Legendárna česká skupina predstavila v slovenskej metropole antológiu svojich známych i menej známych skladieb, a to rovno dvakrát. Ako po pridaní druhého - štvrtkového - koncertu poznamenal frontman kapely Petr Janda, "iní koncerty rušia, Olympic pridáva".

Bývalý Dom odborov bol vďaka obrovskému záujmu fanúšikov aj na druhom z koncertov naplnený takmer do posledného miesta, a to ľuďmi všetkých vekových kategórií. Súčasná zostava kapely v zložení Petr Janda (spev, gitara), Milan Broum (basgitara), Milan Peroutka (bicie) a Jiří Valenta (klávesy) sa na pódium postavila iba pár minút po 19-tej hodine, no publikum ju z neho nepustilo skôr ako odzneli všetky najznámejšie skladby. Setlist oboch koncertov bol totožný, čo nám v krátkom rozhovore potvrdil aj samotný frontman Petr Janda.

"Setlist nemeníme. Museli by sme zaznamenať nejakú výrazne nepríjemnú reakciu, aby sme niektoré skladby nezahrali. V princípe sa snažíme program zostaviť tak, aby sme hrali staré, ale aj nové a menej známe piesne. Jedného času sme hrali koncerty zložené zo samých hitov, ale to je nuda. Dalo by sa to prirovnať k jedlu, kedy na tanieri dostanete obrovskú porciu toho, čo máte radi, ale nakoniec vám nechutí ani jedno sústo. Hráme tie pesničky pre ľudí pretože ich máme radi – predsa len sa musíme zabaviť aj my."

I z tohto dôvodu si štvorica združená okolo Petra Jandu vybrala na úvod skladbu Sopka z rovnomenného albumu, po ktorej nasledovala pieseň, ktorú preslávil dnes už zosnulý Petr Muk - Bon Soir Mademoiselle Paris. Je zaujímavosťou, že i v súčasnosti je jej autorstvo nesprávne pripisované práve Mukovi a nie Olympicu, ktorý ju prvýkrát predstavil v roku 1971 na svojej platni Jedeme, jedeme.

V súvislosti s albumom Jedeme, jedeme sa Janda vyjadril i k aktuálnemu projektu kapely Olympic, ktorý zahŕňa desaťdielnu sériu klubových koncertov. "Každý mesiac si zopakujeme jednu platňu, ktorú sme niektorí nehrali nikdy a niektorí pred štyridsiatimi rokmi. Aktuálne sa nachádzame pri štvrtom diely a máme absolútne vypredané. Našim fanúšikom sa vlastne splnil sen, keďže nikdy nepredpokladali, že by ešte počuli celú Želvu alebo Ptáka Rosomáka naživo. Úprimne som si to nemyslel ani ja, ale ten záujem je obrovský. Napriek tomu a mnohým otázkam však neplánujeme pridávať ďalšie koncerty. Jedinou novinkou bude živý dvojalbum, ktorý vydáme vždy do dvoch týždňov od vystúpenia, a to bez akýchkoľvek úprav."



Frontman kapely však počas bratislavského koncertu odprezentoval i jednu zo svojich sólových skladieb, ktorú zložil pre svoju súčasnú manželku. Ještě držím pohromadě bola pre väčšinu publika neznáma, no i napriek tomu veľmi vrelo prijatá pieseň. Atmosféra celého koncertu sa pritom niesla v príjemnom duchu, ktorý nijakým spôsobom neovplyvnil fakt, že sa jednalo o koncert výhradne na sedenie. Technické zázemie Istropolisu prekvapilo i samotnú kapelu a dá sa povedať, že z miesta konania vyťažili maximum. Vynikajúci zvuk iba podtrhol rockovejšie Vůně benzínu, Vlak co nikde nestaví, Dynamit či mix skladieb z prvej časti Trilógie - Prázdniny na Zemi.

Prvá séria prídavkov na seba nenechala dlho čakať a ako sám Petr Janda avizoval – išlo o trojicu azda najznámejších skladieb Okno mé lásky, Dej mi víc své lásky známu medzi fanúšikmi aj ako "Vymyslel jsem spoustu nápadů" a Jasná zpráva. Na poslednú dvojicu piesní si však slovenské publikum muselo krátku chvíľu počkať. Prvé tóny Slzy tvý mámy však vynahradili i toto čakanie. Takmer dve hodiny trvajúci koncert napokon zavŕšila skladba Dědečkův duch z albumu Želva, s ktorým Olympic v roku 1968 debutoval.

Spomínaný album sa pritom už niekoľko mesiacov skloňuje v súvislosti s jeho plánovanou reedíciou v podobe vinylovej platne. "Určite by sme chceli, aby sa čím skôr objavil na trhu. Neviem však či Supraphon disponuje aj originálnymi matricami, keďže tie sa v minulosti ničili. Podľa mojich informácií by mali mať k dispozícií analógové originály, z ktorých by to nemal byť problém skonvertovať – veď kto by už len stál o konverziu z CD."

V prípade Olympicu je stále otvorená i otázka koncertného turné, ktoré by malo prebehnúť ešte na jeseň tohto roku – "Pôvodne sme si ako hosťa plánovali pozvať Ringo Starra, keďže je jediným z The Beatles, ktorý finančne pripadá v úvahu. Ako na potvoru sa ale rozhodol pre samostatný koncert, takže sa žiadne špeciálne prekvapenie konať nebude. Aj preto môžem už teraz s istotou povedať, že pôjde o sériu koncertov s miestnymi filharmóniami, ktorú zakončíme s tou českou v Prahe."

Olympic by sa na Slovensko mal s istotou vrátiť ešte počas tohto roku, no do tej doby ho budú môcť českí i slovenskí fanúšikovia vidieť na letných festivaloch v Brne (22.07.) a Žatci (03.09.), či na koncertoch v Karlových Varoch (02.07.), Jindřichovém Hradci (07.07.) a Malé Skále (29.07.).

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk