Kanadská formácia Brasstronaut, čerstvý objav súčasnej nezávislej scény, navštívila v rámci svojho aktuálneho európskeho turné aj našu krajinu. Vancouverská šestica napriek tomu, že má aktuálne na konte len jeden rádový album a dve EP, priniesla v sobotu 1. októbra do Košíc povšimnutiahodnú zásielku inšpiratívnej a jedinečnej muziky. Niekoľko desiatok návštevníkov Kasární Kulturpark bolo zvedavých, či sa naplnia chýry o výnimočnosti tejto mladej kapely, ktoré kolovali v médiách počas posledných dní.

Kým sa kapela rozohrala, pôsobila na pódiu trochu unavene, čo je s prihliadnutím na fakt, že od 13. septembra odohrala v Európe sedemnásť koncertov prakticky bez prestávky, určite ospravedlniteľné.

Hudobníci sa nám po koncerte v exkluzívnom rozhovore (ktorý prinesieme čoskoro) zdôverili, že aj napriek veľkej únave neľutujú hudobný výlet do Európy, práve naopak, vrele ho odporúčajú aj ostatným kapelám zo severoamerického kontinentu. Košickému publiku môže zalichotiť, že líder skupiny, klavirista a spevák s holandskými koreňmi Edo Van Breemen, označil divákov sobotného koncertu za doteraz vôbec najlepších na šnúre.

Pochvala bola na mieste, keďže publikum prišlo na koncert pripravené a už po pár taktoch rozpoznávalo najznámejšie skladby Brasstronautu – smutné balady Reqiuem For A Scene, Old World Lies (obe pochádzajú z EP Old World Lies), ako aj nadupanú Slow Knots z debutovej platne Mount Chimaera (2010), ktorá je natoľko silná a invenčná, že si z nej kapela s čistým svedomím mohla dovoliť odohrať všetkých osem skladieb. Tri spomínané pesničky spoločne s Hearts Trompet a Insects patrili k jednoznačným vrcholom večera, v ktorom dominovali emócie a pokora k hudbe nad zbytočným exhibicionizmom.

Drobným nedostatkom koncertu bol nie úplne dokonalý zvuk a akustika v Kasárňach, kvôli ktorým naplno nevynikli všetky inštrumentálne schopnosti hudobníkov a éterické harmónie, ktoré sú pre kapelu tak špecifické. Miestami sa strácal aj jemný a v mnohých pasážach aj nosný vokál Eda Van Breemena. Treba len dúfať, že pripravované rozsiahle stavebné úpravy celého komplexu Kasární zohliadnia aj tieto aspekty.

Konfrontáciou s niektorými návštevnikmi sme dostali po koncerte Brasstronautu pozitívnu spätnú väzbu, no nedá sa nezastaviť nad poznámkou jednej diváčky, ktorej hudobníci pripadali počas koncertu akýsi smutní. Počas krátkeho, no príjemného a uvoľneného rozhovoru sme túto "záležitosť" preverili priamo s hudobníkmi, ktorý tento postreh okomentovali tak, že smutní určite neboli, smutné sú len piesne, ktoré produkujú a ktorým sa plne emočne podriaďujú. A zdá sa, že práve toto je tá "vec", ktorá stavia Brasstronaut mimo bežnej hudobnej reality. V sobotu večer platilo, že smútok vychádzajúci z nástrojov a úst šestice Kanaďanov, navodzoval len tie najpríjemnejšie pocity.




Brasstronaut – Requiem For A Scene (live @ Kasarne Kulturpark Kosice)


Brasstronaut – Slow Knots (live @ Kasarne Kulturpark Kosice)

--
Autor, foto a video: Juraj Cagáň