Už po siedmy raz ožili Pannonia Fields II neďaleko rakúskeho mestečka Nickelsdorf zmesou rocku, rock 'n' rollu a metalu. Jeden z najväčších festivalov, ktorý môžu naši západní susedia ponúknuť sa i tohto roku stal pre našinca najbližším miestom, kde mohol vidieť mená ako Linkin Park, Iron Maiden, System of a Down, 30 Seconds to Mars či Korn pohromade.

Porovnanie so slovenskými letnými festivalmi nie je v tomto prípade na mieste, hoci by v istých ohľadoch zaškodiť nemuselo. V prvom rade je potrebné, aby si slovenské publikum uvedomilo, že rakúska mentalita sa od tej našej vo veľkej miere odlišuje a že ľudovo nazývaní "SBS-kári" nemusia byť vždy iba hrozbou. Slovenskí návštevníci, ktorí na festival prišli po prvýkrát boli preto v mnohých ohľadoch zmätení, no po pár hodinách nešetrili slovami chvály, a to aj napriek "rakúskym" cenám piva a občerstvenia.

Nova Rock 2011 možno pokojne označiť nálepkou návratov, a to aj bez zbytočného rozoberania rozdielov medzi "pravými" a "falošnými" come backmi. Azda najväčším návratom bolo vystúpenie arménsko-americkej kapely System of a Down, ktoré festival i uzatvorilo.

Štvorčlenná kapela združená okolo speváka Serja Tankiana ohlásila koniec svojej "pauzy" už v novembri minulého roka. Odozvu na túto správu však bolo v plnej miere možné pochopiť až na samotnom festivale – menší Red stage bol už od skorého popoludnia okupovaní fanúšikmi s tričkami System of a Down, ktorí stáli či sedeli na svojom mieste až do polnoci. Práve jej úderom začali znieť prvé tóny Prison Song nasledované skladbou Soldier Side (Intro) a azda najznámejšou – B.Y.O.B., za ktorú v roku 2006 obdržali cenu Grammy (Best Hard Rock Performance).

Počas takmer dvojhodinového vystúpenia odznelo dvadsaťšesť atmosféru gradujúcich skladieb. V setliste pritom nechýbali hity ako Chop Suey!, Kill Rock 'n Roll, Aerials, Tentative či Toxicity. System of a Down dostali do varu celý Nova Rock, a to možno tvrdiť doslova. V obrazne povedané "malom" areáli Red stage sa tesnil takmer celý 55-tisícový dav, trojica mosh pitov a niekoľko desiatok stánkarov, ktorí si prišli vychutnať posledné vystúpenie dňa i festivalu.


SOAD na Nova Rocku 2011 - Zdenko Hanout

System of a Down sa jednoznačne vrátili – nie je isté na koľko a či ešte niekedy vydajú ďalšiu štúdiovú nahrávku, ale podľa ich vlastných slov prišli preto, aby zahrali ľuďom, ktorých milujú.

Setlist System of a Down:
Prison Song
Soldier Side – Intro
B.Y.O.B.
I-E-A-I-A-I-O
Needles
Deer Dance
Radio/Video
Hypnotize
Question!
Suggestions
Psycho
Chop Suey!
Lonely Day
Bounce
Kill Rock 'n Roll
Lost in Hollywood
Forest
Science
Holy Mountains
Aerials
Tentative
Cigaro
Suite-Pee
War?
Toxicity
Sugar

Vystúpenie System of a Down však bolo iba jedným z hlavných bodov bohatého line-upu, ktorý tohtoročný vypredaný Nova Rock ponúkol. V pondelok, 13. júna, sa na rovnakom pódiu predstavila i austrálsko-anglická formácia Pendulum, ktorej koncert však poznačila choroba speváka Roba Swira. Práve tento fakt možno považovať za dôvod menších úprav v skladbách Watercolour a Witchcraft, ktoré Swire spieval iba veľmi sťažka.

Pendulum však aj napriek počiatočným obavám nesklamali a ponúkli bohatý set zložený prevažne zo skladieb z ich ostatného albumu Immersion (2010), ktorý bol jedným z predmetov exkluzívneho rozhovoru s basgitaristom kapely Garethom McGrillenom, ktorý sme vám priniesli ešte pred samotným začiatkom festivalu.


pondelok na Nova Rocku 2011 - Igor Daniš

Alternatívu k vystúpeniam Pendulum, Alter Bridge a The Sounds ponúkal Blue stage v podobe metalových In Flames a Motörhead. Oba koncerty však poznamenali nemalé problémy so zvukom, kvôli ktorým museli kapely odísť z pódia a pokračovať až po krátkej technickej prestávke. Napriek tomu pokračoval program na hlavnom pódiu iba s malým oneskorením, ktoré potešilo najmä fanúšikov, ktorí si chceli vychutnať celý koncert Pendulum a stihnúť prinajmenšom polovicu legendárnych Iron Maiden.

