Tretí ročník Uprising Reggae Festivalu počas uplynulého víkendu uzavrel letnú festivalovú sezónu na Slovensku. Podobne ako mnohým iným open-air podujatiam, ani najväčšiemu slovenskému reggae festivalu tento rok počasie príliš neprialo a tak bolo ukončenie leta priam symbolické. Návštevníkom to však neprekážalo a tak si aj napriek výdatnému piatkovému dažďu, po ktorom bol areál až do konca akcie rozmočený a blatistý, užili bohatú ponuku festivalového programu.

V piatok sa ako najväčšia hviezda predstavil "sicílsky Jamajčan" Alborosie so skvelou doprovodnou kapelou The Shengen Clan Band a hosťujúcou speváčkou I-Eye. Hudobník s najdlhšími dredmi na festivale odohral koncert plný hitov, ktoré vyčarovali úsmevy na tvárach zablatených a uzimených návštevníkov.

Na horúcu Jamajku nás preniesol vďaka svojím skladbám ako Jah Jah Crown, Rastafari Anthem, Likkle Africa a Kingston Town, v závere koncertu zahral aj nesmrteľné piesne Boba Marleyho Redemption Song a One Love.

Pred Alborosiem patrilo hlavné pódium jamajskej legende žánra reggae menom Jah Mason, ktorý spolu s kapelou House of Riddim v jednu chvíľu publikum "uspával", aby vzápätí spustil obdivuhodnú paľbu slov, pri ktorej ho samého skrúcalo do neuveriteľných póz. Prvotriedny dub s presahom do temných sfér elektronického dubstepu ponúkla v piatok v noci posledná kapela na hlavnom pódiu, írsko-francúzsky projekt Braintheft.

V piatok sa fanúšikovia zabávali aj v krytom dancehall stagei, kde zažiarili najmä domáci AMO, či na najmenšom Mungo's stage, na ktorom si prišli na svoje nielen milovníci blata ale predovšetkým priaznivci dubstepu a soundsystémovej kultúry. Škótska partička Mungo's Hi-Fi totiž na Uprising priniesla dve mohutné sústavy "bední", vďaka ktorým sme si mohli hudbu vychutnávať nielen ušami ale aj celým telom.



V sobotu sa počasie umúdrilo a tak si dvojdňoví návštevníci mohli už od rána vychutnávať sprievodné festivalové aktivity ako zápasy v bahne, turnaj v plážovom futbale, preteky vodných bicyklov, žonglovanie, bubnovú školu a iné workshopy. Medzi najočakávanejšie koncerty patrilo večerné vystúpenie Francúzov Dub Incorporation, ktorí, podobne ako deň predtým Alborosie, svoju "misiu" splnili a ich koncert patril k tomu najlepšiemu na Uprisingu 2010.

Solídny koncert odohral na dancehall stagei aj mierne pripitý Newyorčan Afu-ra, ktorého sa priaznici hip-hopu dočkali s dvojhodinovým omeškaním. Jednoznačným sklamaním bol Panjabi MC, ktorého možno pokojne označiť za najhoršieho festivalového headlinera tejto sezóny. "Cirkusová šou", v ktorej sa pán MC neunúval rapovať a o väčšinu vokálov i hudby sa postaral jeho DJ, mnohých znechutila, no ani to nemohlo pokaziť celkový dojem z vydareného festivalu.

Zábava v dancehallovom stane a na Mungo's stagei, kde sa v sobotu už na "spevnenej podlahe" okrem dubstepu dostal na rad i drum&bass a ragga-jungle, pokračovala až do skorých ranných hodín.



Fotografie návštevníkov a momentky, na ktorých možno nájdete aj seba alebo svojich priateľov, si môžete pozrieť na našom Faceboku - www.facebook.com/hudba.sk.

Reportáže a fotoreporty z ďalších letných festivalov ako Pohoda, Grape, Žákovic Open, Vrbovské vetry, Topfest, Tribute to Freedom, z českého Brutal Assault a Rock for People, či z rakúskeho Frequency a Nova Rocku nájdete TU.

--
Text: Patrik Marflák
Foto: Tatiana Bérešová