Na verejnosť sa prvýkrát dostala doteraz nevydaná demonahrávka speváčky Amy Winehouse z roku 2001. Vtedy ešte len 17-ročná interpretka nahrala pieseň My Own Way, aby ju rozoslala vydavateľstvám a získala si ich pozornosť a nahrávaciu zmluvu.

Londýnsky hudobník Gil Cang, ktorý My Own Way napísal s Jamesom McMillanom a Maryanne Morgan, pesničku zverejnil na videoportáli Youtube. Ako uviedol, práca na piesni s Amy Winehouse bola rýchla.

"V tom čase bolo na scéne veľa hrozných dievčenských kapiel. Robili sme veľa popovej hudby a demonahrávok pre rôznych umelcov s pochybným talentom," spomína na obdobie pred 17 rokmi. "Amy prišla, otvorila ústa a my sme ostali v úžase. Boli sme jej talentom ohromení. Fakt nám vtedy padla sánka," dodal.


David Joseph, bývalý šéf vydavateľstva Universal Music, ktoré jej kariéru zastrešovalo, povedal, že bolo zničených množstvo demonahrávok, aby sa zabránilo ich prípadnému posmrtnému vydaniu. "Bola to vec morálky," povedal ešte v roku 2015.

Cang však svoje rozhodnutie zverejniť My Own Way obhajuje. "Mátalo ma to už dlhú dobu. Minulý týždeň som sa k nahrávke opäť vrátil a pomyslel som si, že by ju ľudia predsa len mali počuť," vysvetlil. Podľa nadšených reakcií fanúšikov v komentároch na Youtube urobil správne rozhodnutie. Pieseň pripomína výnimočnosť jej hlasu a ľahkosť prejavu, ktorým už ako tínedžerka ukázala, že jej talent nemožno prehliadnuť.

Prečítajte si tiež: Film o Amy Winehouse: Zabili ju tí, ktorých najviac milovala?

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com)
Foto: AP Photo/Keystone, Steffen Schmidt

Súvisiaci interpreti: Amy Winehouse