Druhý deň hlavného programu 36. ročníka festivalu Bratislavské jazzové dni patril v PKO predovšetkým americkým hudobníkom. K hviezdam sobotňajšieho večera patril trubkár Trombone Shorty, speváčka Lizz Wright, ale i formácia Tortured Soul. Prvý menovaný sa postaral o doterajší energický vrchol podujatia.

Len dvadsaťštyriročný talent menom Trombone Shorty si publikum získal hneď od začiatku svojou charizmou a muzikantským umením, keď predviedol energickú hru na trúbku i trombón, no zároveň dokázal, že patrí medzi inštrumentalistov, ktorí nezaostávajú ani v speve. Takmer po každej skladbe si so svojou kapelou Orleans Avenue vyslúžil standing ovation. Najmä pri ukážke Shortyho cirkulárneho dýchania, ktorého výsledkom bola takmer dvojminútová "trúbková vuvuzeláda" s fantastickým inštrumentálnym vyvrcholením, určite mnohí dýchať aj zabudli.

V rámci jeho koncertu došlo na Louisa Armstronga i na Lennyho Kravitza, s ktorým muzikant s občianskym menom Troy Andrews nahral skladbu Something Beautiful. Tá pritom v sobotu patrila k tým menej rýchlym. Odzneli aj ďalšie kúsky z jeho aktuálneho albumu Backatown (2010), na ktorom kritici za jediný nedostatok označujú dĺžku skladieb. Piesne ako One Night Only (the March) alebo Right to Complain, ktoré majú v albumových verziách menej než tri minúty, sa však naživo premenili na niekoľkominútové prívaly čistej muzikantskej energie, ktorá ľudí dvíhala zo stoličiek.


Trombone Shorty & Orleans Avenue na BJD 2010

Jeho krajanka Lizz Wright, pochádzajúca taktiež z juhu Spojených štátov amerických, sa prezentovala odlišným prejavom. Jej vystúpenie bolo na rozdiel od Shortyho funk-rockovej nádielky skôr gospelovo-bluesové, čo ešte pred samotným začiatkom vystúpenia naznačil aj riaditeľ festivalu Peter Lipa. Tridsaťročná speváčka oblečená v červených šatách pripomínala vzhľadom a často aj prejavom Tracy Chapman. Publiku ponúkla na úvod svojho vystúpenia cover legendárnej piesne Old Man od Neila Younga (1972), ktorý vyšiel na jej druhom albume Dreaming Wide Awake (2005). V rámci krátkeho prierezu svojej tvorby neskôr zahrala aj ďalšie piesne z tohto albumu ako Hit The Ground či Stop. Predstavila však aj niekoľko noviniek z novej platne Fellowship, ktorá vyšla v septembri. Album je jej návratom k tradičnému gospelu a spirituálom, ktorými si v sobotu v noci podmanila aj publikum na BJD 2010.

Na Pódiu mladých talentov dobrej hudby Nadácie SPP sa predstavila aj ďalšia americká kapela Tortured Soul, Katka Koščová či Swing Society Orchestra v zostave aj s Danom Heribanom alebo Katkou Korček. Na hlavnom stagei sa okrem už spomínaných Lizz Wright a Trombonea Shortyho predviedol slovenský Milo Suchomel Quartet a Talianka Roberta Gambarini. Tá musela do hlavného mesta Slovenska priletieť súkromným lietadlom, pretože komerčné linky boli pre štrajk vo Francúzsku ochromené.

Dnes večer v PKO vystúpi britská jazz-funková formácia Shakatak, ktorej povesť naznačuje, že aj pri tomto koncerte by mohli byť stoličky zbytočné. Skupina na scéne pôsobí už takmer 30 rokov a jej najväčšími hitmi sú skladby Night Birds, Down on the Street alebo Day By Day. Na tradičnom slovenskom hudobnom podujatí sa v záverečný deň predstaví aj americký jazzový gitarista a spevák Larry Carlton a jeho krajan, trubkár Christian Scott. Program na hlavnom pódiu odštartuje už po 18:00 slovensko-český Orchester Gustava Broma. Pódium mladých talentov dobrej hudby Nadácie SPP bude v nedeľu patriť skupine Groove Brothers, španielskemu umelcovi Hyperpotamusovi, kapele Silvia Fourporation a maďarskému kvintetu Miklósa Lukácsa. Vstupenka na nedeľňajší program stojí 20 eur.

Fotoreport zo sobotného programu BJD 2010


>> Ďalšie články a fotoreporty z Bratislavských jazzových dní 2010

--
Text: SITA, pm
Foto a video: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Lizz Wright