Jubilejný pätnásty ročník festivalu Bažant Pohoda sa v nedeľu ráno skončil tradičným vítaním slnka a následnou ekumenickou bohoslužbou. V noci predtým odohrala jeden z najočakávanejších koncertov v histórii festivalu skupina Portishead, ktorá bola splneným snom nielen pre tisícky jej priaznivcov ale aj pre samotných organizátorov.

Hoci koncert bol naplánovaný až na 23:00, na hlavnom pódiu mohli šťastní okoloidúci kultovú kapelu z Bristolu vidieť a počuť už v sobotu doobeda. Približne hodinu trvajúcej zvukovej skúšky sa totiž zúčastnila celá kapela okrem speváčky Beth Gibbons.

"Chceme odviesť dobrú prácu, chceli sme tu byť a uistiť sa, že to bude znieť dobre," povedal pre Hudba.sk producent a multiinštrumentalista Geoff Barrow.

Tiež priznal, že 60 minút je na ich vystúpenie príliš málo, napokon sa predĺžilo o takmer dvadsať minút. Portishead tak stihli zahrať svoje najznámejšie piesne z deväťdesiatych rokov ako Mysterons, Sour Times, Over, Glory Box, Roads, či neskutočne silnú intímnu verziu skladby Wandering Star, v ktorej namiesto skrečov z pôvodnej nahrávky dominuje gitarové majstrovstvo Adriana Utleyho.

Reakcie fanúšikov na piesne z posledného albumu Third (2008) však potvrdili, že v prípade Portishead sa v žiadnom prípade nejednalo o spomienkový koncert. Piesne The Rip, Magic Doors, Machine Gun alebo hypnotický "ploužák" Threads sú vďaka nahradeniu samplovania experimentálnejšími postupmi z kraut a post-rocku miernym odklonom od zvuku z prvých dvoch albumov vydaných v "ére trip-hopu", no hlavné poznávacie znaky Portishead - zaujímavé emotívne melódie a naliehavý spev - ostávajú rovnaké. Novšie skladby na Pohode fungovali naživo rovnako dobre ako staré hity a celé vystúpenie aj vďaka sugestívnej projekcii nemalo slabšieho miesta.


Foto: Patrik Marflák (z doobednej skúšky: 1-3), Igor Daniš (z koncertu: 4-10)

Tak ako vlani, aj tento rok v sobotu medzi 15:00 a 16:00 všetky pódiá okrem najväčšieho stíchli a koncert vážnej hudby bol venovaný tým, ktorí sa tohto ročníka nedožili. Celým areálom festivalu sa tak počas jednej hodiny niesla Vivaldiho Gloria v podaní Speváckeho zboru Chorus Alea a Komorného orchestra mesta Trenčín pod vedením dirigenta Branislava Kostku.

V sobotu poobede a podvečer sa na letisku v Trenčíne predstavili aj kapely a interpreti ako Peter, Björn and John, We Have Band, WWW, Bloodgroup, Susana Baca, Lisa Hannigan alebo Public Image Ltd.. Frontman posledne menovanej skupiny John Lydon naživo ukázal, že hoci v tomto projekte tvorí zložitejšie piesne ako v Sex Pistols, na pódiu je stále priamočiarym rockerom, ktorý aj napriek únave (podľa vlastných slov spal noc pred koncertom len hodinu) zo seba vždy vydá maximum.

Medzi najočakávanejšie sobotné koncerty patrilo aj vystúpenie výstrednej britskej hudobníčky so srílanským pôvodom M.I.A., ktorá okrem svojho pohľadu na urban music predviedla aj veľkolepú "cirkusovú šou". Hneď na jej začiatku krútila zadkom pred fotografmi, ktorých pustila až k sebe na pódium. Krátko pred koncom zase priestor na Bažant stagi zaplnili tancujúci ľudia z publika a vychutnali si na ňom aj záverečnú obligátnu hitovku Paper Planes.



Sobotný program sa aj po polnoci na najväčších pódiách niesol v znamení dvoch protipólov - súčasná tanečná hudba verzus melancholické pesničkárstvo a experimenty. Do prvej kategórie okrem M.I.A. patria aj interpreti, ktorí v noci vystúpili v krytom O2 stagi. Najväčší úspech zožala "dubstepová superskupina" Magnetic Man, hoci jej najznámejší člen a minuloročný účastník Pohody, Skream, na pódiu chýbal - údajne sa totiž práve v termíne Pohody stal prvýkrát otcom. V energických tanečných setoch pokračovali aj ďalšie hviezdy tanečnej scény Rusko a Dirtyphonics.

Naopak kapely Beirut, Esben and the Witch alebo slovenský objav Gwerkova prispeli k zasnenej atmosfére tretej festivalovej noci. Po dohratí hlavných hviezd mal aj tento rok veľký úspech nočný jazz na otvorenej scéne: britské kvarteto Get The Blessing v záverečnom koncerte Runway stagu predviedlo ako emotívne silná ale i zábavná a hravá môže byť súhra saxofónu (Jake McMurchie) a trúbky (Pete Judge). Ďalšími dvoma členmi bristolskej kapely sú basgitarista Jim Barr a bubeník Clive Deamer, ktorí spolu hrávajú aj v koncertnej zostave Portishead.

Po troch dňoch plných hudby, slnka a usmiatych tvárí fanúšikov i hudobníkov zhodnotil šéf festivalu Michal Kaščák v nedeľu ráno Pohodu 2011 slovami: "Festival si udržal to, čo ho charakterizuje - atmosféru. Som nadšený z toho, akú atmosféru vytvorili návštevníci a akú prácu odviedli naši ľudia." Viac vyjadrení organizátorov z "pofestivalovej" tlačovej konferencie prinesieme v pondelok.

► Ďalšie články a fotoreporty z Bažant Pohody 2011 nájdete TU. Vaše pohodové fotky z fotokabínky Hudba.sk v internetovom stane Zoznamu si môžete pozrieť na našom Facebooku - www.facebook.com/hudba.sk

Vo fotoreporte nižšie sú v nasledovnom poradí fotografie z koncertov: Puding Pani Elvisovej, We Have Band, Prago Union, prekvapenie pre organizátorov - talianska kapela, ktorá na festivale dvakrát vystúpila namiesto Las Alegres Ambulancias de San Basilio de Palenque, a Peter, Björn and John



--
Text: Patrik Marflák, SITA
Foto: Igor Daniš