Hudobná jeseň na Slovensku má po piatku za sebou jeden zo svojich vrcholov. Skupina The Swell Season, ktorej hlavnými členmi sú Češka Markéta Irglová a Ír Glen Hansard, odohrala v Bratislave strhujúce, takmer dve a pol hodiny trvajúce vystúpenie. Hudobníci si zaň vyslúžili standing ovation, no to bola iba jedna z mnohých priaznivých odoziev z publika.

Pohodový večer v Divadle Aréna odštartovala po dvadsiatej hodine večer domáca bratislavská formácia Longital. Ich koncert mal prívlastok špeciálny už vopred, pretože návštevníci koncertu vedeli, že dvojica Shina a Daniel Salontay bude krstiť nový štúdiový album s názvom Teraz (2010). Forma krstu však určite bola pre mnohých prekvapením. "Pôvodne sa ten album mal volať Letí, letí. Nakoniec sme mu dali meno Teraz. Stále však platí, že veľmi radi krstíme nahrávky letom," uviedla speváčka Shina a hodila zopár albumov medzi stojacich ľudí.

K oficiálnemu krstu počas ich vystúpenia nedošlo, fanúšikovia sa však dočkali známych piesní skupiny ako Gloria či Zrkadlo. Longital tiež predstavili čerstvé pesničky, napríklad A to je všetko.



Po krátkej prestávke sa k slovu dostala hlavná hviezda večera. The Swell Season od začiatku vypredanému divadlu servírovali pestrý folk-rock, pričom dominantnou postavou bol dublinský rodák Glen Hansard so svojimi gitarami. Pre neho to na rozdiel od Irglovej nebola prvá koncertná návšteva Slovenska. V minulosti sa totiž u nás ukázal so svojou kapelou The Frames. Po chvíli si Hansard pozície s 22-ročnou Českou vymenil - posadil sa za klavír a Irglová chytila do rúk akustickú gitaru a postavila sa pred mikrofón.

Diváci nielen zo Slovenska, ktorým sa umelci i organizátor Michal Kaščák večer prihovárali v slovenčine i angličtine, si v úvode vypočuli napríklad skladby The Rain či Low Rising, ktorú Hansard vtipne odľahčil hláškou z hitu Sexual Healing od Marvina Gayeho. Rýchlejšie piesne striedali pomalšie, konkrétne skladby Lies, I Have Loved You Wrong či Leave. Miestami sa k slovu dostalo aj publikum, najmä po výzvach Hansarda, ktorý s divákmi často komunikoval. Povedal im napríklad o tom, ako bol vo Vysokých Tatrách a ako to pre neho bola "tá najlepšia dovolenka". Irglová zase v príhovoroch priznala, že sa pri svojom prvom vystúpení na Slovensku cíti akoby hrala doma v Česku. Neskôr publikum pobavila príbehom o "moravskom trojboji", ktorý deň pred koncertom absolvovala pri návšteve svojich starých rodičov.



Vystúpenie The Swell Season bolo rozmanité, čo dokázal aj huslista Colm Mac Con Iomaire, keď na svojom nástroji zahral stovky rokov starú írsku skladbu. Ešte predtým sa návštevníkom Divadla Aréna priznal, že si hranie na Slovensku vždy užíva a nevníma ho ako prácu. Doslova mrazivá bola nasledujúca skladba When Your Mind's Made Up, ktorá sa pôvodne objavila ešte na albume The Cost (2006) od Hansardovej kapely The Frames, ako singel však vyšla až o rok neskôr po úspechu filmu Once (2007). Rovnakú históriu má aj Falling Slowly - "povinná jazda" koncertov The Swell Season, za ktorú autorská dvojica Hansard-Irglová dostala Oscara. Titulná skladba filmu Once bola prvou interpretáciou oscarového hitu v slovenskej metropole od 9. decembra 2007, kedy Joe Cocker zaspieval pieseň Up Where We Belong.

V rámci prídavkovej časti, ktorá sa pretiahla na takmer štyridsať minút, prekvapila publikum Markéta Irglová, keď zahrala coververziu piesne Little Sister od Jany Kirschner. Predviedol sa aj 40-ročný Hansard. Pred odposluchmi a bez mikrofónu sám s gitarou odohral a odspieval pesničku Say It To Me Now. Avizovaný krst albumu skupiny Longital následne dostal reálnu podobu, keď sa na pódiu k hudobníkom pridala Shina a Dano Salontay. Opäť, tentokrát spolu s The Swell Season, zahrali pieseň A to je všetko a album Teraz pokrstili hruškovicou. Publikum však hlavnej hviezdy večera stále nemalo dosť a euforický záver koncertu si užívali aj muzikanti. Z pódia napokon definitívne odišli až po ďalších prídavkoch približne o 23:40.

--
Text: SITA, pm
Foto: Tatiana Bérešová

Súvisiaci interpreti: The Swell Season