Nitrianska rocková formácia Gladiator oslavuje v týchto dňoch svoje dvadsaťročné pôsobenie na slovenskej hudobnej scéne. Toto jubileum sa členovia kapely rozhodli osláviť spolu so svojimi fanúšikmi v rámci jesenného turné Všetko najlepšie Topfest Tour, ktoré pozostáva zo šiestich veľkých halových koncertov. Prvý z nich sa uskutočnil v utorok 4. októbra v bratislavskej športovej hale Pasienky. Pozrite si exkluzívne fotografie z koncertu, na ktorom sa ako hostia predstavili Silvayovci s čerstvým objavom súťaže Česko Slovensko má talent Tomášom Buranovským, spevák IMT Smile Ivan Tásler aj slávna balkánska dychovka Boban i Marko Markovič Orkestar.

Narodeninové turné je z hľadiska očakávanej návštevnosti najväčším v histórii skupiny, a podľa organizátorov je aj najdrahším. Hodnota techniky prevyšuje sumu 1,5 milióna eur.

Náklady na turné sa zvýšili po tom, čo sa členovia kapely Gladiator rozhodli využiť hneď dve rovnako vyzerajúce scény so šírkou až 23 metrov. Obrovská konštrukcia pódia by sa totiž nestihla presúvať z miesta na miesto po celom Slovensku. Produkcia tak súčasne s jedným koncertom stavia v nasledujúcej zastávke turné druhú rovnocennú scénu. Na prevoz miliónovej techniky slúžia hneď tri kamióny, ktoré sa od 4. októbra vydali z Bratislavy na cestu po Slovensku.

"Je to produkčne náročné, ale v tejto situácii nevyhnutné, pretože plánujeme za šesť dní odohrať šesť koncertov v rôznych kútoch Slovenska a to by sme ináč nestihli. Dvadsať rokov máme len raz," povedal pred včerajším bratislavským koncertom bubeník skupiny Georgio Babulic.



R E P O R T Á Ž

Skupina Gladiator si pre svojich priaznivcov pripravila bohatý sprievodný program v podobe hneď troch hudobných hostí. Ako predkapela sa krátko po 19:00 predstavila formácia Silvayovci, známa z minuloročnej televíznej šou Česko Slovensko má talent. V jej ďalšom vydaní sa v týchto dňoch zviditeľnil aj mladý talentovaný spevák Tomáš Buranovský, ktorý sa na pódiu nečakane predviedol spolu s cimbalovou hudbou bratov Silvayovcov. Práve počas ich vystúpenia, pre ktoré je typické spojenie ľudových nástrojov s modernou tanečnou hudbou, sa hala postupne naplnila. Silvayovci s Buranovským si vyslúžili priaznivé reakcie publika nielen po energiou sršiacich tanečne ladených skladbách, ale najmä po balade od Chrisa Isaaka – Wicked Game.

Po ich krátkom približne dvadsaťminútovom vystúpení boli už návštevníci koncertu dostatočne naladení na hlavnú hviezdu večera. Bez dlhého čakania odpálila kapela Gladiator svoje narodeninové turné hitom Hlavu maj hore. O tom, že si kapela pre svojich fanúšikov pripravila doslova rockovú smršť, svedčil aj čierny kožený outfit frontmana Mika Hladkého, ktorý ponúkal pohľad na spevákovu odhalenú hruď.

Kapela si z vizuálneho hľadiska dala záležať nielen na oblečení ale aj na scéne. Jej boli okrem dvoch veľkých pódií aj pôsobivé svetelné efekty, ktoré podľa organizátorov tvorí 30 rotačných svetelných hláv, a taktiež päť plazmových a jedna trojmetrová LED obrazovka. Práve na obrazovkách si návštevníci koncertu mohli pripomenúť časy dávno minulé. Vzhliadnuť totiž mohli staré fotografie z čias, kedy boli ešte pre všetkých členov kapely prirodzené dlhé vlasy. Fotografie vyvolávali u publika nostalgické ale aj úsmevné reakcie.

