8. ročník najväčšieho rockového festivalu na Slovensku - Topfest je za nami, ale na tento rok sa bude ešte dlho spomínať. Pre organizátorov bol zaťažkávacou skúškou jednak kvôli ešte stále "novému" areálu festivalu, ale tiež kvôli neprajnému počasiu. Bránami festivalu však i napriek tomu prešlo v piatok úctyhodných 17-tisíc ľudí a v sobotu, ktorá bola už čiastočne bez dažďa, takmer 21-tisíc návštevníkov.

Hlavný organizátor Dušan Drobný je i napriek všetkým okolnostiam nadmieru spokojný. "Ja som v tejto chvíli predovšetkým šťastný, že tento ročník festivalu vôbec bol. Po tom vytrvalom daždi od štvrtkového večera chcem v prvom rade poďakovať 'tam hore', že sa nám vôbec podarilo festival rozbehnúť s takmer nebadateľným meškaním, keďže okrem dodávateľov sa mali problém dostať na festival i účinkujúci."

"Ďalším z nezanedbateľných problémov bol i fakt, že za pár hodín sme vďaka premočenej pôde prišli o niekoľko tisíc parkovacích miest priamo v areáli festivalu. Snažili sme sa tento problém vyriešiť dohodou s prevádzkovateľom susediaceho areálu na Zelenej Vode, ale tam sme bohužiaľ nenašli pochopenie. Tento rok som sa však presvedčil o vynikajúcich ľuďoch v mojom okolí, ktorí pracovali nepretržite, bez spánku, aby festival fungoval. Vyše 450 ľudom od čističov smetí a zberateľov odpadkov, cez pomocníkov a brigádnikov, až po jednotlivých vedúcich chcem povedať jedno veľké ďakujem. Tretie veľké ďakujem patrí výbornému publiku, ktoré tolerovalo takmer nepretržitý dážď a perfektne sa zabávalo," dodal.

Headlinermi tohtoročného Topfestu boli kanadskí punkeri Sum 41, španielska ska-punková skupina The Locos a anglická heavy-metalová legenda Saxon. Z tanečných interpretov sa v rámci Lovely Experience stage predstavili ATB, Chicane či Above & Beyond. Nechýbali ani vystúpenia českých a slovenských interpretov ako Kabát, Wanastowi Vjecy, IMT Smile, Chinaski, No Name, Desmod, Čechomor, Arzén, Alkehol, Heľenine Oči, Horkýže Slíže, Polemic, Gladiator, Tublatanka, Katka Knechtová či Xindl X.



Zaujímavosťou pritom sú i enormne zvýšené náklady a vykúpená slama v okruhu takmer 30 kilometrov. Ďalšou z vecí, ktorá určite stojí za zmienku je i festivalová rarita – dve hlavné pódiá, ktorá sa podľa slov organizátorov osvedčila. Program na hlavnom pódiu napokon zakončil niekoľko minút trvajúci ohňostroj, aký podľa prítomného publika na Slovensku nemá páru. Komu stačilo – odchádzal domov, kto chcel, ten sa ešte mohol presunúť do tanečného stanu ponúkajúceho rovnako hviezdne obsadenie.

Redakciu Hudba.sk informoval a fotografie poskytol Ján Kakaščík, PR manažér festivalu Topfest 2011.