Hurikán, Oheň, voda, vítr, Žít jako kaskadér - nestarnúce skladby českej stálice menom Dalibor Janda, ktorý za svoju dlhoročnú kariéru vydal viac ako pätnásť albumov a kompilácií a získal niekoľko zlatých platní a významných ocenení. Jeho prvý hit vyšiel už v roku 1983, no na prelome toho aktuálneho dokázal, že má súčasnému publiku ešte stále čo ponúknuť.

Hvězdné duety vychádzajú dva roky po albume Páté poschodí, dajú sa z vášho pohľadu považovať za radový albumy?

Ťažko povedať, najmä vzhľadom na to, že už na Pátom poschodí bola len jedna nová pieseň. Chcel som, aby ľudia počuli niečo nové, čo som ešte nikdy nespravil. Je pravdou, že mi už dlhú dobu viacero známych tĺklo do hlavy, že som raz dávno mal duet s Heidi Janků a množstvom ďalších interpretov, a to som tie skladby na verejnosti ani veľmi neprezentoval, respektíve netlačil do popredia. Keď sa pozriem do minulosti, pred takými desiatimi alebo pätnástimi rokmi som nemal ani v najmenšom chuť spievať s niekým iným. Časy sa ale zmenili, vyhrabal som z archívu nejaké staršie nahrávky, natočil osem úplne nových duetov a vznikla táto kompilácia.

Takže by ste sa už onedlho mali pustiť do práce na ďalšej štúdiovej nahrávke...

Dúfam. Posledným novinkovým albumom bol Jeden den z roku 2006 a odvtedy už predsa len ubehol nejaký ten čas. Momentálne neviem, či budú všetky skladby úplne nové, ale prinajmenšom by som im rád venoval dve tretiny z tejto pripravovanej platne. Na stole už mám nejaké demonahrávky, ozvalo sa mi už aj pár textárov, nápady sú – a to je dôležité. Ono by sa dalo povedať, že mám voči svojim skalným fanúšikom isté dlhy, keďže Hvězdné duety boli skôr "doplňujúcim materiálom". Jeden som si už voči českým stáliciam splatil, teraz je na rade ten druhý, nemenej dôležitý.

Spomínané stálice, ale majú plne nabitý program – nepredstavovalo to problém pri nedávnom krste?

Problém bol už so samotným nahrávaním, nieto ešte s krstom. Dať dohromady desať speváčok v pevne stanovených termínoch je doslova a do písmena prechod všetkými bránami pekla a naspäť. Bežnou praxou teda bolo, že po dohodnutí istého času a dátumu mi nemenovaná interpretka zavolala, že niečo iné má, alebo že ju niečo bolí, alebo "toto-tamto" – jednoducho des a hrôza. (smiech) Okrem iného to bola ťažká práca s Ilonou Csákovou, s ktorou sme natáčali hneď ako prvý, pochopiteľne s ohľadom na to, že o dva mesiace mala rodiť. Do toho ešte niektorým vbehli Duety v Českej televízií, kde spievala napríklad Petra Janu a to už predstavovalo úplne neriešiteľný problém.

Nie je tomu dávno, čo ste dokončili vianočné turné, sú nejaké plány i na turné prezentujúce Hvězdné duety?

Len pred pár dňami som dostal ponuku od jednej firmy, ktorá by práve niečo podobné chcela určitým spôsobom aj sponzorovať, a teda je dosť pravdepodobné, že to takmer ročné snaženie ukončíme takýmto spôsobom. Pochopiteľne to závisí od toho, či sa nám podarí dať dohromady všetkých, alebo aspoň drvivú väčšinu hostí a napokon to spraviť ako jeden veľký spoločný koncert.

Takže vás môžeme očakávať i na Slovensku?

