V príbehu zvanom Lublau stál na počiatku hudobník a pesničkár zo Starej Ľubovne menom Millas Groove. Po absolvovaní viacerých sólových projektov sformoval v roku 2008 formáciu Lublau v zložení Millas Groove (basa, spev), Vlado "Shimanski" Leško (bicie), Igor "Fabo" Fabian (gitara) a Robo "Bacil" Barlík (gitara). Kapela vlani vydala vo vydavateľstve Slnko Records svoj vydarený debut 'Hádanka' (recenzia) a odohrala nemalé množstvo koncertov.

Celý tento príbeh nám prostredníctvom rozhovoru vyrozprával frontman skupiny, spevák a basgitarista Millas Groove.

Svoje sólové pôsobenie si zavŕšil v r. 2005 albumom 'Dancing With The Sun In My Eyes'. Ako spomínaš na toto obdobie ako aj na svoje hudobné začiatky?

Mal som pomerne dlhé hudobné začiatky. Pôsobil som v grungeovej kapele SuperLights, potom v elektronickom projekte LTt, no a neskôr som dostal chuť spraviť niečo jednoduché a čisté, tak som nahral spolu s kamarátmi u Peťa Preložníka album. Bol to koniec leta, obrovská pohoda a myslím, že je to aj z albumu cítiť.

Ako zo sólového projektu vzniklo Lublau?

Pôvodne som šiel nahrávať ďalšiu sólovku. Už pár mesiacov som na koncertoch hrával s chalanmi a tak bolo logické, že som si ich pozval aj na nahrávanie. Neprišlo to hneď ako blesk z jasného neba, ale postupne sme zisťovali, že nám to spolu ide a že to má budúcnosť. Tak sme sa rozhodli, že Hádanka vyjde pod spoločným názvom kapely. No a keď Dano Salontay prišiel s nápadom pomenovať kapelu Lublau (podľa pôvodného názvu Starej Lubovne Alte Lublau, pozn. autora), bolo rozhodnuté.

Ako vznikol debut 'Hádanka', ktorý zaznamenal slušný ohlas kritiky aj verejnosti.

Ako som už spomínal, pôvodne to mala byť ďalšia sólovka, ale bolo veľmi zaujímavé sledovať, ako sa album postupne formuje prispením chalanov, pozvaných hostí, či Randyho uší (smiech). Pôvodne som ho chcel ísť nahrávať už rok pred tým, ale som veľmi rád, že to nakoniec dopadlo tak, ako to dopadlo. Väčšinou človek nezistí, prečo sa veci dejú tak, ako sa dejú, kým nepríde pointa.

Pomalšie skladby na Hádanke sa svojou skladbou a náladou ponášajú na spomínaný sólový album, no nájdeme tam aj pesničky s väčším drive-om, aké sme predtým u Teba nepoznali. Bol tento nový hudobný rozmer spôsobený vplyvom nových členov kapely?

Na album som mal prichystaných asi 60 vecí. Z nich sa použilo asi osem a zvyšok pribudol buď zo starších vecí alebo dozreli počas nahrávania. Ten posun k rockovejším skladbám bol spôsobený jednak snahou posunúť sa niekam inam a to "inam" bolo spôsobené skúškami a koncertami s kapelou.

Singel 'Nikto nikdy' zaznamenal v hitparáde Rádia_FM veľký úspech napriek tomu, že táto pesnička nie je práve prototypom rádiového singlu. Očakávali ste takýto ohlas?

Určite nie, ale o to viac nás to teší.


Lublau - 'Nikto nikdy' (live @ Holičstvo, Svidník, 04.04. 2009)

Zmenila sa od nahrávania 'Hádanky' zostava kapely?

Ako sa to vezme. Na albume hrá na klávesy Janko Andrejka, ale nadobro sme si ho adoptovali až cez leto a pokrstili sme ho novým menom Porto (smiech).

Na koncertoch hrávate najmä energické pesničky a melancholické balady z Hádanky sa v playliste objavujú pomenej. Čím to je? Je to zo strachu, aby publikum "nevychladlo" alebo si tieto balady nechávate na komornejšie resp. akustické koncerty?

Komorné skladby určite patria do komorného prostredia. To sa raz za čas stáva, hoc nie často. Momentálne sa na koncertoch chceme baviť a chceme, aby sa ľudia bavili tiež. Samozrejme, naša hudba nie je len o skákaní, ale aj o posolstve.


Lublau - 'Hádanka' (live @ Holičstvo, Svidník, 04.04. 2009)

Na vašich vystúpeniach možno počuť aj viaceré nové pesničky. Sú predzvesťou ďalšieho albumu?

Áno. Nový album bude o poznanie živelnejší. Snáď sa nám podarí preniesť živý zvuk aj na nahrávku. Navyše, tentokrát už skladby píšeme väčšinou spolu. Je to veľmi zaujímavý proces sledovať, ako začne Bacil hrať nejaký motív, doplní ho Fabo, Porto poprehadzuje štruktúru, Shimanski prehodí výhybku na bicích a ja potom čakám, aký text ma napadne (smiech) .

V akom štádiu je teda nový album?

Nahrávame ho v marci, tak nám držte palce.

--
Autor, foto a video: Juraj Cagáň

Súvisiaci interpreti: Lublau