Už od soboty patrí Divadlo Nová scéna Richardovi Müllerovi a jeho živému projektu Potichu Tour 2, v rámci ktorého spevák odohrá do pondelka až šesť koncertov v hlavnom meste. Po dva dvojhodinové koncerty tri dni po sebe je výkon hodný uznania, najmä ak všetky ponúknu taký zážitok, aký si mohli fanúšikovia vychutnať pri jeho prvom vystúpení včera popoludní.

Spevák, ktorý mal v rámci jesenného turné za sebou už 14 koncertov na Slovensku i v Čechách, bratislavskému publiku pripomenul svoje najväčšie hity v úplne novom šate za doprovodu kapely, ktorú český iReport označil za "najlepšiu v Česko-Slovensku". Potichu Tour 2 je pokračovateľom minuloročného úspešného turné a nadväzuje naň nielen tým, že sa odohráva v komornejších priestoroch divadiel. Müllerove piesne dostali nový aranžmán a vo viacerých momentoch aj intímnejšie prevedenie.

Spolu s Richardom Müllerom sa na pódiu predstavila šesťčlenná kapela, ktorá počas celého vystúpenia bravúrne dopĺňala hlavnú hviezdu. V istých momentoch dokonca gitarista Peter Markuljak a dychár Michal Žáček strhli pozornosť na seba a vkusne sa "predbiehali" v sólovaní.

Spevák mal spočiatku mierne problémy s osvetlením, čo zo strany organizátorov pôsobilo neprofesionálne, ďalej sa však pokračovalo v bezchybnej atmosfére. Müller vo svojich úvodných slovách vyjadril vďaku za to, že obecenstvo prišlo. "Som veľmi rád, že ľudia sú v dnešných pomeroch ešte schopní prísť na niečo také zbytočné, ako je koncert," povedal a vzápätí odpálil country verziu pesničky Nebude to také ľahké. Počas koncertu došlo aj na rozprávanie o zážitkoch z ciest a o vzniku niektorých piesní, či spomínanie na Jara Filipa. Na žiadosť fanúšikov, ktorí mohli na oficiálnej stránke navrhnúť piesne playlistu, zahral Müller aj menej známu skladbu Espresso tón iba v sprievode klavíru.

Nasledovali nežnejšie kúsky, ako ich nazval sám spevák, medzi nimi napríklad Chelsea Hotel alebo Rozeznávám z autorskej dielne Petra Hapku a Michala Horáčka. Tá je podľa Müllera najkrajšou piesňou o láske, akú mal kedy možnosť spievať a to dokázal aj citlivým a intímnym prevedením, keď sa sála divadla ponorila do ticha a vychutnávala si iba láskavé a precítené prihováranie sa charizmatického speváka. "A teraz bude nasledovať zase bordel, nebojte sa," zavtipkoval pred piesňou V daždi. Práve počas nej sa k nemu znenazdajky pripojil hosť turné Dan Bárta, ktorého obecenstvo privítalo búrlivým potleskom.

Na Slovensku veľmi populárny český spevák sa medzi piesňami prihováral v slovenčine a sám si zaspieval aj Už asi nie si a či pieseň Raya Charlesa v angličtine s africkým nádychom. Po Bártovom príchode sa dianie na pódiu akoby rozhýbalo - hosť Potichu Tour 2 na seba strhol pozornosť nielen svojími netypickými tanečnými kreáciami ale najmä speváckym výkonom. "Je to jednoduché. Stačí iba vedieť," okomentoval výkon "najlepšieho speváka v Čechách aj na Slovensku" Richard Müller predtým, než si spoločne "strihli" notoricky známu Tlakovú níž. (Oceňujem, že Bárta sa konečne naučil text, vzhľadom na obdobné vystúpenia z minulosti).

Na záver koncertu sa hudobníci dočkali od nadšeného publika standing ovation, čo automaticky znamenalo prídavok v podobe troch ďalších piesní. V nich sa kapela vybúrila úplne najviac a záver bol na radosť obecenstva poriadne vzdialený od názvu turné. Nočná optika, Po schodoch a napokon Štěstí je krásná věc uzavreli prvý zo šiestich bratislavských koncertov Richarda Müllera. A hoci neodznela ani jedna pieseň z posledného albumu, faktom zostáva, že Potichu Tour 2 bezpečne uspokojí každého, kto má rád kvalitných hudobníkov, profesionálne pripravenú šou a osvedčené Müllerove hity. Tie totiž, či už potichu alebo nahlas, ostávajú živé aj po rokoch.

Autorka: Michaela Žureková
Foto: Marianna Mihálkinová