Organizátori festivalov majú jednu veľkú výhodu. Vystúpenia, ktoré majú dobrú odozvu, si môžu neskôr zopakovať v intímnejšej klubovej verzii buď na jesenných a zimných minifestivaloch alebo na samostatných koncertoch. Fanúšikovia aj kapely si povestné "preskočenie iskry počas horúcej letnej noci" veľmi dobre pamätajú a tak je úspech takéhoto klubového koncertu zaručený. To je aj prípad britských rockerov The Subways, ktorí po minuloročnom Grape festivale zahrali v piatok (28.10.) aj v príjemne vypredanom bratislavskom Majestic Music Clube.

Keď sa stretne mladá a poriadne odviazaná kapela (vlastne dve, pretože ani predkapela The Computers sa nedala zahanbiť), bezproblémová organizácia, a fanúšikovia, ktorí sa na koncert tešia už niekoľko mesiacov vopred, tak je výsledkom výnimočný koncert, o ktorom najlepšie vypovedajú reakcie zúčastnených.

"Kapela bola absolútne nadšená. Hovorili, že takýto 'bordel' ešte na šnúre neurobili a boli prekvapení, že všetky pesničky publikum odspievalo. Neskutočné bolo, keď hneď prvú skladbu spievalo zborovo celé MMC," hovorí Ján Trstenský, jeden z organizátorov letného Grape festivalu. Tím tohto mladého festivalu zvládol prvú klubovú akciu na jednotku. "Som rád, že sa nám to aj organizačne podarilo, nastavili sme si kapacitu aj s guestlistom na 930 ľudí, čo bolo super. Nebolo to prepchaté, ako keď niekedy promotéri v MMC prestrelia alebo keď sú im peniaze prednejšie ako samotný koncert. Ale škoda, že už nefunguje PKO, my sme mali vypredané už tri týždne pred koncertom, takže by sa uživila aj väčšia sála," dodal Trstenský.

Samotní The Subways, ktorí sa v Bratislave predstavili v tradičnom zložení Billy Lunn (gitara a spev), Charlotte Cooper (basgitara a vokály) a Josh Morgan (bicie), si koncert taktiež poriadne užili, o čom svedčí aj ich víkendový status na Facebooku: "Wow wow wow! Absolutely amazing!! Bratislava - we love youuuuu!!" Rovnako nadšené a zamilované sú aj komentáre fanúšikov, ktorí si na koncerte zaskákali na známe pecky Oh Yeah, Rock'n'roll Queen či Alright, ale aj na skladby z najnovšieho albumu Money & Celebrity (2011) ako We Don't Need Money to Have a Good Time, Celebrity, Kiss Kiss Bang Bang alebo It's a Party!, ktorá v závere koncertu dokonale vystihovala atmosféru.

Kapela dostala publikum do varu a následne ho neviditeľnou vareškou premiešala (pozri video nižšie) najmä vďaka "šéfkuchárovi" Lunnovi. Ten sa okrem obligátneho "Dakujeme" naučil v slovenčine aj niekoľko netradičných fráz ako "My sme The Subways", "Ako sa máte dnes večer?", "Tlieskajte", "Skáčte" alebo "Ty si slnko, ty si jediná" a "Buď moja", ktorými ozvláštnil spomínaný hit Rock'n'roll Queen. V neposlednom rade Billy bratislavský kotol ochutil vlastným korením, ktoré doslova sypal zo všetkých strán. Viac písať netreba, všetko podstatné je v tomto prípade zachytené vo fotoreporte...





31. 10. 2011, 17:10 - pridané video od organizátorov, réžia: Jakub Murko



--
Text: Patrik Marflák
Foto a video: Igor Daniš