Nezameniteľný slovenský hudobný skladateľ a textár Ján Boleslav Kladivo vydal v apríli svoj šiesty piesňový album nazvaný Matterhorn. Svoj nový koncertný program odpremiéruje v bratislavskom Nu Spirit Clube už vo štvrtok 8. júna.

Od Kladivovho pesničkového debutu Nahá prešlo už 25 rokov. Záhadné pesničky, z ktorých mnohé "zľudoveli" (Mariena, Rozeta, Budem tu, Mutanti či Nové vojská), sa najskôr šírili na "samizdatovo" vydanej kazete (1992), následne sa začali hrávať v nezávislom rádiu Ragtime a až po pár rokoch vyšli aj na oficiálnom CD s názvom Nahá (1995, GA Records). Štrnásť piesní prekvapilo kombináciou po domácky, na syntetizátorovej "samohrajke" vyrobeného pseudo-popu a zneisťujúco uletenej, ale aj zvláštne hĺbavej lyriky. Išlo o spojenie zámernej hudobnej banality a nevtieravej existenciálnej poézie, ktorá, ako Kladivo hovorí, "ťa prinúti prestať tancovať".

Nasledovali ďalšie pesničkové aj experimentálnejšie elektroakustické albumy, no Ján Boleslav Kladivo sa do povedomia širšej verejnosti opäť dostal až v roku 2009, kedy jeho album Rozhľadňa (2008, Slnko Records) získal Cenu kritikov v ankete Radio_Head Awards. "Rádiohlavu" získal o rok neskôr aj od poslucháčov - v kategórii Singel roka za pieseň Mariena v novej verzii so skupinou Noisecut, s ktorou sa spojil práve vďaka udeľovaniu alternatívnych hudobných cien.

Krautrockom inšpirované pesničky

Nový album Matterhorn vychádza na značke Vlna Records štyri roky po predchádzajúcom pesničkovom albume Nekonečno neostré je z dvier (feat. Marcela Derevencová). Počas "pauzy" medzi nimi stihol Kladivo vytvoriť a zverejniť viaceré elektroakustické albumy - v spolupráci s TJ Vjugom (za pseudonymom sa nachádza dlhoročný priateľ, hudobný experimentátor a publicista Julo Fujak) vlani vo februári vydali album Klesajúce klenby (2016, Hevhetia) a Kladivo ponúkol aj vlastné experimentálne projekty Dôstojný život v kozme (2015, VN) a Irradiated (2016, VN). Hudba a zvukové plochy J. B. Kladiva znejú aj vo filme režiséra Maroša Beráka Sprisahanie šedej rasy, ktorý mal premiéru 1. februára 2017.

Album Matterhorn je od apríla k dispozícii ako CD, vinyl aj digitálne (wav, flac, mp3). Kladivo na ňom prináša desať skladieb s vlastnými textami v slovenskom i nemeckom jazyku. Používa netypickú zvukovú formu inšpirovanú nemeckým krautrockom zo začiatku 70-tych rokov aplikovanú na svoju predstavu slovenského pesničkárstva. "Krautrock bolo posmešné označenie nemeckej rockovej scény, ktorá vyvinula zaujímavý prístup k hudobným štruktúram a objavila iný svet zvukových farieb syntetizérov. Inšpirovala ma zdanlivá elementárnosť a zvláštna pohyblivosť tejto 'nepohyblivej' hudby," prezrádza Ján Boleslav Kladivo.


"Z ohlasov médií na album som zachytil, že poslucháčov oslovili piesne Civilizácie, Tak ako svit, Hörnlihütte a na prekvapenie aj pieseň s nemeckým textom Schwarze Sonne, ktorá sa aktuálne nachádza v hitparáde Rádia_FM Osmička. Osobne si na albume cením aj dve inštrumentálne kompozície - Es ist klar für Kommisar a Kraut Orakel. V týchto skladbách sa neustále niečo mení, ale zmeny prebiehajú pomaly - sú hypnotickou imporovizáciou i dialógom pri jazere zároveň," dodáva.

Nový koncertný program Jána Boleslava Kladiva obsiahne piesňovú tvorbu od debutu Nahá až po aktuálny Matterhorn. Na basgitare a barytónovej basgitare ho bude sprevádzať bývalý člen skupiny Vidiek Kamil Grebeň. Premiérový koncert sa uskutoční už 8. júna v bratislavskom Nu Spirit Clube, po koncerte bude nasledovať afterpárty s rezidentnými dídžejmi.

Najbližšie koncerty J. B. Kladiva:

8. 6. - Bratislava, Nu Spirit Club - viac info o koncerte
22. 7. - Liptovský Mikuláš, Diera do sveta
10. 8. - Modra, Kultúrne centrum


Celý album môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe:

 

Redakciu Hudba.sk informovala Bibiána Grebeňová Šedivá. Článok sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke hudobníka kladivo.com.

Súvisiaci interpreti: J.B.Kladivo