Švédska kapela Arch Enemy pri príležitosti vydania deviateho albumu s názvom Khaos Legions (2011) koncertuje po Európe. Bratislava bola ich zastávkou po niekoľkých koncertoch v rámci putovného Metalfest Open Air festivalu, ktorý sa počas uplynulého víkendu konal aj u našich západných susedov. My sa však krátko - "slovom i obrazom" - vrátime na koncert v bratislavskom MMC, kde si kapela 31. mája hravo podmanila plnú sálu momentálne najväčšieho klubu v hlavnom meste.

Po vystúpení predkapely Evocation charizmatická speváčka Angela Gossow spolu so štyrmi mužskými členmi kapely otvorili vyše jeden a pol hodinový koncert novinkou Yesterday is Dead and Gone. Jedným z vrcholov bola neskôr aj ďalšia skladba z novej štúdiovky Khaos Legions - No Gods, No Masters, ktorá zožala asi najväčšiu odozvu publika.

Neostalo však len pri novom albume, setlist bol popretkávaný staršími skladbami ako Ravenous z albumu Wages of Sin (2001), My Apocalypse z albumu Doomsday Machine (2005) či Dead Eyes See No Future z rovnomenného EP (2004).

Hneď v rozohnenom úvode o vládach krajín Angela na pódiu pochodovala so zástavou v rukách, čím vyburcovala dav a teplotu v sále zdvihla o niekoľko stupňov. Kvalitu koncertu umocnili gitarové sóla bratov Amottovcov ako aj intermezzo v podobe bubeníckeho sóla Daniela Erlandssona. No najväčšiu pozornosť napriek všetkému upútala speváčka. Útla blondína s anjelským menom Angela, no hlasom stokilového chlapa, dokázala, že v tele ukrýva diabla a neskutočné množstvo energie. Zdá sa, že výmena Johana Liiva ešte v roku 2000 bola skutočne dobrým krokom, keďže Angela Gossow spĺňa predstavu o dynamickom "frontmanovi" takejto metalovej kapely do poslednej bodky. A že to v rámci kapely aj so ženou na čele funguje, dosvedčuje fakt, že budúci rok slávia Arch Enemy už 15. výročie.



--
Text a foto: Marianna Mihálkinová