Britský spevák vraj nečakal, že získa Oscara za najlepšiu pôvodnú pieseň. Jej živé prevedenie mu kvôli nervozite nevyšlo a počas ďakovačky sa mu podarilo naštvať držiteľa Oscara za najlepší scenár z roku 2009. Navyše si celý večer vôbec neužil, hoci mu blahoželal aj samotný Gandalf. Sériu bizarností pritom odštartoval nevšedný dar od jeho otca.

Sam Smith sa stal v nedeľu prekvapivým držiteľom Oscara za titulnú skladbu Writing's On The Wall z bondovky Spectre. V čase vydania fanúšikov ani kritikov príliš neohúrila, na víťazku v kategórii Najlepšia pôvodná pieseň odborníci skôr tipovali jeho americkú popovú kolegyňu Lady Gaga s piesňou o traume zo znásilnenia Til It Happens To You. Víťazstvo mladého Angličana malo pre divákov o to trpkejšiu príchuť, že skladbu počas slávnostného večera v Los Angeles zaspieval veľmi nepresvedčivo. Sám svoje vystúpenie na 88. odovzdávaní Cien americkej Akadémie filmových umení a vied za "najhoršiu chvíľu v živote" a dodal, že "si neužil ani sekundu". 

"Úprimne, bola to tá najhoršia chvíľa môjho života. Spieval som otrasne - vôbec som si to neužil. Bol som príšerne nervózny. Taká je pravda. Chcem všetkým doma odkázať, ľúbime vás," uviedol Smith po ceremoniáli pre BBC. Spevák prevzal Oscara aj so spoluautorom songu Jimmym Napesom. "Naozaj som si nemyslel, že vyhráme," povedal neskôr. "Sme totálne šokovaní. Celé je to proste úžasné," zdôveril sa exaltovaný interpret. Podľa vlastných slov sa cítil "ohromený, šťastný, neistý - všetko naraz" a na margo zisku ceny vyhlásil: "Odteraz už to môže byť len horšie... Odchádzam z biznisu, končím s hudbou!"

Hudobné vystúpenia z nedeľného odovzdávania Oscarov si môžete pozrieť na webe Complex.com.


Trapas hodný Oscara

Po nedeľnej noci by možno viacerých potešilo, ak by boli jeho slová vyslovené v afekte myslené vážne. Smith totiž pri preberaní ceny nezabudol upriamiť pozornosť na svoju sexuálnu orientáciu. "Pred pár mesiacmi som čítal článok od Sira Iana McKellena, v ktorom povedal, že žiaden muž otvorene sa hlásiaci k homosexualite nikdy nezískal Oscara. A ak je to naozaj tak, ale aj keď to tak nie je, chcem venovať túto cenu celosvetovej LGBT komunite. Stojím tu dnes ako hrdý gej a dúfam, že jedného dňa si budeme všetci rovní," vyhlásil.

Podľa reakcií komunite homosexuálov urobil skôr medvediu službu, namiesto toho, aby sa napríklad zastal nominovanej transrodovej speváčky Antony Hegarty, pre ktorú sa v programe galavečera nenašiel čas. Podarilo sa mu zároveň vyrobiť slušné faux-pas, keďže si výrok filmového Gandalfa vyložil chybne a opomenul Oscara, ktorého v roku 2009 za najlepší pôvodný scenár k filmu Milk získal americký scenárista Dustin Lance Black. Ten Smitha na omyl nie práve jemne upozornil prostredníctvom Twitteru: "Sam Smith, ak nevieš, kto som, možno by si mal prestať vypisovať môjmu snúbencovi." Blackovým partnerom je olympijský skokan do vody Tom Daley.

   
Smith sa už Blackovi ospravedlnil. "Druhý muž otvorene sa hlásiaci k homosexualite, ktorý získal Oscara, alebo tretí, alebo štvrtý či stý, o to mi nešlo. Chcel som upozorniť na LGBT komunitu, ktorá je mi drahá," napísal na Twitteri a dodal: "Ospravedlňujem sa za omyl, Lance Black, určite si teraz pozriem tvoje filmy. Dodatočne blahoželám k Oscarovi, cmuk."

Sir Ian McKellen na Twitteri Smithovi zablahoželal a objasnil, že jeho poznámka o možnej homofóbii porotcov Akadémie bola myslená inak. "Povedal som, že žiadny muž otvorene sa hlásiaci k homosexualite nikdy nezískal Oscara - to však nič neuberá z úspechu Sama Smitha. Blahoželám jemu aj všetkým ostatným!" napísal.

Môže za to ovocie? 

Sam Smith bol možno počas Oscarovej noci taký rozrušený vďaka netypickému darčeku pre šťastie, ktorý v deň ceremoniálu dostal od svojho otca. Smith senior synovi venoval nezrelý banán s nápisom "Hope you get lucky at your after-show party" ("Dúfam, že na večierku po odovzdávaní budeš mať šťastie"). Ťažko povedať, či spevákovi uškodila konzumácia nezrelého ovocia alebo dvojznačné želanie. Slovné spojenie "get lucky" totiž možno z angličtiny preložiť aj ako "mať úspech v sexuálnej oblasti, resp. nájdení partnera".

Oscarový darček Sama Smitha Zdroj: instagram.com/samsmithworld

Text: Hudba.sk (NME.com, archív)
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Sam Smith