Bardejovskí The Bridgeheads, ktorí dlhodobo pôsobia vo Veľkej Británii, vyrazili začiatkom septembra na dlhoočakávané Foreigners Tour 2010, na ktorom kapela prezentuje najmä svoj aktuálny album Foreigners. V poradí ťreťou zastávkou turné bol v piatok 10. septembra 2010 košický klub Tabačka Kulturfabrik.

Škrtom cez rozpočet bola v piatok večer neúčasť avizovanej predkapely Sonicates (pre chorobu), takže musela mladá hudobná trojica v zložení Tomáš dAsK (spev, gitara, klávesy), Jozef Lemee (gitara) a Michal Wisp (bicie) vyplniť večer vlastným playlistom.

Ten podľa očakávania obsahoval všetkých jedenásť trackov z nového albumu, EP Things (2007) zastupoval len singel Things (obsahujúci malý textový fragment zo skladby Animals). Návratom do čias, keď kapela nosila meno The Bridge, bola prekvapivo len jedna jediná pesnička D.T.M.U.B. Fanúšikovia však mali možnosť počuť aj úplne novú hudbu - Tomáš dAsk v záverečnej časti koncertu spontánne zasadol za klávesy a odohral dve doteraz nevydané pesničky.

Atmosféra v košickej Tabačke bola v tento večer bohužiaľ komornejšia, než by si koncert tohto typu vyžadoval. Do klubu si našlo cestu len okolo päťdesiat divákov a možno práve tento fakt spôsobil počiatočnú nervozitu hudobníkov počas prvých skladieb. Zlomom koncertu bola vypaľovačka s príznačným názvom Fire, jej prevedenie a členitý dej vyvolal medzi divákmi prvú veľkú dávku nadšenia.


Rýchle skladby v podaní The Bridgeheads v piatok večer bodovali viacej ako balady, medzi ďalšie vrcholy vystúpenia sa tak zaradili pesničky Things, Tinnitus a najmä Best Ones, v ktorej tak na albume ako aj naživo dominuje bubeník Michal Wisp a jeho šialené bicie party. Výnimkou potvrdzujúcou pravidlo "silných vypaľovačiek" bola záverečná balada á la Jeff Buckley Pi.

Bolo to vystúpenie, ktoré sa rozbiehalo pomaly a trochu neisto, no na záver všetko celkom dobre dopadlo. Aj tento koncert potvrdil fakt, že basa v hudbe The Bridgeheads na albume chýba trochu, naživo veľmi. Dobrý basgitarista by vedel vyplniť "dieru" vo zvuku, v ktorom absentuje viac hutnosti a kompaktnosti. Výslednému zvuku v Tabačke v piatok nepomohla ani neideálna akustika priestoru s holými stenami.


Autor a foto: Juraj Cagáň

Súvisiaci interpreti: The Bridgeheads