Holandská pätica datujúca svoje začiatky do roku 1989, si na oslavu dvadsaťročného pôsobenia na scéne vybrala i dva tuzemské koncerty. The Gathering, ktorých meno je odvodené od legendárneho filmu Highlander, sa po niekoľkých zastávkach v Holandsku, Nemecku a Českej republike prišli predstaviť i bratislavskému publiku v jedinečnej pochmúrnej klubovej atmosfére, akú vedia vytvoriť iba oni.

Aktuálne turné The West Pole Tour znamená pre túto formáciu veľa. Okrem oslavy jubilea sa totiž jedná o prvú koncertnú šnúru po odchode speváčky Anneke van Giersbergen, ktorá sa rozhodla plne sústrediť na sólový projekt Agua de Annique.

Za posledné oficiálne vystúpenie starej zostavy možno považovať krátke defilé na známom fínskom Ankkarock Festivale v Helsinkách (4. 8. 2007) a aj vďaka dlhej odmlke bolo isté, že The Gathering nenechajú pri návrate na pódiá nič na náhodu. Prizvaním svojich holandských kolegov z formácie Autumn, ktorých paradoxne nedávno "postihol" rovnaký osud v podobe zmeny vokalistky, ožil Randal tónmi melodického rocku už pol hodinu po ôsmej.

Päťdesiat minút venovaných krátkemu preletu celou štvordielnou diskografiou Autumn dostal pomaly zapĺňajúci sa klub na nohy, okrem iného i vďaka známejším skladbám 'Paradise Nox' či 'Blue Wine'. I jedna z mála "videoklipových" piesní 'Satellites' dala znať, že zmena speváčky zjavne pomohla plnému zvuku už toľkokrát vyzdvihnutému svetovými hudobnými kritikmi.

Autumn setlist:

Synchro-Minds
Paradise Nox
Blue Wine
The Heart Demands
Lifeline
Cascade (For A Day)
Skydancer
Satellites
Altitude

The Gathering zjavne zvyknutí na väčšie masy ľudí na seba nenechali dlho čakať, no už od začiatku burcovali sprvu strnulé publikum približne dvoch stoviek fanúšikov k dynamickejším reakciám. Tie prišli až po prvých tónoch skladby 'Analog Park' zo slávnej platne 'if_then_else' a 'A Constant Run' z aktuálneho albumu, na ktorom už figuruje nová speváčka.

Aj napriek tomu, že sa Silje Wergeland stala pevnou súčasťou temer nerozlučnej pätice až teraz, nie je možné poprieť prirodzenú hudobnícku chémiu, vďaka ktorej znejú síce piesne The Gathering inak, no pritom stále ponúkajú typické zahmlené holandské čaro.

Setlist bol zameraný prevažne na nový album, čím si bratislavské publikum mohlo vychutnať upravený zvuk takpovediac znovuzrodeného Gatheringu. Piesne ako 'No One Spoke', 'The West Pole' či 'When Trust Becomes Sound' boli alternované staršími 'Marooned', 'Saturnine' a inými. Posledné minúty koncertu boli venované širokospektrálne pravdepodobne najznámejšej skladbe 'Your Troubles Are Over' a vytlieskanému prídavku 'Travel' z albumu 'How to measure a planet?' vydaného ešte v roku 1998.

The Gathering sa v rámci svojho aktuálneho turné ešte predstavia v Španielsku (4.2.-7.2.), Francúzsku (9.2.), Švajčiarsku (10.2.), Nemecku (11.2.), Belgicku (12.2.) a ďalších krajinách. Posledný potvrdený koncert The West Pole Tour by mal prebehnúť 13.3. v holandskom mestečku Sneek.

The Gathering setlist:

When Trust Becomes Sound
No One Spoke
A Constant Run
Analog Park
The West Pole
Great Ocean Road
No Bird Call
Even The Spirits Are Afraid
Marooned
Saturnine
Your Troubles Are Over
Travel

Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Musicserver.cz

Ilustračné fotografie z pražského koncertu (28.1.) pre Hudba.sk poskytol Tomáš Karlík z Obscure Promotion.

Súvisiaci interpreti: The Gathering