Bratislavské priestory Majestic Music Club (MMC), Hopkirk a Randal ovládli v noci zo soboty na nedeľu interpreti, ktorí vo svojej tvorbe viac či menej pracujú s elektronickými nástrojmi a zvukom. Na tretej edícii putovného festivalu Electronic Beats sa ako headlineri predviedli tri kapely, z ktorých každá ukázala iný pohľad na hudbu. Diváci zažili škandinávsky indie pop a disco v podaní Dánov WhoMadeWho, mrazivo intímnu atmosféru nemeckého projektu Apparat band, aj nečakane búrlivé vyvrcholenie večera v podaní britského dua Lamb.

Ako prvý v sobotu na Electronic Beats zahral Michal Štofej alias Mike s projektom Dynamo Team. Pred pár tancujúcimi ľuďmi po ôsmej hodine večer predstavil debutový album Slavia (2011), ktorý nahral so svojou manželkou Luciou.

O hodinu neskôr si mohli fanúšikovia myslieť, že Štofo sa na pódium vracia so svojou domovskou kapelou Hudba z Marsu v prezlečení za veľkomestských hipsterov. Svoj koncert totiž odštartovalo trio WhoMadeWho, ktoré vizážou tak trochu pripomína trnavskú skupinu. A v podstate aj hudbou, ktorá sa nehrá na veľké umenie a jej hlavným cieľom je rozhýbať dav. Pred koncertami Apparat bandu a Lamb to však bola náročná úloha, keďže väčšina fanúšikov bola na začiatku večera skôr naladená na pozorný posluch než na tanec.

Sympatickí Dáni začali s citom vo vlažnejšom tempe a počas hodinového vystúpenia ponúkli nielen zábavný pohľad na pódium, ale aj zaujímavé skladby prevažne z aktuálneho tretieho albumu Knee Deep (2011). Navyše ku koncu vystupňovali nasadenie a ich snaha nebola márna - roztancovali desiatky ľudí pod pódiom a napokon, najmä vďaka presvedčivému podaniu "dark-disco" singla Every Minute Alone, neboli len povinnou jazdou na zahriatie, ale kapelou, ktorú si slovenskí fanúšikovia budú pamätať.



O najsilnejší zážitok pre milovníkov precízneho zvukového inžinierstva v spojení s post-rockovým pesničkárstvom sa v MMC postaral Sascha Ring alias Apparat so svojou kapelou. Vystúpenie, ktoré odštartovalo na minútu presne o 22:45, ponorilo klub na takmer 80 minút do atmosféry, ktorú možno z veľkých koncertov na Slovensku v ostatných rokoch prirovnať snáď len k Portishead na Pohode. Nemeckí hudobníci dokázali divákov naplno vtiahnuť do svojich skladieb, hoci išlo väčšinou o úplné novinky z čerstvo vydaného albumu Devil's Walk (2011).

Sascha Ring v polovici koncertu prezradil, že skupina priletela do Bratislavy z turné po Veľkej Británii špeciálne kvôli Electronic Beats. Napriek tomu, že fanúšikovia nečakali na hity a počas celého vystúpenia pozitívne reagovali tak na spievané, ako aj na čisto inštrumentálne skladby, za vrcholy môžeme označiť staršie piesne - Rusty Nails z albumu Moderat (2009), na ktorom Ring spojil svoje sily s duom Modeselektor, a Arcadia z jeho posledného "spálňového" albumu Walls (2007), ktorá odznela v novej úprave prispôsobenej pre živú kapelu. Z novinky najviac zarezonoval pilotný singel Black Water. K výnimočnému zážitku nemalou mierou prispelo efektné ambientné osvetlenie a projekcia.



Ako posledná z kapiel sa po jednej hodine v noci na pódium dostali Lamb z Manchestru, ktorí sa na Slovensku ukázali len nedávno na pätnástej Pohode. Dvojica Lou Rhodes a Andy Barlow si do Bratislavy priniesla aj hráča na elektrický kontrabas Jona Thornea a rešpekt budiaceho zvukového majstra. Ten sa počas zvukovej skúšky postaral o dramatické nemé divadlo, keď z pódia vykázal jedného z fotografov, a neskôr na koncerte niekoľkokrát zaskakoval pri elektronických mašinkách, keďže producent Andy Barlow pravidelne odbiehal k bicím.

Lamb odohrali nečakane energický koncert, čo malo svoje plusy aj mínusy. Dlhoroční priaznivci kapely určite očakávali zimomriavky pri speve Lou Rhodes, ten bol však až príliš často potlačený do úzadia hlučnou elektronikou. O intímnom zážitku, kedy jej hlas "prenikol do duší" naplno, možno hovoriť snáď len v prípade trip-hopovej klasiky Gabriel. Ani Thorneova basa príliš nevynikla a hoci bubnovanie Barlowa alebo občasné brnkanie charizmatickej speváčky na gitare trochu prispeli k zdaniu, že piesne vrcholia vďaka ich inštrumentálnym výkonom, v skutočnosti hrala takmer po celý čas "hlavné husle" elektronika. Miestami dokonca vystúpenie viac pripomínalo tanečnú party s prizvanými inštrumentalistami než klasický koncert a tak fanúšikovia namiesto emotívnych vrcholov zažívali skôr pôsobivé "rave momenty" a sub-bassovú masáž.

Možno Barlowa vytočili zvesti o tom, koľkí ľudia Lamb na Pohode prespali, tak sa rozhodol uzavretý priestor využiť nie na vytvorenie ešte silnejšej atmosféry, čo sa dokonale podarilo Apparat bandu, ale na koncentrovanie čo najväčšieho množstva energie. A treba uznať, že práve v tom Lamb svojím vystúpením jednoznačne uspeli. Mnohým sa trafili do nálady a medzi pódiom a publikom to počas celého koncertu naozaj vrelo. Až natoľko, že samotný Andy Barlow ho na konci označil za jeden z najlepších od návratu skupiny na scénu.



Po skončení hlavnej časti programu vystúpili na afterpárty v Randale členovia švédskeho projektu Miike Snow Christian Karlsson a Pontus Winnberg a po nich Yanko Kral a Emonoizboyz. V susednom Hopkirku sa o hudobnú produkciu postarali Michael Priest & Bad Mojo a Junior.

"Ďakujeme všetkým, ktorí včera boli v MMC! Aj keď už to znie ako klišé, kapely boli slovenským publikom opäť nadšené. Vďaka aj všetkým vám, ktorí ste sa žiaľ nedostali, no prejavili o festival obrovský záujem. Ceníme si to," napísali organizátori v nedeľu na sociálnej sieti Facebook. Podujatie Electronic Beats, ktoré zastrešuje T-Mobile, bolo viac ako týždeň vopred vypredané.



--
Text: Patrik Marflák
Foto a video: Igor Daniš