U2 si to v rámci 360° Tour k aktuálnemu albumu 'No Line On The Horizon' zamierili vo štvrtok 6.augusta 2009 k našim severným susedom do Katovíc, kde na nich čakal vypredaný chorzovský Národný futbalový štadión. Predkapelou na tomto turné sú melodickí Škóti Snow Patrol, čo určite možno považovať za vhodnú voľbu.

Vyše 60 000 divákov na Slaski stadione sa zahrievalo na správnu teplotu pri melodických a melancholických pesničkách Garyho Lightbodyho a jeho kapely Snow Patrol. Tento predkoncert začal skôr ako sa čakalo, čo nemilo prekvapilo aj nás. No aj z toho mála, čo sa dalo stihnúť, možno tento hudobný rozjazd považovať za veľmi príjemný.

Krátko po deviatej hodine sa na radosť davu, ktorý si čas zvučenia krátil mexickými vlnami, objavili na 360-stupňovom pódiu postupne bubeník Larry Mullen, gitarista The Edge, basák Adam Clayton a nakoniec charizmatický Bono.

Koncert začal predstavením aktuálneho albumu, po úvodnej 'Breathe' odzneli 'No Line On The Horizon', 'Get On Your Boots', úvodný štvorlístok nových vecí uzavrel úspešný singel 'Magnificent', ktorý podobne ako 'Get On Your Boots' parádne nažhavil publikum aj napriek nie úplne vydarenému začiatku spôsobenom vypadnutím kábla z The Edge-ovej gitary.


U2 - 'Breathe' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)


U2 - 'No Line On The Horizon' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)


U2 - 'Get On Your Boots' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)


U2 - 'Magnificent' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)


Večer postupne naberal na čoraz väčších obrátkach, po „zánovných“ 'Beautiful Day' a 'Elevation' prišli na rad prvé hity U2 z kategórie nesmrteľných – 'New Year‘s Day', ktorá vďaka bielo-červenému sfarbeniu publika (poľská New Year‘s Day tradícia – stojaci diváci držia červený transparent, sediaci biely) pripravila nezabudnuteľné divadlo a ďalší silný moment 'I Still Haven’t Found What I’m Looking For', ktorej úvodnú slohu a refrén odspievalo miesto Bona publikum, ktoré svoje hlasivky nešetrilo ani v nasledujúcej Ben E. Kingovej 'Stand By Me'.



U2 - 'Beautiful Day' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)



U2 - 'New Year‘s Day' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)



U2 - 'I Still Haven’t Found What I’m Looking For / Stand By Me' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)



Na rad prišiel The Edge a minioslava jeho narodením (8.8.1961). Gitarista a hudobný mozog kapely ukázal svoj skvelý a vždy presný falzet v akustickej verzii 'Stuck In A Moment You Can't Get Out Of'. Pred skladbou ako aj po nej mu Bono spoločne so srdečnými divákmi zaspievali tradičné 'Happy Birthday' v anglickej aj poľskej verzii.


U2 - 'Stuck In A Moment You Can't Get Out Of' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)



U2 - 'Happy Birthday' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)


Ďalším zástupcom aktuálneho albumu bola 'Unknown Caller', v ktorej bolo mimo iného počuť hlasy vtákov nahraté v marockom meste Fez, kde U2 točili videoklip k singlu 'Magnificent'. K starým dobrým peckám sa následne pridala 'The Unforgettable Fire', po ktorej prišla na rad 'Vertigo', energická skladba, aké mali diváci v kotli pod pódiom očividne najradšej. Veľkým žánrovým skokom bola „crazydisco" verzia 'I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight' v štýle drum’n bass.


U2 - 'Vertigo' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)


U2 - 'I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)

Nesmrteľných hitov ma U2 neskutočné kvantum a je zaujímavé pozorovať, akú silu a odozvu tieto rockové hymny stále majú. 'Sunday Bloody Sunday' (s úryvkom 'Rock the Casbah' od The Clash) ako aj 'Pride' spojená so skladbou 'MLK' z albumu 'Rattle & Hum' neustále zabávajú aj napriek svojmu úctihodnému veku ľudí aj kapelu.


