie vystúpenie, napriek tomu, že je ešte len apríl a mnoho renomovaných umelcov si ešte len ku nám nájde cestu, možno už teraz bez obáv vyhlásiť za adepta na koncertný zážitok roka.

Slovenské turné Dana Bártu & Illustrastophere pokračuje koncertmi v Martine (23.4.), Trenčíne (24.4.), Bojniciach (25.4.), Banskej Bystrici (28.4.), Púchove (29.4.), Nitre (30.4.) a na záver v Bratislave (1.5.).















--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta