Mexický gitarista Carlos Santana vystúpi so svojou kapelou Santana v susednej Viedni. V rámci svetového turné sa 12. júla predstavia vo viedenskej Stadthalle. Fanúšikovia si tak budú môcť naživo vypočuť skladby z pripravovanej novej štúdiovky Santana IV., z ktorej už o niekoľko dní vychádza prvý singel.

Kapela Santana, ktorú vedie mexický hudobník Carlos Santana, sa predstaví 12. júla v Rakúsku. Koncert vo viedenskej Stadthalle bude súčasťou ich svetového turné, ktoré odštartovali v nedeľu 31. januára v Las Vegas. Tam pritom tento mesiac odohrajú ešte ďalšie štyri koncerty. Následne sa presunú do Dubaja a Bangkoku, odkiaľ sa cez Havaj vrátia do Severnej Ameriky. Od júla budú potom koncertovať v Európe, pričom okrem Rakúska vystúpia aj v Poľsku, Nemecku, Holandsku a Francúzsku.

15. apríla vydáva kapela dlhoočakávaný štúdiový album Santana IV., na ktorom sa po prvý raz po 45 rokoch stretla legendárna zostava z počiatku 70. rokov. Carlos Santana na ňom spolupracoval so spevákom a klávesistom Greggom Roliem, gitaristom kapely Journey Nealom Schonom, perkusionistom Michaelom Carabellom a bubeníkom Michaelom Shrieveom. Prvý singel z albumu, nazvaný Anywhere You Want To Go, vyjde už 5. februára.

"Bolo to magické," povedal Santana o nahrávaní. "Nemuseli sme sa vôbec snažiť, atmosféra bola od začiatku veľmi silná. Stačilo, aby sme nahrali vyvážený súbor skladieb a tónov, ktorý ľudia okamžite identifikujú ako zvuk Santany," dodal. 

Šesťdesiatosemročný Carlos Santana, ktorého prestížny časopis Rolling Stone zaradil na pätnáste miesto v stovke najlepších gitaristov všetkých čias, založil kapelu Santana v roku 1967 v San Franciscu. Odvtedy sa v nej vystriedalo množstvo hudobníkov, pričom jediným stálym členom je práve Carlos Santana. Debutovali v roku 1969 eponymným albumom a v súčasnosti majú na konte 23 štúdioviek, pričom tú zatiaľ poslednú s názvom Corazón uviedli na trh predvlani.

Ich najúspešnejším albumom je Supernatural (1999), ktorý získal deväť cien Grammy. Na nahrávke hosťovali napríklad Eric Clapton, Eagle-Eye Cherry, Lauryn Hill, Dave Matthews, či Cee Lo Green. Kapelu Santana uviedli v roku 1998 do Rock'n'rollovej siene slávy. Carlos Santana má okrem toho na konte aj niekoľko sólových nahrávok.

Zdroj: SITA (Santana.com, archív), Radio.com, Facebook.com/carlossantana 
Foto: Radio.com

Súvisiaci interpreti: Carlos Santana