Na Prague City Festivale v lete vystúpi anglická skupina New Order, ktorá sa vlani po štvorročnej prestávke opäť vrátila na scénu. Okrem rešpektovanej skupiny, ktorú založili v roku 1980 bývalí členovia Joy Division, zahrajú na druhom ročníku pražského podujatia aj kapely ako Hadouken!, Lostprophets či Dubioza Kolektiv.

New Order do českej metropoly s najväčšou pravdepodobnosťou dorazia bez basgitaristu Petra Hooka. Ten je spoluzakladateľom formácie a podieľal sa aj na ich zatiaľ poslednom albume Waiting For The Siren's Call (2005). Od roku 2007 však už nie je členom New Order, ktorú v súčasnosti tvoria ďalší dvaja bývalí členovia Joy Division Bernard Sumner a Stephen Morris a tiež Gillian Gilbert, Phil Cunningham a Tom Chapman.

Hook sa aktuálne venuje vlastnému projektu The Light, s ktorým už budúci štvrtok 9. februára vystúpi v bratislavskom Majestic Music Clube. Na akcii s názvom BIG_FM predstaví naživo prvýkrát po vyše 30 rokoch kultový debut Joy Division Unknown Pleasures (1979).

Medzi najväčšie hity skupiny New Order patria skladby ako Blue Monday, Bizarre Love Triangle, True Faith, World in Motion, Regret, z tých novších napríklad Crystal, 60 Miles an Hour alebo Krafty. Anglická kapela patrí medzi najvýznamnejších priekopníkov spojenia elektroniky a rocku.

New Order - Blue Monday (live - Glasgow, 2008)

Okrem New Order na Prague City Festivale vystúpia kapely Lostprophets, Hadouken!, Black Stone Cherry, Dubioza Kolektiv a Street Drum Corps. Ďalšími účinkujúcimi budú Clou, The Pooh, Seňor Coconut, Shantel & Bucovina a Cartonnage. Už skôr organizátori potvrdili účasť americkej pop-punkovej formácie Blink-182.

Kým v roku 2011 bol Prague City Festival jednodňovým podujatím, tento rok sa bude konať dva dni, konkrétne 29. a 30. júna na pražskom Výstavisku. Organizátor festivalu Borek Jiřík uviedol, že je možné, že festival môže byť nakoniec aj trojdňový.

"Potešilo nás, koľko priaznivcov si vlani festival získal a preto sme sa v rámci možností pri výbere kapiel inšpirovali ich tipmi. Pôvodne sme plánovali ohlásiť kompletný line-up, ale máme šancu pozvať ešte niekoľko mien a tak sme naďalej v očakávaní," povedal Jiřík. "Ak bude konštelácia hviezd priaznivá, nie je vylúčené, že sa festival rozrastie o tretí deň ešte tento rok," dodal.

Permanentky na festival, ktorý ponúkne tri scény, sa dajú kúpiť exkluzívne v sieti Ticketportal za 1 295 českých korún (v prepočte približne 51,40 eura). Jednodňová vstupenka stojí 999 českých korún (39,70 eura). Lístok VIP Golden sa dá kúpiť za 2 590 korún (102,80 eura) a VIP Platinum za 4 390 korún (174,30 eura).

Hadouken! - Oxygen

Informácie zverejnila webová stránka Facebook.com/cityfestival.cz.

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/NewOrderOfficial (1), Stanči Karellová (2)

Súvisiaci interpreti: New Order