Predminulý rok sme sa tam ukázali na šiestich galakoncertoch, ale určite by sme sa radi vrátili – aj keď zatiaľ neviem upresniť, či pôjde o tento pripravovaný projekt. V súčasnosti sa skôr zameriavame na menšie unplugged vystúpenia, ktoré sú takými "two-man show" so mnou a mojim gitaristom. Nedávno sme sa takto predstavili v Žiline futbalistom, hrali sme pre niekoľko firiem a špeciálnych akcií – záleží to od konkrétnych okolností. Môžem ale prezradiť, že by sme v najbližších mesiacoch radi predstavili niečo ako rozšírenú verziu unplugged vystúpenia, kde by si zahrala celá kapela. Piesne sú do tejto podoby upravené už pomerne dosť dávno a tento rok by som najradšej videl v znamení príjemných večerov plných pohodovej hudby v akustickom duchu.

Spomínané jubilejné turné bolo doprevádzané i projekciou starších klipov a videomateriálov – plánujete to zopakovať i tento rok?

Problémom je, že takmer všetky práva vlastní Slovenská a Česká televízia. Už predtým bolo ťažké tieto materiály zohnať, no musím povedať, že na Slovensku to išlo o poznanie lepšie. ČT si za tieto "služby" pýta nemalé finančné prostriedky, ktoré sa pohybujú v rádových desaťtisícoch korún a je teda značne demotivujúce platiť nadsadené sumy za niečo, čo nemá takú hodnotu. Na druhú stranu by sme radi niečo podobného zopakovali, prípadne to vydali na pevnom nosiči, keďže k dispozícií je skoro stovka materiálov z čoho tridsať predstavujú klasické filmové videoklipy.

Plánujete dotočiť i nový materiál?

Už som dostal nejaké ponuky na niekoľko videoklipov, pochopiteľne aj od môjho vydavateľstva EMI Music, avšak je tam pár aj od jednej súkromnej firmy. Práve tej sa páčil duet s opernou speváčkou Andreou Kalivodovou a Luckou Vondráčkovou, takže uvidíme...

Dnes už legendárnu skladbu Hurikán vám neustále vyhadzujú na oči, nemá toho človek už miestami dosť?


Na jednej strane ma to hrozne štve, ale potom si poviem, že vďaka bohu za to, že ju mám. Podľa mňa je to problém všetkých, od Elánu, cez Mira Žbirku, Petra Nagya a ďalších – svojím spôsobom za to môže aj súčasný rádiový trend. Pre ne je lepšie hrať "overené" skladby, než by mali skúšať niečo nového. Hit sa nikdy nestane hitom, pokiaľ ho ľudia nebudú počuť a práve to je obrovská tragédia. Dá sa povedať, že je to prekliatie modernej doby a tej "starej hudobnej gardy". Hurikán je o probléme motorkárov a chalani, čo na týchto strojoch jazdia ju počúvajú pravdepodobne najviac zo všetkých. Keď sa na to pozriem z takého komplexnejšieho hľadiska – na Slovensku je mnoho mojich piesní známejších, než u nás v Čechách. Raz som dokonca čítal článok, ktorý písal Paul McCartney o tom, že pripravuje nové platne, nahráva single, ale vždy keď sa niekde objaví, každý po ňom chce Yesterday. Človek by teda mal byť rád, že si má z čoho vyberať a môže iba dúfať, že jedného dňa spraví niečo, čo bude ešte lepšie.

Myslíte teda, že momentálne neexistuje žiadny tuzemský hitmaker v tom klasickom slova zmysle?

Oni by aj boli, ale každý vám povie, že to nemá zmysel. Textári už nechcú textovať – spravia text, sedia nad tým tri-štyri noci a nakoniec o to nikto ani nezakopne. Pomaly sa to začína prehupovať do roviny, že to človek robí pre seba alebo ako priateľskú službu niekomu. Dnes už je absolútne nezaujímavé robiť nové pesničky – vždy sa to zastaví na masívnej produkcií remakov a revivalov. Ja už napríklad mám tri revivaly, a to ešte žijem. (smiech) Kedysi to bola iba barová záležitosť, v súčasnosti sú to hlavné hviezdy lokálnych festivalov...

Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Daliborjanda.cz

Súvisiaci interpreti: Dalibor Janda