Tri a pol roka po svojom poslednom koncerte sa "biely bluesman" Joe Cocker opäť vrátil do metropoly Slovenska, aby predviedol takmer dve hodiny trvajúcu šou, ktorá zdvihla vypredanú NTC Sibamac Arénu zo sedadiel.

Napriek faktu, že gro koncertu predstavovali skladby z dosiaľ posledného Cockerovho albumu Hard Knocks (2010), miesto v setliste si našli aj zaužívané "klasiky" ako Summer in the City, You Can Leave Your Hat On či The Letter.

Joe Cocker bol vždy známy svojím unikátnym podaním skladieb od iných interpretov, a preto je nutné podotknúť, že napriek faktu, že veľká časť setlistu bola zložená práve z coverov - boli odspievané a odohrané s energiou, akú im dokáže dať iba samozvaný kráľ "bieleho blues".

Samostatnou kapitolou v prípade coverov sú skladby od The Beatles. Za zmienku stojí najmä pieseň Come Together, ktorú Cocker naspieval aj pre filmovú snímku Across the Universe (2007) od režisérky Julie Taymor. Uvedený film je pritom celý pretkaný motívmi od The Beatles a ich skladbami v nových aranžmánoch. Malú úlohu si tu zahral aj sám Joe Cocker a dokonca aj frontman U2 - Bono Vox.

Bratislavský koncert Joe Cockera mal okrem bluesového rozmeru i rozmer rockový, a to najmä s pribúdajúcou hodinou a publikom, ktoré postupne vstávalo zo stoličiek. Prvé standing ovation si britský spevák vyslúžil po skladbe Unchain My Heart, pôvodne od Ray Charlesa, a druhé po piesni With a Little Help from My Friends od The Beatles.

Za zmienku stojí i ťažisková skladba Hard Knocks z už spomínaného eponymného albumu, ktorú Cocker poňal v netradičnom rockovom štýle. Snáď jedinou, hoci nemalou výtkou bolo samotné ozvučenie, ktoré v mnohých prípadoch neprávom ubralo koncertu na jeho kvalite a atmosfére. Cockerov hlas tak strácal na zrozumiteľnosti, čím utrpel najmä duet Up Where We Belong, ktorý do istej miery stratil na kvalite i kvôli zbytočne afektovanému prejavu jednej z vokalistiek.

Joe Cocker sa v Bratislave predstavil po druhýkrát a podľa jeho slov určite nie naposledy. S metropolou Slovenska sa preto rozlúčil slovami "Boh vám žehnaj!" a prísľubom opätovného návratu. Na svojom Hard Knocks Tour bude pokračovať koncertmi v Grazi (3. jún), Tulline (4. jún), Budapešti (5. jún), Stuttgarte (10. jún), Mainzi (11. jún) a ďalších európskych mestách.

Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk