Už onedlho sa na trhu objaví nový album fínskej skupiny hrajúcej alternative rock s názvom Poets of the Fall. Pri tejto príležitosti vám prinášame s nimi rozhovor, na otázky odpovedal spevák Marko Saaresto.

Práve pracujete na novom albume s názvom Revolution Roulette, ktorý by sa na trhu mal objaviť už 26. mája. Povedzte nám o ňom niečo viac.

Chystáme naň jedenásť piesní v prevažne rockovom prevedení, čo je asi najväčší rozdiel oproti predošlým dvom. Nahrávanie mi dalo dosť zabrať, a tak sa snažím si hlas čo najviac šetriť, keďže po štyroch mesiacoch kričania sa len veľmi pomaly dávam dokopy.
Album je v pravom slova zmysle maniakálny a piesne sú ako jedno veľké bludisko – nepredvídateľné. Samozrejme sme pripravili aj pár „ľahších“ kúskov, keďže máme radi sentimentalitu * smiech *.

Aká je hlavná téma albumu?

Poviem to troma slovami – zmena, risk a adaptovanie sa. Inak povedané, naše životy sú jednou vzrušujúcou a tvrdou hrou, v ktorej sa všetko dynamicky mení. Buď to všetko vyhráte alebo stratíte, tj. Revolution Roulette.

Prvým singlom sa stala pieseň menom The Ultimate Fling, ktorá má viacero verzií. Spomedzi nich spomeniem „klasickú“ a akustickú –aké sú ohlasy fanúšikov?

Máme na obe množstvo pozitívnych reakcií, ono v podstate sme ani my nevedeli, ktorá z nich je lepšia a nakoniec padlo rozhodnutie použiť obidve.

Doteraz ste natočili 4 video-klipy (Lift, Late Goodbye, Locking Up the Sun a Carnival of Rust), môžu sa vaši priaznivci tešiť na ďalší?

Pracujeme na ňom už nejakú dobu a dátum, kedy by mal byť plne dokončený odhadzujem na apríl. Dodatočne môžem prezradiť len toľko, že bude šialený a chaotický.

Plánujete spolupracovať v budúcnosti aj s inou kapelou alebo spevákom?

Sny o podobných projektoch by boli a snáď sa jedného dňa stanú aj skutočnosťou...

Nie je tomu dávno, čo ste dokončili turné po viacerých krajinách, kedy sa chystáte vyraziť na propagačnú jazdu s Revolution Roulette? Plánujete zavítať aj na Slovensko?

Spomínaná koncertná šnúra sa začne 18.4., takže nás od štartu delí len pár týždňov. Prvé dátumy už sú na našej stránke (www.poetsofthefall.com) a budú priebežne aktualizované. V ohľade Slovenska – dúfame, že sa dostaneme i tam, takže držte palce.

Čo je vašou najväčšou inšpiráciou?

Na superlatívy si nepotrpím, takže nedokážem konkretizovať, čo je moja inšpirácia s veľkým I. Na druhú stranu som si ale spomenul na jednu vec, ktorá sa mi stala: Raz som videl dvoch chlapcov, pravdepodobne bratov, stojacich v dlhej rade, aby si kúpili zmrzlinu. Potom, ako sa konečne dočkali a začali si vychutnávať chladnú pochúťku, sa mladší z nich potkol a zmrzlina mu padla na zem – bolo na ňom vidieť, že je z toho úplne zničený.
Ľudia okolo okamžite začali vyťahovať peňaženky s úmyslom kúpiť mu ďalšiu, avšak jeho brat mu do rúk dal svoj kornútok bez jediného zaváhania. Bolo zaujímavé sledovať reakcie davu, najrôznejšie „óóó“, „jééé“ a vzdychy – mám pocit, že som nikdy nič podobného nezažil a určite ma to aj značne inšpirovalo pri niektorých piesňach.

Spievate o „Karnevale Hrdzi“ (Carnival of Rust) v rovno-mennej piesni. Kedy ste na podobnom mieste naposledy boli a možno čelili i samým sebe?

Podľa mňa je naša práca jedným veľkým „karnevalom“, takže sme tam veľmi často.

Je hudba pre vás prostriedkom na vyjadrenie alebo len veľkým divadlom, v ktorom sa dá zabudnúť na realitu?

Jednoznačne prostriedok na vyjadrenie nás, našich túžob, očakávaní a sklamaní.

Ak by ste mali silu zmeniť hudobný priemysel, čo by bolo iné?

Množstvo vecí by sa dalo vylepšiť, i keď zmena len na jeden deň by bola viac-menej zbytočná a nepriniesla by mnoho úžitku. Považujem sa za hudobníka, nie za politika, a tak sa radšej budem aj naďalej sústrediť na robenie hudby, než na markantné zmeny v biznise.

Pred tebou je veľké plátno, čo nakreslíš?

Kruh.

Na záver jednu osobnú otázku na teba, kedy by si chcel mať deti a koľko?

Ťažko povedať, ale fatalista vo mne hovorí: „Ak sa to má stať, príde ten správny čas.“

Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Poetsofthefall.com