Návštevníkov Topfestu tento rok privítalo chladné a daždivé počasie, keď celý deň aj noc pred festivalom výdatne pršalo. Organizátori urobili pri riešení problému so všadeprítomným blatom maximum a do areálu navozili množstvo slamy, ktorá aspoň trochu pomohla. Ako po skončení festivalu uviedol organizátor Dušan Drobný, napokon festivalu nevládlo blato, ale dobrá nálada.

Zaujímavosťou ôsmeho ročníka bolo postavenie dvoch hlavných pódií, ktoré boli navyše umiestnené vedľa seba. Medzi nimi sa nachádzala obrovská LED obrazovka s rozmermi 12x4 metrov. Organizátori si od tejto novinky sľubovali skrátenie prestávok medzi koncertmi jednotlivých kapiel a zároveň zvýšenie komfortu návtevníkov. Po skončení vystúpenia jednej kapely sa ľudia jednoducho presunuli o pár metrov vedľa, kde už pomaly začínal ďalší koncert a nemuselo sa na nič dlho čakať.

Tento rok sa na Topfeste plánovala ešte jedna nezvyčajná vec - festivalový vláčik zo stanového mestečka do samotného areálu festivalu. Pre technické problémy sa však túto novinku uviesť nepodarilo a tak treba len dúfať, že na budúci rok už si návštevníci vychutnajú aj takýto luxus.

Počas prvých koncertov bol priestor pod pódiami ešte pomerne prázdny, dav ľudí však postupne prúdil do areálu a do stanového mestečka. Na nitriansku skupinu Gladiator tak už poobede prišlo o poznanie viac ľudí, ktorí si zaspievali piesne ako Keď sa láska podarí a Neviem ťa nájsť. Rockeri na záver svojho vystúpenia pridali aj hymnu tohtoročných majstrovstiev sveta v hokeji - Slovensko: Hokejová republika. Hneď po nich nasledovala ďalšia nitrianska kapela Horkýže Slíže, ktorá divákov pobavila skladbami ako Mám v p*či na lehátku, LAG song ale aj vtipnými vstupmi speváka Kuka.

Po domácich a českých projektoch sa ako prvá zahraničná kapela návštevníkom Topfestu predstavila španielska ska-punková skupina The Locos. Tá vznikla ako vedľajší projekt Pipiho zo skupiny Ska-P, ktorý so svojou novou partičkou rozhodne nezaostal za vystúpením domovskej kapely na Topfeste v roku 2009. Zaujímavým spôsobom sa prezentovala fínska folk-metalová skupina Korpiklaani, ktorá poriadne preverila ušné bubienky všetkých prítomných. Skupina, ktorá sa vo svojich anglických alebo fínskych textoch zaoberá poväčšine prírodou, fínskou a laponskou mytológiou alebo alkoholom, sa prezentovala netradičným hudobným štýlom, kde heavy-metalové gitary a bicie dopĺňajú husle, píšťaly, či tradičný fínsky strunový nástroj kantele.

S príchodom večera sa v piatok na hlavnom pódiu predstavila nestarnúca slovenská legenda Tublatanka, ktorá už na hudobnej scéne pôsobí 29 rokov. Aj keď pre mnohých skôr narodených nie sú skladby tejto skupiny také populárne, hity ako Vo veľkej škole dní, Pravda víťazí!, Môj starý dobrý kabát alebo Matka si s chuťou zaspievali všetci. Po slovenskej nasledovala česká legenda - Wanastowi Vjecy, ktorá divákov príjemne zahriala a dobre bavila hlavne pri piesni Bedna od whisky.

O pol jedenástej večer sa na pódiu už pomaly chystal hrať jeden z headlinerov celého festivalu - skupina Saxon. Britská heavymetalová skupina, ktorá na svetových pódiách vystupuje už neuveriteľných 35 rokov, odohrala podľa očakávaní silný koncert a v tej chvíli návštevníci určite neľutovali, že sa na festival vybrali aj v daždivom počasí. Na záver piatkového programu hlavných pódií sa na rad dostali aj skupiny Polemic a IMT Smile. A aj keď už bolo po polnoci, divákov stále neubúdalo a melódie a texty piesní sa niesli areálom až do skorého rána.

Počasie ani v druhý deň festivalu nebolo ideálne, keď opäť výdatne pršalo a blata stále pribúdalo. Po úvodných koncertoch, ktoré neprilákali dosť veľké publikum, sa viac ľudí prišlo pozrieť až na vystúpenie speváčky Kataríny Knechtovej. Nasledovala česká rocková stálica Alkehol, ktorá zábavu rozprúdila hitmi ako Buráky a Život je krátkej. Ani ďalšia kapela zo susedného Česka Chinaski rozhodne nesklamala a text "pohoda, klídek" z ich piesne Tabáček platil na Topfeste stopercentne.

Košičania No Name zahrali všetky svoje známe piesne, z ktorých mnohé časti namiesto speváka Igora Timka zaspievalo publikum. Legenda českej scény Čechomor sa s úspechom prezentovala príjemnými melodickými piesňami ako Na Vsetíně, Pivničková, Větříček a Voják. Na Topfeste nemohla chýbať ani skupina Desmod, ktorá okrem vlastných notoricky známych hitov zahrala aj cover piesne We're Not Gonna Take It od skupiny Twisted Sister.

Sobotný večer však patril kanadskej pop-punkovej skupine Sum 41, ktorá bola najmä pre mladšie ročníky najväčším ťahákom celého festivalu. Krátka zvuková skúška prebehla hladko a tak sa tisícky fanúšikov dočkali. Skupina odohrala energický koncert, pri ktorom sa obrovský dav vykričal a vyskákal na piesne ako Fat Lip, Still Waiting, Motivation a mnoho ďalších. Kanaďania podali obdivuhodný výkon a zaslúžene zožali búrlivý aplauz.

Na záver tradične vystúpila česká skupina Kabát, ktorá je účastníkom Topfestu každý rok. Jej priaznivci určite neboli sklamaní, keďže si mohli zaspievať skladby ako Burlaci, Pohoda, Buldozerem, Šaman alebo Žízeň. Ako posledná odznela pieseň Moderní devče, po ktorej nasledovala ďalšia tradičná bodka za festivalom - veľkolepý ohňostroj. 8. ročník najväčšieho rockového festivalu tak tento rok opäť ukázal svoju silu a to aj napriek nepriazni počasia.

Autor a foto: Peter Mačanga