Za jednu z najdôležitejších hudobných udalostí tohto roka možno považovať koncertnú spomienku na Mareka Brezovského Hrana Tour 2011, ktorá v prvej polovici júna prebieha v šiestich slovenských mestách. 1. júna odštartovalo turné koncertom u Čierneho orla v Prešove, o deň na to dorazil tento jedinečný projekt do košických Kasárni Kulturparku, kde sme sa snažili zaznamenať emócie a špecifickú spiritualitu, ktorá sa nesie okolo osoby kultového slovenského hudobníka a skladateľa, ktorý tragicky zomrel ako dvadsaťročný v roku 1994.

Je impozantné, koľko pesničiek a kompozícii dokázal Marek Brezovský počas svojho krátkeho života stvoriť. Časť z nich nahral päť rokov po Marekovej smrti Oskar Rózsa a vydal kultový album Hrana, ktorý vyšiel v limitovanej edícii, ktorá sa veľmi rýchlo rozpredala.

Marekov vokál sa na tomto albume objavil len v pesničkách Chcem byť sám, Lano Estakádo, Všetko je inak a Holičova výpoveď, zvyšné pesničky naspieval netradične sám Oskar. Autenticitu aktuálneho turné zvýrazňuje fakt, že na jednom pódiu sa popri Oskarovi stretlo viacero hudobníkov, ktorí tento nesmrteľný album nahrávali. Bubeníci Martin Valihora, Ajdži Sabo a basgitarista Marek Minárik absolvujú celú šnúru, na bratislavskom koncerte 9. júna sa k nim ešte pridajú gitarista Roman Andor a harmonikár Erich „Boboš“ Procházka. Tento veľký jazzrockový orchester dopĺňajú ďalší ľudia, ktorý s Marekom Brezovským buď spolupracovali, osobne ho poznali alebo s ním majú inú blízku spojitosť – Vladislav Šarišský (klavír), Eugen Vizváry (Rhodes piano), Martin Wittgruber (hammond), Michal Bugala (gitara), Ivana Pristašová (viola) a výtvarník Marek Ormandík.



Koncertný playlist (viď foto č.1) v sebe vo štvrtok v zaplnených košických Kasárňach ukrýval jednak všetky pesničky z Hrany, no zároveň aj doposiaľ nevydané a pre nezainteresovaných neznáme pesničky Čertovská, ktorá popisuje „ako sa zabávajú čerti v pekle“, intímne kúsky Vietor a Anjel, či punkovo ladenú Chcem zmiznúť z tohto mesta, kde sa Oskar naplno opiera do svojich hlasiviek a hudobníci intenzívne masírujú svoje drahé nástroje. Artrockovú tvorbu zas pripomína Dievča z Nitry, ktorú Marek kedysi hrával s Oskarom Rózsom a bubeníkom Michalom Kresťankom pod hlavičkou Art M trio.

Tieto veci sú silné už na prvé počutie a diváci to dali hudobníkom jasne najavo, no nebolo žiadnym prekvapením, že vrcholom večera sa stali nesmrteľné kompozície z Hrany, na čele s úvodnou Keď kvety stromom odpadnú, nasledované skladbami Hračičkár, Cigánska, Lano Estakádo (spev Ajdži Sabo), Košulenka, Chcem byť sám a zakončené prídavkom Niekde zvoní hrana, ktorá sa sledujúc reakcie divákov stáva novodobou slovenskou jazzrockovou hymnou. Marek Ormandík počas tejto pesničky plátno, ktoré počas koncertu pred divákmi tvoril, pretieral čiernou farbou, čo vystupňovalo už aj tak silne emotívny moment.

Na hudobníkoch, ktorí sa v tomto projekte stretli a sú špičkou na našej scéne, bolo vidno, že sú mysľou stále s Marekom, že hrajú pre Mareka a neraz človek nadobudol výrazný pocit až presvedčenie, že Marek tam jednoducho počas koncertu s nami bol.

„Nechcem byť ako ostatní, ja totiž chcem byť podstatný. Ja nebudem nikdy ako ostatní, raz budem podstatný.“ (Marek Brezovský)

Hrana Tour 2011 pokračuje v mestách Banská Bystrica (4.6., Robotnícky dom), Žilina (5.6. Dom odborov), Trenčín (7.6., Piano) a na záver v Bratislave (9.6., Majestic Music Club).



--
Autor, foto a video: Juraj Cagáň