"All you people, music people!"... To ste vy, vy všetci, ktorí ste vo štvrtok 19. mája večer postávali pred bratislavským Majestic Music Clubom celí v čiernom, vychutnávajúc si poslednú cigaretu ešte predtým, ako vám mohol vyraziť dych excentrický Chris Corner so svojou kapelou IAMX. Fire and Whispers Tour, ako je jeho aktuálna šnúra nazvaná, si vytýčila ako jednu zo svojich zastávok aj naše hlavné mesto a treba povedať, že to bola úspešná voľba. Publikum nešetrilo ováciami, kapela si vystúpenie patrične užívala a koncert bol výborný.

Ešte predtým, ako na pódium vstúpila zostava v podobe Chrisa Cornera, Janine Gezang, Alberta Álvareza a Caroline Weber, patril čas až takmer do pol desiatej predkapele Noblesse Oblige. Tá ponúkla kus zo svojho sveta exotickej hudby popretkávanej teatrálnym výstupom, rozsypávaním piesku a takmer domorodými tanečnými kreáciami speváčky Valerie.


Noblesse Oblige live - MMC, Bratislava, 19. 5. 2011

Takéto vystúpenie predkapely bolo, prirodzene, odsúdené na úspech, pretože fanúšikovia Chrisa Cornera musia byť zvyknutí hádam už na všetko. Napríklad aj na jeho extravagantný štýl obliekania, alebo kontrastne skromný príchod na stage, ktorý vyvolal neskutočnú salvu výkrikov a vyústil do skladby Music People z najnovšieho albumu Volatile Times (2011). Chris sa ukázal ako skutočný multiinštrumentalista a ovzdušie bolo plné energie, elektroniky, vášne, sexu a totálneho odovzdania sa. Volatile Times, Nightlife, Ghost of Utopia... Dav spieva, vrieska a skanduje. Niet sa čo čudovať, že z pódia nezriedka zaznieva "I love you" a vytrženie muzikantov je takmer na hrane, stačí, že Janine každú chvíľu otŕča zadok a pohyb na pódiu spôsobuje padanie stojanov od mikrofónov.



Playlist, v ktorom dominovali hlavne skladby z nového albumu, bol obohatený aj o typické koncertné verzie starších kúskov, ktorým formácia dala nový tanečnejší šat – My Secret Friend, Tear Garden či Kiss and Swallow. V kotli fanúšikov to však muselo naozaj vrieť predovšetkým keď zaznela Cold Red Light a Chris sa na prekvapenie všetkých hodil do davu, zatiaľ čo počas vydareného crowd surfingu stihol aj naďalej vrieskať "Sex is not enough!" Dosť nebolo ani podmaňovania si hľadiska, stačilo vziať do ruky bubenícku paličku a všetci tancovali tak, ako Chris pískal, alebo ak chcete – dirigoval podľa taktu skladby President. A potom stále hral, skákal, spieval a čo je najdôležitejšie – nenudil.

Ukázal všetky stránky svojej muzikantskej osobnosti, živelnosť, dramatickosť a komplikovanú zohratosť so svojou kapelou, ktorá dostala vďaka svojmu spoločnému znaku – zmyslu pre silnú extrovertnosť - priestor aj pre seba. Janine za klávesmi kričala ako zmyslov zbavená vokalistka a asi štvrť hodinu po Chrisovi sa do rúk ľudí odovzdal aj gitarista Alberto, ktorému späť na pódium musel pomáhať pomocný technik. Jednoducho organizovaný chaos ako kulisa k dych berúcemu vystúpeniu, ktoré chcelo svoj záver umocniť prídavkom v podobe Alternative či Spit It Out. Chcelo preto, lebo by to bolo dokonalé zavŕšenie už tak vysoko kvalitnej šou a ešte preto, lebo jeden prídavok pri IAMX nestačí.

Aj po hodine a pol náročného vystúpenia donútili fanúšikovia pridať ešte druhé kolo navyše, tentoraz už len nežná Missile v hlavnej úlohe Chrisom a jeho gitarou, ktoré, ako podotkol, nemal vôbec naskúšané. V skutočnosti to však z jeho prejavu nebolo vôbec cítiť alebo to prinajmenšom nikomu neprekážalo. Práve tu totiž najvýraznejšie vystúpili na povrch emócie, ktoré v minulosti počas vystúpení IAMX chýbali. A tak všetci Chrisovi "music people" odchádzali vo štvrtok večer nadmieru spokojní, pretože zažili bezchybný zážitok po všetkých stránkach. My sme si ho ešte pred koncertom odchytili na krátky rozhovor, ktorý vám prinesieme čoskoro.


IAMX live - MMC, Bratislava, 19. 5. 2011

--
Text: Michaela Žureková
Foto a video: Igor Daniš