Podľa výskumov ovládajú španielčinu len 3 percentá Slovákov. Počas koncertu španielsko-francúzskej formácie Gipsy Kings na bratislavských Pasienkoch tak slovám svetoznámych hudobníkov rozumela malá časť publika. Samozvaní cigánski králi sa na rozdiel od mnohých zahraničných interpretov nesnažili o zdvorilostné frázy v našom jazyku a s výnimkou krátkeho "Thank you" alebo "We Love You" nehovorili ani po anglicky. Komunikovali najmä hudbou, ktorá im koluje v žilách.

Gipsy Kings si tak ako jedna z mála kapiel zachovali svoj typický kolorit a sústredili sa viac na hudbu, než na siahodlhé uvádzanie skladieb či zabávanie publika historkami. Tie v ich prípade vôbec nechýbali, pretože ich skladby samotné sú malými príbehmi. Rytmy presahovali z vôd flamenca miestami až do latina a jazzu, na čo plná Hant Aréna reagovala spontánnymi výkrikmi a tancom.

Na veľkých koncertoch zväčša statické slovenské publikum pritom tancovalo od začiatku, a to s minimálnym počtom výnimiek. Pozornosť pútala najmä slečna tancujúca na barovom pulte, ku ktorej sa po pár minútach pridalo niekoľko ďalších fanúšikov. Na pódiu medzitým odznela skladba Djobi Djoba z albumu Gipsy Kings (1988), po ktorej nasledovala pomalšia Un Amor (Cantos de Amor, 1998) a krátke inštrumentálne defilé všetkých členov kapely.

Okrem známych melódií však osemčlenná formácia ponúkla aj ochutnávku z ich zatiaľ nepomenovaného albumu. Ten by sa podľa slov manažéra kapely, Michela Crupela, mohol na trhu objaviť niekedy v priebehu budúceho roka. Zvuk nových skladieb sa pritom nijako extrémne nelíšil od notoricky známych piesní, hoci v ňom možno badať snahu priblížiť sa žánrom latinsko-americkej hudby.

Viac ako hodinu a pol trvajúci koncert ukončila pieseň Volare a následný prídavok Bambolero. Dvojicou svojich azda najznámejších skladieb zdvihli Gipsy Kings zo stoličiek absolútne všetkých, a to ako mladých, tak i starších fanúšikov. Na otázku Hudba.sk ako hodnotia koncert odpovedal jeden z nich so širokým úsmevom a slovami: "Bol som na nich pred troma rokmi a musím uznať, že to bolo lepšie. Akoby za ten čas dopracovali svoj koncertný program a vyvážili počet starých i nových skladieb. Snáď sa tu o pár rokov ukážu znova."



--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk