Peter Nagy – spevák, hudobník, fotograf a producent pokrstil v utorok, za asistencie Zuzany Smatanovej, 2CD Labute a havrany, ktoré sa na trh dostáva práve pri príležitosti dvadsiatich piatich rokov jeho účinkovania na hudobnej scéne.

Na úvod večera sa slovenská spevácka legenda rozhodla zúčastneným ponúknuť tri piesne variabilne mapujúce jeho kariéru, čo sám popísal slovami: "Dnes budeme bojovať klasickými naivnými prostriedkami – muzikou." Prvou skladbou sa stal singel k novému dvojalbumu - 'Rozhľadňa 25', nasledovala 'Posledný krát' a krátke unplugged vystúpenie zakončila notoricky známa pieseň 'Sám s nohami na stole'.

Samotný dvojalbum je zložený z unplugged koncertu, ktorý sa uskutočnil 9. marca v Bratislave a nových skladieb napísaných špeciálne pre túto príležitosť. "S nápadom na takýto typ koncertu prišiel Rasťo Bečaver a keďže sme dosť dobrá vykáblovaná partia, rozhodli sme sa to spraviť." Výber piesní podľa jeho slov súvisel najmä s tým, či sa dali, alebo nedali zahrať týmto spôsobom. "Napríklad Láska je tu s nami je robená na veľké bicie, veľké vokály a veľkú halu. Takisto Sme svoji sme skúšali prerábať, ale nesvedčalo im to. A niektorým, napríklad Zákony hada, zase prekvapivo áno," priblížil.

Na úpravách skladieb si podľa jeho slov dali mimoriadne záležať a všetko prearanžovali. Zásluhu na tom majú aj členovia jeho kapely, na ktorých má podľa vlastných slov veľké šťastie. Práve oni ho v zložení Branislav Valanský (akustická basa, elektronická basa, kontrabass), Marek Mečiar (klávesové nástroje), Michal Kovalčík (gitara), Laco Kováč (bicie), Radovan Orth (vokály) a Alexandra Okálová (vokály), sprevádzali aj na samotnom krste. Zaujímavosťou je, že ozvučenia albumu sa ujal svetoznámy zvukár Jano Dušek a obal si Peter nafotil svojpomocne.



"Mapoval som scénu a hľadal som človeka, ktorý je zaujímavý, no pritom bulvárne neprefláknutý. Pre mňa to je mladá speváčka, jedna z posledných živých labutí – Zuzana Smatanová." Istým paradoxom je fakt, že práve Peter sa stal krstným otcom jej debutu, čo Zuzka s úsmevom okomentovala slovami – "Ty si krstil môj prvý album pred šiestimi rokmi, ja teraz do života privediem tvoj ostatný, no dúfam nie posledný album."

Spolu s českou speváčkou Luciou Bílou by mal Peter Nagy odohrať unplugged turné po českých divadlách. Koncertnej šnúry pri príležitosti 25 rokov jeho hudobnej kariéry sa dočkajú aj slovenskí fanúšikovia.

--
Text: Miroslav Meňhert, SITA
Foto: Magdaléna Vinterová

Súvisiaci interpreti: Peter Nagy