Posledné tóny odohrané na koncerte "prvých pánov" trip-hopu síce odzneli až po dvadsiatejtretej hodine, zjavne ale obyvatelia bytoviek nachádzajúcich sa v blízkom okolí NTC Sibamac Arény nemali zľutovania. Nie každý deň sa stáva, aby mestská polícia riešila obskúrne oznámenie o rušení nočného pokoja a povolenia koncertu samotného – nemožné sa ale stalo skutočným... Jednou vetou, Massive Attack sa už po druhýkrát predstavili v Bratislave a na náhodu nenechali absolútne nič.

Preslávenej dvojici, ktorá svoje začiatky datuje ešte do roku 1988, prišla "predohriať" pódium charizmatická Martina Topley-Bird.

Aj napriek tuzemskej absencii interpretkinho proma privítalo bratislavské publikum dlhoročnú spolupracovníčku trip-hopového mága Trickyho a nominantku prestížnej Mercury Prize s nadšením. Setlist prezentujúci najmä posledne vydaný album 'Baby Blue' (2008) varioval v rôznych rovinách melodickosti s miestami až kolísavými melódiami, ktoré dopĺňal silný vokál renomovanej Britky.

Vizuálne nenáročnú, no pritom hudobne bohatú multi-inštrumentálnu prehliadku vystriedal, podľa slov spokojne odchádzajúcich návštevníkov, skoro dve hodiny trvajúci vizuálny orgazmus. Zvukovo i obrazovo bohatá šou, v podaní formácie sústredenej okolo Roberta "3D" Del Naja a Granta "Daddy G" Marshalla, zjavne prekonala aj tie najprehnanejšie očakávania všetkých prítomných v temer vypredanej NTC Sibamac Aréne. Novinku 'Bulletproof Love' nachádzajúcu sa na čerstvom EPčku Splitting the Atom, vystriedal mix starších skladieb od 'Red Light', 'Future Proof' či 'Safe From Harm', až po nezabudnuteľnú 'Teardrop' v podaní predskokanky Martiny Topley-Bird.

Večer, ktorý bol z veľkej miery ladený do "mezzaninového" rúcha sa i tentokrát niesol v znamení, pre Massive Attack, tak typických hosťujúcich vokalistov. Burácajúcim potleskom a hrdelnými výkrikmi privítaného Jamajčana Horace Andyho nebola potreba predstavovať. Úvodnú skladbu pravdepodobne najúspešnejšieho albumu britskej dvojice z roku 1998 teda i počas bratislavského vystúpenia ozvláštnil svojím jedinečným hlasovým prevedením.

Temer 120 minút mapujúcich hudobný vývoj trip-hopového žánru ponúklo návštevníkom možnosť vypočuť si okrem iných i piesne 'Inertia Creeps', 'Unfihished Sympathy', 'Splitting the Atom', 'Risingson' či slávny 'Mezzanine' z eponymného albumu. Prekvapivo čistý zvuk dosiahnutý vďaka špeciálnym okenným tienítkam pozdvihol, inak z hľadiska akustiky značne nevyhovujúce, architektonické riešenie Sibamac Arény na omnoho vyššiu úroveň.

Massive Attack sa s metropolou Slovenska rozlúčili nezabudnuteľným – "Karmacoma, jamaica' aroma" a slovami nevylučujúcimi ich prípadný návrat do našich končín. Turné prezentujúce EP Splitting the Atom bude pokračovať v Miláne (7.11.), Conegliane (8.11.), Paríži (10.-11.11.), Nantes (13.11.), Lille (14.11.), Metzi (15.11.), Lyone (16.11.) a ďalších európskych mestách.

Setlist:

Bulletproof Love
Hartcliffe Star
16 Seeter
Risingson
Red Light
Future Proof
Teardrop
Psyche
Mezzanine
Angel
Safe From Harm
Inertia Creeps
Splitting The Atom
Unfinished Sympathy
Marakesh
Karmacoma



Text: Miroslav Meňhert
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Horace Andy, Massive Attack, Tricky