Chalanov z bratislavskej kapely Vetroplach už dávno omrzeli jednofarebné šarkany, prešli si hektickým unisexovým obdobím a teraz sa sústredia najmä na dôležité maličkosti vo svojom živote. Aj preto prinášajú všetkým verným fanúšikom vianočný darček s istým predstihom, a to v podobe dvanástky nových skladieb na čerstvom štúdiovom albume, ktorý priviedli do života v Divadle Meteorit za asistencie svojich sestier.

Stredajší večer strávený v znamení rytmických melódií a jedinečnej zábavy si nenechalo ujsť hneď niekoľko výrazných osobností slovenskej hudobnej scény, ktorých prítomnosť len podčiarkla celkovú "domácku" atmosféru podujatia.

Návštevníci sa teda mohli počas vystúpenia, prípadne pauzy na zmenu kapiel, stretnúť s Bet Majerníkovou a Erikom Horákom z Noisecutu, Jurom Podmanickým z Cliché/Billyho Barmana, Andreasom z Talkshow, Laskym z Pary, Pinom z Pudingu pani Elvisovej či Bibou z Rádia_FM.

Mix energiou nabitých skladieb ponúkol pohľad do trojmiestnej diskografie vždy veselej štvorice v zložení Jozef Vrábel (spev), Michal 'Veslo' Veselský (klávesy), Tomáš Vagaský (gitara) a Ján Čunderlík (bicie). Do hĺbky zmapovaný hudobný vývoj v rozmedzí niekoľkoročnej existencie kapely, ktorá svoju púť začala dva roky po miléniu, dokonale vystihli skladby ako 'Smej sa!', 'Deti', 'Tak to ide každý deň', 'Tancuj tancuj', 'Volá Londýn', 'V meste' či vlajková loď posledného albumu 'Ty mi budeš rozumieť'.

"Želám tomuto albumu, aby ho ľudia mali aspoň z polovice tak radi ako ja" – práve to boli prvé slová, ktoré si na svoju adresu vypočulo čerstvé "vetroplašiatko" z úst Jozefovej sestry. "Bratov nemáme ani jeden, a tak sme sa rozhodli, že našu najnovšiu platňu pokrstia naše sestry," podotkol s úsmevom pre Hudba.sk líder Vetroplachu.

Setlist:
Robots
Deti
Digital
Tancuj tancuj
V meste
Káva a ciga
Ty mi budeš rozumieť
Balada
Do práce
Smej sa!
Lucia
Volá Londýn
Poďte k nám
Tak to ide každý deň

Po krátkej pauze už pódium nekompromisne zabrala pravoverná "trnafská" formácia Hudba z Marsu, charakteristická najmä svojím jedinečným hudobným prejavom a využívaním slovenskej ľudovej piesne v tvorbe. Veselá partička sústredená okolo Michala Štofeja si pre bratislavské publikum pripravila hneď niekoľko "vesmírnych evergreenov" a samozrejme nemohla chýbať ani stále aktuálna hitovka 'Tanečná'.

Viac ako hodinu trvajúce vystúpenie rozskákalo snáď každého v rozsiahlom priestore Divadla Meteorit, ktorého ohromný potenciál pre usporadúvanie podobných akcie nebolo možné zaprieť ani tentokrát. Tóny 'Skakamarátky', 'Compuphonic', 'Šakalíka' a 'Továrne na sny' nenechali ani teraz nikoho chladným, respektíve nespoteným – o to viac v druhej časti koncertu, kedy sa na pódium nečakane postavili i členovia Pudingu pani Elvisovej.

Koncert v Bratislave sa skončil, ale v rámci jesenného turné Maličkosti vašich idolov sa chalani z vždy sviežeho Vetroplachu a ska-punkovej vesmírnej úderky Hudba z Marsu ešte predstavia 27.11. v Žiline (Smerr pub) a 28.11. v Ružomberku (Čajovňa Relax).



Text: Miroslav Meňhert
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Hudba z Marsu, Puding Pani Elvisovej, Vetroplach