Kto by nevedel, Derek Sherinian je prvoligovým muzikantom - majstrom v odbore klávesy. Môže sa pochváliť radom veľmi úspešných projektov – či už po boku Alice Coopera, alebo napríklad ako člen Dream Theatre. Derek, ktorý má za sebou aj niekoľko zaujímavých sólových projektov, poskytol pre Hudba.sk exkluzívny rozhovor, ktorý sprostredkovala agentúra Double Head Production. Presne v stanovenú hodinu zazvonil telefón a na druhom konci linky – v Los Angeles - bol Derek.

Na svete sú tisícky výborných klávesákov, čomu vďačíš, že si to dotiahol tak vysoko? Je to talent, či skôr tvrdá práca, alebo šťastie?

No, myslím, že zo všetkého trochu. Šťastie potrebuješ, ale bez talentu a tvrdej práce to skrátka nejde. Hrám prakticky od malička a prakticky denne. Buď cvičím, alebo komponujem, alebo oboje.

Tvoja snaha ťa v mladosti priviedla až na Berklee College of Music. Bola to skutočne, tak ako pre mnoho iných, muzikatská maturita?

To vieš, že bola. Keď sa ocitneš v prostredí obklopený vynikajúcimi, talentovanými muzikantmi, tak to je tá najlepšia inšpirácia a motivácia ako na sebe ďalej pracovať. Cez Berklee som sa vlastne dostal k Alice Cooperovi a teda na veľké scény.

No a aké to bolo, s takou hviezdou?

Obrovská skúsenosť, nehovoriac o prvých ozajstných zarobených peniazoch. Ale najdôležitejšie bolo, že sa o mne potom v branži už vedelo.

Hral si aj s Buddy Milesom, slávnym Hendrixovým bubeníkom. Ako sa s ním pracovalo? Uprednostňoval skôr voľnejšie formy, improvizáciu, alebo vyžadoval striktné pravidla?

Buddy hral blues a tým je povedané všetko. Hral blues a čakal od svojich ľudí, že budú hrať blues. Mal som trochu rešpekt, či mu padnem do noty, ale akonáhle som sa trafil, už neboli žiadne problémy.

Vyrastal si na klasike. Hráš ju stále, alebo už len počúvaš, alebo už nič?

Stále hrám klasiku, hoci, samozrejme, nie na koncertnej úrovni. Milujem klasiku, je to nevyčerpatelný zdroj inšpirácie a nekonečný dôvod na obdiv k starým majstrom.

A ktorí sú to tí tvoji? Chopin, Liszt a Mozart, alebo skôr Gershwin?

Na to je jednoduchá odpoveď: Bach, Beethoven, Mozart.

A čo kapitola s Dream Theatre?

Spomínam len v dobrom. Prišiel som ku kapele najprv ako záskok, ale padli sme si do noty. Bol to úspech a pocítil som to aj v peňaženke.

Tu na Slovensku poznáme niektoré tvoje sólové albumy, ja osobne najmä posledný - Inertia. Je to presne to, čo chceš robiť?

Keď robíš vlastný projekt tak ho skutočne môžeš urobiť podľa svojich predstáv. Či už Planet X, alebo Inertia, ktorý si spomenul, splnili moje predstavy a som s nimi spokojný.

A čo tvoj posledný album Molecular Heinosity, ako sa ten predáva?

Ten vyjde až v marci.

V tom prípade prepáč hlúpu otázku, z Kalifornie sa informácie do strednej Európy dostávajú trochu s časovým posunom. Ale povedz, kedy prídeš hrať do Europy, prípadne sem k nám?

Tak to ešte neviem, ale rád by som hral v Európe, a keď už tam budem, rád zahrám aj na Slovensku.

Aby si si nemyslel, že sme úplne neinformovaní, počul som o tebe hrôzostrašnú klebetu, a totiž, že sa dnes ženíš. Môžeš to potvrdiť alebo vyvrátiť?

Máš k...a dobré informácie.

Prvý raz?

Prvý raz.

Tak mi dovoľ, aby som ti v mene slovenských priaznivcov tvojej hudby zaželal, aby ti to vyšlo. Držíme ti palce nielen v manželstve.

Autor: Ivan Čeredejev
Foto: Dereksherinian.com