Piaty ročník Dobrého festivalu na prešovskej Delni ponúkol minulý víkend v priebehu dvoch dní na štyroch pódiách overenú domácu klasiku (IMT Smile, Gladiator, Chiki Liki Tu-a, Nocadeň...), nastupujúcu generáciu hudobníkov (Raindown, Khadaver, Popcorn Drama...) i žánrovú pestrosť podporenú ázijskou exotikou v podaní hudobníčok Yedda Lin z Taiwanu a Yu Wei z Číny. Nad celou mozaikou koncertov však vyčnievala anglická kapela Skunk Anansie, ktorej nedeľným vystúpením festival vyvrcholil.

Charizmatická speváčka Skin sa pohybovala "vo vlastnej lige", keď k mimoriadne energickému výkonu pridala neopakovateľnú komunikáciu s publikom. V extravagantnom čiernom lesklom overale stojac v daždi na okraji pódia od začiatku vzbudzovala rešpekt, no neskôr dala jednoznačne najavo, že má k svojim priaznivcom naozaj blízko.

Exkluzívnu odvahu ukázala v momente, keď začala kráčať po klzkých rukách premočeného davu. Keď fanúšikovia potvrdili, že im môže dôverovať, hodila sa medzi ľudí, ktorí ju nadšene nosili nad svojimi hlavami. Misiu Skunk Anansie na Slovensku podporil aj špičkový zvuk v podaní anglických zvukmajstrov. "Do Prešova sme prišli kvôli festivalu a kapela IMT Smile, ktorá nás sprevádzala, bola úžasná. Obľúbili sme si ich skladbu Exotika. Má veľmi dobrú atmosféru, rovnako ako ľudia, ktorých sme tu stretli," nechala sa počuť Skin.

Organizátorom Dobrého festivalu je člen Miro Tásler a preto je pevnou súčasťou podujatia aj kapela IMT Smile, ktorá naživo opäť výrazne prekročila "tieň" štúdiových albumov. Prešovčania koncert vybrúsili v hustých aranžmánoch, kde si popri neprehliadnuteľnom Ivanovi Táslerovi prišli na svoje aj gitarista Peter Bič a saxofonista Mário "Gapa" Garbera. Prierez hitmi kapely nechal fanúšikov rýchlo zabudnúť na blato pod nohami. "Priznám sa, že dva dni som mal nervy, lebo všetko stojí na mojom bratovi, ale my to zvládneme, Východňare," vyznal sa z pódia Ivan Tásler.

Prešov sa môže dlhodobo pochváliť vysokou koncentráciou úspešných hudobníkov. Tretie najväčšie slovenské mesto tento rok reprezentovali aj Katka Knechtová, Chiki Liki Tu-a, Heľenine Oči, Groovin' Heads, Raindown, Andy Belej, Khadaver, Zašo Hubáček s kapelou, Funk House, či Komajota.

"Keď si spravím hanbu v inom meste, veľmi rýchlo sa na to zabudne. V Prešove však mám veľa známych, preto je hranie doma o vyššej dávke zodpovednosti. Zároveň si však užívame i väčšiu radosť," priznal Martin "Huso" Husovský z Komajoty, ktorá svoj vzťah k Prešovu vyjadrila v piesni Mesto v nás. Pomalú skladbu kapela ešte počas turné s Adamom Ďuricom v roku 2010 prerobila do dynamickej podoby a v tomto podaní rozpálila aj Dobrý Festival. "Nikomu z nás sa už nechcelo hrať pôvodnú verziu a preto ju podľa nálady na koncertoch upravujeme. Latino verziu sme dokonca nahrali v štúdiu a pokiaľ by bol o ňu záujem, môžeme ju kedykoľvek ponúknuť," dodal Huso.

K metropole Šariša sa hlásia aj bratia Kopinovci z kapely Nocadeň. "Keďže sme sa s bratom v Prešove narodili, vždy tu radi hráme. Vzhľadom k tomu, aké počasie vládne, ľudia boli na začiatku skrehnutí. Našou úlohou bolo prebudiť ich, čo si myslím, že sa nám podarilo," uviedol Rasťo Kopina. Nocadeň rozbiehali festivalový program v sobotu a v premiére do playlistu zaradili aj nový singel Keď skončí táto noc. Jeho zaujímavosťou je, že k Rasťovi sa v štúdiu speváckou linkou pridala mladá prešovská speváčka Romana Radvanská.

Jedným z poznávacích znakov Dobrého festivalu je široký priestor pre mladé kapely, ktoré sa tento rok predstavili hneď na dvoch pódiách. Gro zoznamu týchto kapiel patrilo prešovským interpretom, čo ocenil aj Ivan Tásler: "Mám z toho dobrý pocit, pretože podpora regionálnych kapiel je podstatná. Nehovorím, že si tu nenájdu miesto iní hudobníci, no tak ako prešovské kapely patria k tomuto mestu, patria aj na tento festival."



Dobrý festival oslávil tento rok piate výročie. Zablahoželať mu okrem iných prišli aj kapely ako Gladiator, Alkehol, Horkýže Slíže, Popcorn Drama, Smola a hrušky, LeRa, HT, Robo Mikla, či YPS. Kolorit akcie doplnili ukážky bojových umení a detský kútik. Hoci slnečné počasie si v tomto prípade vybralo dovolenku, na nálade ľudí sa to nepodpísalo. V rámci outfitov leteli pršiplášte, dáždniky a gumáky. "Keď som začal spievať staré piesne, obával som sa, ako budú mladí ľudia stojaci v blate a daždi reagovať. Chytili sa však veľmi rýchlo a dokonca si so mnou aj zaspievali," opísal za všetkých účinkujúcich atmosféru operný spevák Maroš Bango, v súčasnosti pracujúci na albume zostavenom z hitov Karola Duchoňa.

--
Autor: Imrich Makó
Foto: Zuzana Palková