Samozvaní králi heavy metalu si svoje označenie zaslúžia plným právom, a to ako po hudobnej, tak i vizuálnej stránke. Vynikajúco nazvučený koncert sa niesol v znamení najväčších hitov kapely a možno povedať, že i toho najlepšieho čo môžu ponúknuť v ohľade vizuálnej a svetelnej šou. Setlist tak obsahoval skladby Dance of Death, The Wicker Man, Blood Brothers, Fear of the Dark, Iron Maiden, Hallowed Be Thy Name či Running Free, ktorú Bruce Dickinson uzavrel dve hodiny trvajúci koncert.

Setlist Iron Maiden:
Satellite 15... The Final Frontier
El Dorado
2 Minutes to Midnight
The Talisman
Coming Home
Dance of Death
The Trooper
The Wicker Man
Blood Brothers
When the Wild Wind Blows
The Evil That Men Do
Fear of the Dark
Iron Maiden
The Number of the Beast
Hallowed Be Thy Name
Running Free

Aj napriek tomu, že Red stage zažil najväčší nápor návštevníkov v pondelňajší večer, bola kapacita Blue stage otestovaná hneď v prvý deň festivalu – v sobotu, 11. júla. Priestor pod pódiom sa badateľnejšie začal zapĺňať už s blížiacim sa vystúpením kapely Guano Apes, ktorá podobne ako System of a Down zažíva svoj návrat. V prípade Guano Apes sa síce jedná iba o dozvuky veľkého come backu, čo mu však nijako neuberá na význame. Treba však podotknúť, že trochu rozpačito pôsobiaci spevácky prejav front(wo)manky Sandry Nasic ubral na kvalite i takým skladbám ako Open Your Eyes, Pretty In Scarlet, Lord of the Boards či Big In Japan.


sobota na Nova Rocku 2011 - Igor Daniš

Už spomínaný nápor dosiahol takmer absolútne maximum iba pár minút predtým, než sa na pódium mala postaviť kapela 30 Seconds to Mars s frontmanom Jaredom Letom. Vekové zloženie publika sa i z tohto dôvodu pohybovalo v číslach takmer výhradne pod osemnásť rokov, čoho výsledkom bol niekoľkominútový piskot a vreskot po tom, čo sa Jared objavil na pódiu so skladbou A Beautiful Lie.

30 Seconds to Mars ponúkli viac šou, než hudby, čo však nemusí byť vždy zlé. Kapela si na týchto pózach postavila svoje koncertné vystupovanie, a i preto si pri poslednej skladbe Kings and Queens mohli dovoliť na pódium zavolať takmer stovku návštevníkov. Menší chaos nastal až po skončení skladby a samotného koncertu, kedy fanúšikovia, a prevažne fanúšičky, nevedeli či ostať na pódiu alebo utekať do zákulisia.

Niekoľko minút na to sa už do priestoru pod pódiom valila ďalšia masa návštevníkov, ktorí sa pripravovali na posledný koncert dňa. Americkí nu metalisti Linkin Park majú dni svojej najväčšej slávy už za sebou, avšak stále majú čo ponúknuť. Snáď jedinou výčitkou môže byť fakt, že sa prvá polovica ich vystúpenia niesla v duchu skladieb najmä z nového albumu, ktoré dopĺňali miestami až pridlhé video-projekcie.

Prvú polku však uzavrela pieseň Iridescent, po ktorej nasledovala spŕška starých i nových singlov počínajúc Numb, cez Breaking the Habit, The Catalyst, Crawling, New Divide, In The End, až po One Step Closer, ktoré vygradovali koncert do maxima. Dá sa povedať, že Linkin Park skončili v tom najlepšom, a aj to z nich stále robí popredných predstaviteľov nu metalu vo svete.

Linkin Park setlist:
The Requiem
Papercut
Lying From You
Given Up
What I’ve Done
Empty Spaces
When They Come for Me
No More Sorrow
Jornada del Muerto
Waiting for the End
Wisdom, Justice, and Love
Iridescent
Numb
The Radiance
Breaking the Habit
The Catalyst
Crawling
New Divide
In The End
Bleed It Out
Faint
One Step Closer

Pri zmienke nu metalu je potrebné spomenúť i najväčšie lákadlo druhého dňa – amerických Korn. Nezameniteľný spevácky prejav Jonathana Davisa a inštrumentálna technickosť a melodickosť celej koncertnej zostavy predstavuje súčasnú podobu tohto hudobného žánru. Ako dôkaz plne postačila beznádejne zaplnený areál Blue stage-u a skladby Freak on a Leash, Get Up, Falling Away From Me, Coming Undone či nadčasovo spracovaný cover We Will Rock You pôvodne od Queen.


nedeľa na Nova Rocku 2011 - Igor Daniš

Nova Rock 2011 nemohol sklamať a ani nesklamal. Počas troch dní sa na štyroch stageoch vystriedalo viac ako 50 interpretov, medzi ktorými boli okrem spomínaných aj In Extremo, Flogging Molly, Wolfmother, 3 Doors Down, Cavalera Conspiracy, Social Distortion, Plain White T's, Blood Red Shoes, Bring Me The Horizon, Hammerfall, Danzig, The Darkness a množstvo ďalších. Nova Rock 2012 určite má čo prekonávať...

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk, Zdenko Hanout - Skalar Music