Gladiator zostavili svoj koncertný program z osvedčených hitov, medzi ktorými nesmeli chýbať hity ako Láska, Kúpim si pekný deň, Život pred sebou, Keď sa láska podarí, Dnes je skvelý deň či Raz tam v uličkách. Sériu spomínaných skladieb odohrali Nitrania v poriadnom rockovom šate. Rocková smršť sa však náhle zmenila na intímnu atmosféru. Nasledovala totiž séria skladieb v unplugged verziách - Sweet Little Mouse, Divoký dážď a Pieseň čiernych vrán.

Následne Miko Hladký privítal na pódiu druhého hudobného hosťa, ktorým bol Ivan Tásler. Prešovský spevák sa zároveň zhostil úlohy krstného otca spomienkovej knihy fotografií a dvojdiskovej výberovky najväčších hitov s názvom 20 rokov (1991 - 2011). "Želám Gladiatoru veľa zdravia a veľa lásky," povedal Tásler počas krstu šampanským. Hudobníci potom darovali knihu aj CD dvom divákom v publiku a po burácajúcom potlesku Gladiator s Táslerom spustili cover hitu (I Can't Get No) Satisfaction od legendárnych Rolling Stones. Speváci si počas nej vymenili niekoľko priateľských objatí.

Rozvášnené publikum na chvíľku upokojili skladby Neviem ťa nájsť a Bonboniéra, no atmosféra ešte viac vygradovala počas hitu Nemôžem dýchať, ktorým sa nitrianski rockeri rozlúčili s bratislavským publikom. To si však skandovaním vypýtalo svojich obľúbencov naspäť, vďaka čomu si mohli ešte z plných pľúc zaspievať Pesničku o Medulienke a hokejovú hymnu Slovensko (hokejová republika), ktorá bola definitívnou bodkou za vystúpením oslávencov.

Do Bratislavy zaviali aj balkánske rytmy v podaní srbskej formácie Boban i Marko Markovič Orkestar. Najprv však bolo potrebné zbaliť z pódia aparatúru slovenskej kapely, čo mnohí nešťastne pochopili ako definitívny záver bratislavského koncertu. Hala na Pasienkoch sa výrazne preriedila a šírili sa ňou otázky, či už je koniec alebo sa ešte dočkajú avizovaného tretieho hosťa. Tí, ktorí vydržali, neoľutovali a mohli si vychutnať typické energiou nabité vystúpenie formácie združenej okolo Bobana Markoviča a jeho syna Marka. Chytľavé balkánske rytmy postupne zlákali pod pódium aj ľudí z preriedených tribún. Napriek tomu nedostatočná komunikácia ukrátila mnohých ľudí o výnimočný hudobný zážitok a pravú balkánsku zábavu.

Bratislava tak s Gladiatorom zažila takmer dokonalý štart narodeninového turné, ktoré bude v nasledujúcich dňoch pokračovať v piatich slovenských mestách. Na nich sa ako hostia vystriedajú viacerí slovenskí hudobníci, konkrétne dnes večer v Martine Zuzana Smatanová, vo štvrtok sa v Nitre namiesto chorého Kulyho na pódiu objaví zlatý Slávik Peter Cmorik, v Prievidzi spevák skupiny Aya Boris Lettrich, v Košiciach Rasťo Kopina z Nocadeň a ľudí v Humennom pobaví spevák Martin "Lynch" Mihalčin zo skupiny Heleňine oči.


5. októbra - Martin, Športová hala Podháj (hosť: Zuzana Smatanová)
6. októbra - Nitra, hala Klokočina (hosť: Peter Cmorik)
7. októbra - Prievidza, City Aréna (hosť: Boris Lettrich)
8. októbra - Košice, Cassosport (hosť: Rasťo Kopina)
9. októbra - Humenné, Športová hala Ultras (hosť: Martin Mihalčin)

--
Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Igor Daniš