Pamätníci socialistického režimu v Československu i ľudia, ktorí sa narodili až po novembrových udalostiach z roku 1989, si v stredu na podujatí Koncert pre všímavých v bratislavskom PKO uctili 21 rokov slobody. Hlavný organizátor jednodňového festivalu Michal Kaščák dostal do kultúrneho priestoru na ľavom brehu Dunaja už po tretíkrát desiatky hudobníkov, vrátane Jany Kirschner, Živých kvetov alebo Midi Lidi. V PKO sa však ukázali aj spisovatelia, politickí glosátori, maliari, divadelníci, filmári či fotografi.

Chodby lemovali aj stánky mimovládnych a neziskových organizácií. V stánku Dobrej krajiny ľuďom kávu a čaj nalievala napríklad aj herečka Táňa Pauhofová. Ľudia mohli svojím podpisom tiež vyjadriť podporu viacerým petíciám, okrem iných aj tej proti zbúraniu PKO. Na konci článku nájdete exkluzívny fotoreport z tejto multikultúrnej akcie.

Podujatie otvoril symbolicky o 17:11 Marián Varga, ktorý vystúpil s Moyzesovým kvartetom. V úvode sa z hudobných hostí k slovu dostali aj Živé kvety, Moustache a Jana Kirschner. Tá sa podobne ako na festivale Pohoda prezentovala najmä piesňami z ostatnej štúdiovej nahrávky Krajina rovina (2010). Príkladom bola skladba s názvom Unesená. "Táto pesnička je o tom, že keď padne čiernočierna tma, dvaja milenci sa stretnú v parku a robia tam všakovaké veci. No a potom musia šetriť na plienky," povedala s úsmevom speváčka, ktorá v súčasnosti čaká svojho prvého potomka.

Po potlesku pre Janu Kirschner nasledovalo odovzdávanie ocenení Biela vrana Aliancie Fair-play a Via Iuris. Cenu určenú pre vzácnych ľudí, ktorí menia spoločnosť k lepšiemu a prejavujú pritom odvahu, nadštandardný cit pre spravodlivosť či verejné dobro a vytrvalú vieru v princípy, prekonávajú prekážky a podstupujú osobné riziko, získali tento rok Marek Božík, Zuzana Melicherčíková a Ján Mičovský. Ešte pred dojemným odovzdávaním cien sa k divákom prihovoril jeden z moderátorov večera Juraj Kušnierik. V krátkom príhovore vyzdvihol prínos zosnulého právnika Ernesta Valka. V kondolenčnej knihe mohli ľudia na jeho počesť napísať zopár slov.

Českú hudobnú scénu v stredu reprezentovalo viacero interpretov. Progresívnu vlnu zastúpili WWW a Midi Lidi, časy socialistického režimu si pamätá formácia Dybbuk, ktorá aktuálne pôsobí pod názvom Zuby nehty. "Keď sme s touto kapelou ešte v osemdesiatych rokoch hrávali, vždy to bol sviatok. Aj dnes to bol taký sviatok," odkázal skupine po koncerte Michal Kaščák. Hudobným vrcholom večera bolo energické vystúpenie skupiny Billy Barman, ktorá onedlho vydá svoj debutový album. V Estrádnej sále Koncert pre všímavých ukončili už po polnoci Bene & Stratasoul so svojou lekciou slovenčiny pre samoukov.

V Divadielku na poschodí si návštevníci predtým mohli pozrieť predstavenie Zahradní slavnost Divadla na tahu, ktorého autorom je bývalý prezident Václav Havel. Na tom istom mieste premietali i niekoľko dokumentov, napríklad film o nezávislom audiovizuálnom programe Originální videojournal Zvláštní vydání alebo snímku November 2010 (predtým - potom). Neodmysliteľnou súčasťou Koncertu pre všímavých sú i diskusie. Na treťom ročníku tematicky rečnili aj Tomáš Janovic, Fedor Gál, Martin M. Šimecka, Dagmar Kusá či Irena Brežná.




Živé kvety - Sloboda

--
Text: SITA
Foto a video: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner, Moustache, Živé kvety