U2 - 'Sunday Bloody Sunday' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)



U2 - 'Pride / MLK' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)

Tam, kde sa nachádza Bono, nemôže absentovať téma ľudských práv. Tak tomu bolo aj vo štvrtok v Katoviciach, kde sa Bono zastal opozičnej líderky Su Tij, ktorú sa režim v Barme snaží všetkými možnými nedemokratickými spôsobmi eliminovať z najbližších volieb, ktoré by s určitosťou vyhrala. Podporu jej vyjadrili viacerí dobrovoľníci, ktorí za zvukov 'Walk On' prešli okolo pódia s jej podobizňou priloženou k tvári. Bono jej v zápätí zaspieval 'You Never Walk Alone' (hymna FC Liverpool).

K divákom sa prostredníctvom obrazovky strhujúcim spôsobom prihovoril ďalší bojovník za ľudské práva Desmond Tutu, ktorý skôr než odznela 'Where the Streets Have No Name' poďakoval ľuďom za ich podporu africkým deťom a boju voči neprávostiam po celom svete.


U2 - 'Walk On' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)



U2 - 'Where The Streets Have No Name' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)

Na záver večera vyzval Bono divákov, aby uchopili svoje mobily a spoločnými silami vytvorili kúzlo, ktoré vytvorí na štadióne Mliečnu dráhu. Obraz, ktorý sa krátko potom naskytol a balada 'One', ktorá v tej chvíli odznela, sa do pamätí mnohých prítomných divákov zapíše ako životný zážitok, slovami Bona „a night never ever to be forgotten“.


U2 - 'One' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)

Po poslednom akorde 'One' kapela opustila pódium, no nikto z prítomných nepochyboval o tom, že U2 má v talóne ešte nejaký ten prídavok. Odzneli nakoniec tri - 'Ultra Violet', 'With Or Without You' a 'Moment Of Surrender'. Bono, The Edge, Adam a Larry odohrali celý vyše dvojhodinový koncert nadoraz, čo sa trochu prejavilo v týchto troch skladbách, v ktorých kapele akoby trochu dochádzal dych. Našťastie tu bolo skvelé „poľské“ publikum, ktoré ochotne a neprestajne dávalo svojim miláčikom dýchanie z úst do úst v podobe hlasitých chorálov a neutíchajúceho potlesku.


U2 - 'Ultra Violet' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)


U2 - 'With Or Without You' (live @ Slaski stadion, Katowice, 06. 08. 2009)



Katovice zažili vo štvrtok nezabudnuteľnú show, ktorú si nezaškodí zopakovať aj druhý, tretí, štvrtý,...krát. Návšteva koncertu U2 je hudobnou „púťou do Mekky“, ktorú by mal každý priaznivec rockovej hudby absolvovať aspoň raz za život.

Playlist večera:
1.Breathe
2.No Line On The Horizon
3.Get On Your Boots
4.Magnificent
5.Beautiful Day
6.Elevation
7.New Year's Day
8.I Still Haven't Found What I'm Looking For / Stand By Me (Ben E. King)
9.Stuck In A Moment You Can't Get Out Of
10.Happy Birthday
11.Unknown Caller
12.The Unforgettable Fire
13.City Of Blinding Lights
14.Vertigo
15.I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight
16.Sunday Bloody Sunday / Rock The Casbah (The Clash)
17.Pride (In The Name Of Love)
18.MLK
19.Walk On / You'll Never Walk Alone
20.Where The Streets Have No Name
21.One
-
22.Ultra Violet (Light My Way)
23.With Or Without You
24.Moment of Surrender




Všetky videozáznamy z katovického koncertu U2 nájdete na Myspace.

--
Autor: Juraj Cagáň
Foto, video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: U2